Cine a luat bonus din imprumutul FMI in criza? Exact, Isarescu

27 octombrie 2016 • General

Isarescu nu este doar singurul guvernator de Banca Centrala din lume care a crescut dobanzile in criza dar si singurul care in calitatea de Presedinte al CA BNR si-a aprobat bonus de performanta in criza.

In opiniile anterioare am aratat cum a profitat de dobanda crescuta si de rezerva minima obligatorie ca sa incaseze bonus de perfomanta, dupa cheltuielile discretionare.

O alta sursa majora din care s-a infruptat Isarescu in criza este chiar imprumutul de la FMI. Canalul de transfer este extrem de simplu.

Acum devine mai clar pentru toata lumea de ce Romania a imprumutat de cateva ori mai mult decat avea nevoie: cu cat mai mare imprumutul de la FMI cu atat mai multi bani tinuti la BNR, cu atat mai mari activele in care plasa BNR ca sa isi contureze bonusul de performanta Isarescu.

Cateva exemple.

1. In 2009, 7 milioane euro bonus de performanta.

Raport anual BNR 2009, pagina 183

Pasive externe 23% (din care împrumutul de la FMI 20%) la o rata medie anuala a dobanzii de 2,83%

Active externe la 6,11%.

Diferenta intre dobanda activelor externe si cat se plateste pe pasivele externe, inmultita cu suma, se regaseste cu cheltuieli discretionare in bonusul lui Isarescu.

2. In 2010, 28,3 milioane ron bonus de performanta.

Raport anual BNR 2010, pagina 193

Pasive externe 30% (din care împrumutul de la FMI 27%) la o rata medie anuala a dobanzii de 2,43%

Active externe la 2,76%

Diferenta intre dobanda activelor externe si cat se plateste pe pasivele externe, inmultita cu suma, se regaseste cu cheltuieli discretionare in bonusul lui Isarescu.

Probabil ca a costat ceva manipularea populatiei sa inghita un asemenea imprumut si conditiile atasate dar bonusul de performanta merita efortul …

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

11 Comentarii

Ek
27-10-2016 la ora 6:44 am

De cand e treaba BNR-ului ce face clientul cu creditul? sa catalogheze beneficiarul speculator? In ce calitate BNR isi permite sa utilizeze niște date personale pentru acțiuni de PR?
E ciudat ca in cazul creditelor obținute de personaje precum Nutzica, Ioana, Truica etc et nu au ieșit apărătorii stabilității prețurilor sa se revolte si sa semnaleze opiniei publice grozăvia.
In cazul veniturilor conducerii BNR la fel ceata…independenta…secretomanie.
La Bacorex, Cec, Fni “BNR nu a putut sa faca nimic”….bine ca au identificat speculatori ca altfel riscam sa nu mai vedem ziua de maine.

Radu
27-10-2016 la ora 7:10 am

Ehh, dar si titlurile alea in dolari de prin 2012 🙂 Bine ca nu a fost suma prea mare ca cine stie cine mai lua bonus 🙂 Sau o fi luat cineva dar inca nu s-a aflat 🙂

Lucian Isar
27-10-2016 la ora 8:53 am

Si acolo e loc de bonus greu

Lucian Isar
27-10-2016 la ora 8:55 am

Se numeste premiere pentru indeplinirea “cinstita” a atributiilor

Ek
27-10-2016 la ora 9:48 am

Guvi a descoperit apa calda!
Isarescu tuna si fulgera (live): “Renunţaţi la aroganţă şi fiţi mai benevolenţi cu clienţii. Gândiţi-vă că oamenii vin la dumneavostră să îşi depună averea, iar încrederea şi demnitatea activităţii de bancher sunt lucruri esenţiale. Tupeismul este exclus”.
Dar…in2013 omu o ardea cu tupeu maxim: “In definitiv clauzele astea abuzive sau neabuzive sunt intr-un contract pe care l-au semnat oamenii. Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva, iti asumi ceea ce ai semnat!Faptul ca n-au inteles sau n-au stiut ce e acela risc valutar nu e un argument. Persoane care in urma cu cativa ani stateau pe noi ca ciocanitoarea ca ce avem cu creditarea vin acum sa ne spuna ca vezi Doamne oamenii nu au stiu ce semneaza”

Stomac rezistent…..

Aljosa Asanovic
27-10-2016 la ora 1:57 pm

Al dracu credit de la FMI, deci in fiecare an s-a facut bani din el, cel putin in portiunea depusa la BNR deci. Ce-o fi fost asa rau ? BNR platea o dobanda mica si incasa o dobanda mare. A crescut rezerva tarii. Sa mai tot luam credite d-astea la dobanzi mici si sa investim banii la dobanzi mai mari, nu crezi ?

Cat % reprezinta bonusul de performanta din rezultatul operational ? Cam cat e normal sa reprezinte ? Chiar 0 ???
In bancile private se dadea bonus si in anii cand intreaga banca pierdea. Happy days, nu ?? Acest lucru macar in BNR e interzis prin statut mi-se pare.

Bonus de weekend, Central Bank Accounting 101 : cand BNR creste dobanda de referinta, ceteris paribus, profitul BNR e afectat pozitiv sau negativ ?

AristotelCostel
27-10-2016 la ora 3:11 pm

@Alioșa

După ce-mi achit datoriile, nu le mai am.
România, după ce a plătit creditul de la FMI, a înregistrat o datorie publică mai mare.

Când BNR crește dobânda de referință cresc costurile serviciului datoriei publice.

Contribuabilii au o perspectivă aparte, nu prea percep criza economică drept o performanță, dar o percep, în timp ce paraziții BNR văd creșteri în V, reveniri, reluări și viitoare progrese perene care justifică bonusuri de performanță din rezultatul ploșnițional.

Aljosa Asanovic
27-10-2016 la ora 4:39 pm

@ Aristotel, tu esti la nivelul la care iti imaginezi o tara ca Romania, cu datorie publica 0 ?
Ce suntem noi ? Singapore ? Arabia Saudita ? (pana si ei tocmai s-au imprumutat).
Faptul ca a crescut datoria publica dupa creditul FMI mi-se pare irelevant. Mai important e ce faci cu banii, cum si daca creste PIB-ul.

Eu incercam sa clarific legatura pe care si-o imagineaza unii intre dobanda de referinta si profitul asta samavolnic si nerusinat al BNR. Profit domnule ! Auzi nerusinare !! Deci cum e ?

O dobanda mai mare, “crescuta de Isarescu in criza !!!! ” (ca dealtfel multe alte economii emergente care trebuiau sa protejeze iesirile masive de capital – vezi Ungaria la vremea aceea) ajuta la profit sau dauneaza la profitul BNR ?

AristotelCostel
27-10-2016 la ora 5:04 pm

Eu sunt la nivelul ăla la care știu că o țară ca România nu-și poate permite să transforme peste noapte datorie privată în datorie publică, acesta fiind rolul creditului de la FMI.
Nu suntem nici Singapore nici Arabia Saudită și, în consecință, vom renunța la capitole importante de buget pentru serviciul datoriei publice, credite făcute de către stat pentru nimic (România n-a făcut nimic de acești bani, datoria… crește).
O bancă națională trebuie să vireze 100% din profit la bugetul de stat… tocmai pentru ca ploșnițele vremelnic aflate un sfert de veac la conducere să nu fie tentate să facă… profit.
Dobânda crescută de Isărescu în criză a prăbușit economia imediat și i-a asigurat o creștere zero un cincinal întreg.
Ungaria are curs de schimb flexibil, a ales să nu împovăreze contribuabilii pe termen lung cu centuri de siguranță de la FMI, a adoptat din timp legile necesare eliberării debitorilor din sclavagismul bancar și a naționalizat fondurile de pensii private. Ungaria a făcut cam tot ce BNR-ul nu concepe.

adevar pana la capat
28-10-2016 la ora 1:51 pm

Cine s-a supărat pe Isarescu ca nu a fost numit la EximBank? Cine s-a dus cu mămica de mana sa ceara post? Daca postul e sters ca si altele vom reveni pe la orele 2 1/4

1carboniferous
12-01-2022 la ora 10:58 pm

1transylvania

COMENTEAZA