Ce a fost si ce a ajuns Robor in urma manipularilor

28 martie 2019 • General


Dupa ce a aparut ieri amprenta digitala a domnului Gherghina din CA BNR pe modificarea de fiscalitate a Ordonantei 114/2018, Manipularea Robor de catre Isarescu a intrat intr-o noua etapa. 

Pentru cineva care a participat la creionarea actualei versiuni de Robor in Romania este dezamagitor sa vezi cum actualii sefi ai bancherilor din Romania nu au puterea de a recunoaste santajul la care sunt supusi si distrugerea Robor doar pentru a proteja interese personale. 

Robor a inceput Bine ca o initiativa a pietei bancare sub un cod de conduita similar cu al altor piete internationale. De la bun inceput initiativa a fost girata de BNR. BNR a participat la negocierea regulamentului si ulterior a intervenit direct pentru Manipularea Robor pentru interesul personal al anumitor angajati BNR.

Bancile comerciale din Romania nu au dimensiunea pentru a putea sa se grupeze si sa poata sa manipuleze Robor fara participarea explicita si implicita a unor reprezentanti BNR.

Bancherii care au participat la desenul initial se codesc sa dezvaluie cum a fost denaturat Roborul prin doua etape de manipulare in scopuri politice: octombrie 2008-aprilie 2009 si respectiv octombrie 2018-aprilie 2019.

In afara respectivelor perioade, Robor a functionat nemanipulat si in linie cu evolutia preturilui banilor pe diferite perioade pe piata monetara interbancara. 

Indicele Robor a avut la baza de la bun inceput  un cod de conduita al profesiei de trader-dealer. Acest cod de conduita, cunoscut drept ACI FMA Code of Conduct (https://acifma.com), este cel invocat de seful asociatiei profesionale In octombrie 2008 cand semnalizeaza participantilor din piata si angajatilor BNR ca manipularea Robor prin cotatii in afara pietei, prin “reciprocitate”, prin “spoofing”, prin lipsa de cotatii ferme nu este etica si este ilegala. Manipularea pietei prin respectivele procedee invocate si probate in dosarul Consiliului Concurentei reprezinta practici ilegale pe toate pietele lumii fie ele organizate de tipul burselor sau over the counter (cum este cea interbancara In Romania).

Ca paranteza investigatia inceputa de Consiliul Concurentei in octombrie 2008 la sesizarea publica a directorului Cinteza din BNR a fost incheiata in 2011 si comunicata in 2013. In urma acestei investigatii doua banci, BRD si Raiffeisen au fost amendate pe elemente de “forma” si nu pe fondul sesizarii BNR. BRD a fost amendata pentru ca nu a permis accesul inspectorilor circa 6 ore iar Raiffeisen pentru ca a dat informatii “neconforme”.

Libor si Euribor au fost manipulate de catre grupari de banci si acesta este motivul pentru care toate marile banci centrale ale lumii FED, ECB, BOE, BOJ si SNB au decis inlocuirea indicilor cu versiuni bazate pe tranzactii reale. 

In Romania nu este posibila manipularea curusului de schimb si a dobanzii Robor fara BNR deoarece regimul monetar oficial (informatia apare nu doar pe site-ul BNR ci si in prezentari ale Guvernatorului BNR) este unul administrat, manipulat. 

Robor poate fi manipulat in sus sau In jos dupa voie. 

Cele doua perioade de manipulare ale Robor octombrie 2008-aprilie 2009 respectiv octombrie 2018-aprilie 2019 prezinta deosebiri chiar daca ambele survin exact in intervalul de timp in care se negocia noua conducere a BNR. Alegerile CA BNR introduc o serie de distorsiuni, convulsii si negocieri in piata bancara si spatiul politic. Votul este unul politic si se da in Parlamentul Romaniei. 

In perioada octombrie 2008-aprilie 2009 Robor a fost manipulat in jos iar in perioada octombrie 2018-aprilie 2019 Robor a fost manipulat in sus pentru ca asa o cereau negocierile politice. 

Perioada octombrie 2008-aprilie 2009 s-a caracterizat printr-un deficit de lichiditate previzionat inca din aprilie 2008. In octombrie 2008 in plus fata de trecerea structurala a pietei pe deficit s-au suprapus urmatoarele miscari care au contribuit la miscarea dobanzilor pana la 1000 (o mie) la suta in tranzactii pentru o zi: sfarsit de perioada de rezerva minima, plati bugetare, interventia BNR pe cursul de schimb (vanzarea de valuta a BNR scoate lei din piata). 

Pentru a ascunde cresterea dobanzilor BNR a utilizat o serie de mijloace pentru a tine Robor in jos, decuplat fata de pretul leilor in piata interbancara: amenintari la adresa conducerii bancilor, telefoane si intilniri pentru coordonarea cotatiilor in pagina Robor in afara pietei, blocarea administrativa a cotatiei finale in pagina Reuters a Robor indiferent de ceea ce cotau bancile. 

Aceasta a fost prima decuplare majora a Robor fata de dobanzile din piata interbancara astfel incat desi pana in aprilie 2009 Robor a fost plafonat administrativ la 17.80%, dobanzile reale au oscilat intre 60 si 20%. 

BNR desigur putea sa injecteze lichiditate in piata la toti participantii pentru a reduce dobanzile in criza asa cum au facut tpate celelalte banci centrale ale lumii si nu doar bilateral la doar cateva banci comerciale. 

Dupa aprilie 2009, cand a fost decisa noua conducere BNR, Robor a fost recuplat cu dobanzile din piata interbancara. 

Cea mai mare parte a tranzactiilor pe piata monetara se realizeaza prin intermediul intrumentului numit swap valutar. 

Acesta nu este altceva decat un depozit cu colateral in alta valuta. 

Este o evolutie a pietei si datorita lipsei de incredere in datele financiare ale bancilor din lipsa de supraveghere echidistanta. 

Bancile nu isi acorda intre ele limite de tranzactionare fara colateral. 

Robor in afara perioadelor de manipulare mentionate a exprimat intregul univers de instrumente de piata monetara tocmai pentru a nu permite posibilitatile de arbitraj in interiorul aceleeasi piete. 

In perioada octombrie 2018-aprilie 2019 manipularea Robor prin participarea BNR este realizata in sus. 

Momentan nu exista tranzactii bilaterale intre banci prin instrumentul plasamente la 3 si 6 luni. Marea majoritate a tranzactiilor pe piata monetara fara colateral (alta valuta sau titluri) se desfasoara pentru o zi bancara. 

La perioada 3 si 6 luni tranzactiile se realizeaza cu colateral datorita lipsei de incredere intre banci. 

Decuplarea din aceasta perioada se realizeaza datorita negocierilor pentru alegerea noului CA BNR. 

Bancile sunt iar prinse la mijloc intre interesele unor angajati BNR pentru realegere si guvernanti, prin mecanismul Ordonantei 114.

Pentru a iesi din aceasta capcana sunt 2 traiectorii posibile: 

  • temporizarea renuntarii la Robor pana in Aprilie 2019 cand dupa alegerile pentru CA BNR, Robor se va recupla natural la piata monetara interbancara asa cum a fost si in trecut;
  • aplicarea modelului initiat deja de ECB prin noul indice bazat pe tranzactii de piata, cunoscut drept ESTER. 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

3brazier
12-01-2022 la ora 11:03 pm

2participate

COMENTEAZA