“Atac pe curs”: necinstea lui Isarescu probata cu Norma nr.4/25.09.2001

10 octombrie 2016 • General

Stim deja prin dovezi de la Agentia Nationala de Integritate si din Stenogramele din Parlamentul Romaniei ca Isarescu face actiuni si declaratii necinstite.

In aceasta opinie probez necinstea lui Isarescu cu o Norma BNR.

In Normă nr. 4 din 25.sep.2001, Monitorul Oficial, Partea I 631 9.oct.2001, Intrare în vigoare la 9.oct.2001 privind supravegherea poziţiilor valutare ale băncilor, CAPITOLUL II intitulat Supravegherea riscului valutar, SECŢIUNEA a 2-a denumita Determinarea indicatorilor de poziţie valutară, se spune clar
ca:

Art. 10. – La sfârşitul fiecărei zile bancare lucrătoare poziţiile valutare ale unei bănci sunt supuse următoarelor limitări:
   a) maximum 10% din fondurile proprii ale băncii pentru oricare dintre poziţiile valutare individuale ajustate; şi
   b) maximum 20% din fondurile proprii ale băncii pentru poziţia valutară totală.

Link aici
http://www.bnr.ro/apage-Mobile.aspx?pid=404&actId=49125

Isarescu, presat de cei cu tranzactii in marja carora le promisese curs de schimb stabil si de politicienii care asteptau stabilitatea cursului inaintea alegerilor, a acuzat in mod necinstit un atac pe curs in octombrie 2008 dar nu si dupa alegerile parlamentare in Ianuarie 2009.

Dupa ce prima data a acuzat Credit Suisse, Goldman Sachs si Barclays, ulterior s-a reorientat catre Banci Comerciale din Romania unde avea oameni in conducere care sa asigure ca Bancile respective nu raspund la impostura si declaratii necinstite.

Cat de necinstit poate fi Isarescu in declaratii daca stia ca Norma BNR interzicea bancilor comerciale sa aiba pozitie valutara mai mari de 20% din fondurile proprii ale bancii, iar aceasta pozitie se raporteaza zilnic la BNR?

Bancile comerciale din Romania au avut pozitia valutara aproape de zero, square in limbajul lor, adica nu le interesa daca cursul de schimb creste sau scade in acea perioada. Bancile, cu exceptia uneia care a si cazut, faceau bani din dobanzi.

Poti accelera o masina inainte sau inapoi cu schimbatorul aflat in pozitia NUL?

Declaratia necinstita a lui Isarescu privind atacul pe curs si cea din Parlamentul Romaniei din 14 octombrie 2008 in care nu recunoaste criza de lichiditate din sistemul bancar nu sunt decat un mic preambul pentru ce va avea Isarescu de dezmintit, desigur in mod la fel de necinstit.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

CHF
10-10-2016 la ora 8:37 pm

La ong-ul numit Bnr prima de concediu anula a șefului este 42.727 ron.

Lucian
10-10-2016 la ora 8:43 pm

Da, plus alte beneficii

Andreica Lucian
11-10-2016 la ora 5:12 am

Băncile din România au dat cadou la paşti câte o sticlă de vin : Casa Isărescu. Oare o fi dat Isărescu pomană ? Eu cred că a incasat câteva sute de mii de euro. Aceasta nu este incompatibilitate și corupție?

Lucian
11-10-2016 la ora 6:11 am

Aveti eticheta? Poate e contrafacuta

Cred ca MAR SRL face profit onest fara sa profite de influenta supravegherii asupra provizionarii bancilor

Desigur cateva sticle de vin sunt o suma minora comparativ cu cat se poate obtine de catre banci printr-o asemenea taxa de protectie

De asta Nu cred ca e reala eticheta

Idm
06-11-2016 la ora 3:51 pm

Mai este o limita care tb respectata zilnic si pe care bancile nu o respecta: expunrea fata de propriul grup nu treb sa depaseasca 25% din fp. Aici au fost probleme. Ultima incalcare a acestei limite a fost aprox in data de 31 sept 2013. Urmariti graficul de curs de schimb eur ron.

Cursul poate fi manipulat si fara a avea pozitie deschiza daca banca este market maker p piata interbancara. Cum????

Simplu. Prin micsorarea sau marirea bilantului bamcar cu fonduri de la banca mama.

Cec spre exemplu. Avea nevoie de eur. Era obligata sa iasa in piata. Aici era la indemana dihorului…banca mare din grup francez. Dihoru ce facea. Avand asigurata supravegherea laxa de la bnr avea la sf zilei opyiunra de a plasa euro inapoi la grup dc nu.i convenea dobanda obtonuta. Practic abuza fe pozitie.

O sesizare este depusa comisia de buget de la camera dep si una la consiliul concurentei.

Pt ca nu exista o firma care sa apere whisleblower din mediul privat…cel care a sesizat neregula si care a reusit sa stopeze fluctuatiile de curs incepand vu sep 2013 , a fost abuzat ca p vremea comunistilor fiind trimis 2 luni la introdus facturi si in final la desfiintarea pozitie. Persoana resp detine un acca iar pe pozitia care a fost desf a fost ang o pers in aceeasi perioada

2repulsion
13-01-2022 la ora 12:47 am

3converter

COMENTEAZA