A informat Isarescu Parlamentul ca Romania se poate imprumuta in 2009 de la BIS contra aur? Dar ca suntem singura tara cu dobanzi crescute in criza?

15 septembrie 2016 • General

In lipsa de argumente Isarescu prin purtatorul de cuvant a dat vina pe Parlament pentru imprumutul de la FMI luat la 3,5% pe an.

Cam devreme sa dai vina pe Parlament cand conduci o institutie necontrolata de 26 de ani.

Romania putea imprumuta in 2009 pentru 3 ani, 4 miliarde de dolari la 0,5% de la Banca Bancilor Centrale (Banca Reglementelor Internationale) ceea ce inseamna o economie de dobanda de 360 milioane de dolari in cei 3 ani.

Isarescu Nu a informat Parlamentul Romaniei de multitudinea de solutii alternative. Problemele legate de deficite Nu au aparut peste noapte pentru a fi prins pe picior gresit.

A spus Isarescu Parlamentului Romaniei in 2009 ca Romania este singura tara din lume unde au crescut dobanzile in criza?

Statul Roman a fost fortat de Isarescu sa se imprumute la dobanzi mari in criza. Comparatia cu Polonia, Cehia, Ungaria si restul tarilor europene este revelatorie.

Doar in 2012, din total serviciu al datoriei publice guvernamentale, 10,6 miliarde lei au reprezentat plăţi de dobânzi şi comisioane (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buletin/executii/RAPANUALprivindDPG31dec2012.doc)

Spre comparatie taierea de salarii din 2010 a fost pe toate cele 7 luni de doar 7 miliarde de lei.

Isarescu a fost necinstit in declaratii si nu a informat corect Parlamentul Romaniei de optiunile existente pentru finantarea nevoilor Statului Roman incepand cu 2009?

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

53 Comentarii

cetățeanul
15-09-2016 la ora 6:03 am

Nu, Parlamentul nu are expertiza pentru a se pronunța intr-o chestiune atat de complicata.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 6:37 am

A decis Isarescu eliminand solutiile ieftine si doar i-a informat ca exista doar una?

Costin
15-09-2016 la ora 7:12 am

Nu a informat deloc a decis Isarescu pt toți.

Sa fim seriosi...
15-09-2016 la ora 7:48 am

Dle Lucian Isar , iar manipulati ieftin.1.Romania nu se putea Imprumuta la BIS. 2.Cel mult o putea face BNR daca asta ar fi avut vreun sens. 3.Deficitul bugetar nu poate fi in nicio situatie finantat monetar de BNR asa ca este lipsit de sens sa insinuati ca taierile de salarii puteau fi compensate de un imprumut la BIS.4.Puneti mana pe carte sau nu va mai prefaceti ca nu cunoasteti lucruri elementare

Ek
15-09-2016 la ora 7:57 am

Rapoartele anuale ale BNR pentru 2012,2013, 2014 au trecut prin Parlament la grămada, doar s-a luat act de depunera acestora. In concluzie, nimeni nu verifica ce face exact BNR-ul si trebuie sa ii credem pe cuvânt ca ei sunt baieti serioși.
Isarescu nu am mai venit in fata Parlamentului ca sa dea dare de seama de prin 2008.
Sat fara câini…,

Unul
15-09-2016 la ora 8:12 am

@Ek
Sa inteleg acum ca e vina bnr-ului pentru ca parlamentul nu verifica rapoartele? Sau bnr-ul a ajuns sa controleze si parlamentul romaniei? E acum o stire cu darea in plata…parlamentul urma sa analizeze astazi cererea raiffeisen, care ne ameninta cu proces pe la forurile internationale. Din ce scrie in ziare, reprezentantii guvernului si ai bnr au fost prezenti, dar parlamentarii nu, asa ca dupa juma’ de ora au fost rugati sa plece si sa vina in alta zi, cand vor avea chef alesii nostri. Alesi care sunt ocupati cu electoratul acum desigur, ca la fiecare 4-5 ani. Deci daca pe ei ii doare fix in spate de procese impotriva romaniei pentru porcariile populiste pe care ei le-au votat fara jena, desi contravin constitutiei (retroactivitatea) si codului civil (dupa cum scrie in ziar, nu o spun eu), cine-i vinovat? Aaa, nu, nu sunt ei vinovatii. E tot bnr-ul, evident.

Ek
15-09-2016 la ora 8:19 am

Acum e vina Parlamentului, inteleg. Cum explici ca de fiecare data a venit in locul lui Isarescu in Parlament Florin Georgescu?
Florin Georgescu, fost lider PSD si recunoacut pentru experiența pe care o are in realizarea de mici “ajustări” la nivelul grupurilor parlamentare.

Unul
15-09-2016 la ora 8:24 am

@Ek
Nu comentez pentru ca nu cunosc atat de bine situatia. Ce spuneam este ca parlamentul trebuie sa-si faca treaba si daca nu si-o face nu e vina altora, e numai a lor. Ca din cauza “ajustarilor” la nivelul grupurilor parlamentare suntem acum unde suntem…

Ce mai scrie presa azi: “Isar dă din aripi să prindă un loc la BNR”.
Poate isi ia zborul si nimereste in propriul ventilator cu zoaie pe care se sforteaza zilnic sa il mentina in functiune!

Ek
15-09-2016 la ora 9:09 am

Ok Parlamentul nu isi face treaba si cand nu și-o face nu e vina altora.
Dar cand Isarescu a laudat public electorata lui Ponta ca sa primească vot favorabil pentru un nou mandat nu a reprezentat tot o “ajustare”?

Rautaciosul
15-09-2016 la ora 12:23 pm

Domnu` Isar, oamenii răi de la BNR vă contrazic. Uite, cică nu i asacum spuneti

http://www.economica.net/atentie-la-cifre_125445.html

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 12:47 pm

Zice Isarescu ca a informat?

Sa fim seriosi...
15-09-2016 la ora 1:21 pm

Dle Isar, cititi va rog materialul de pe opinii.bnr. El confirma ceea ce era de necontestat si v-am scris mai de dimineata. Imprumutul la BIS nu avea si nu are cum sa ajunga la bugetul statului, deci nu poate sa aiba vreo legatura cu taierile sau nu de salarii. Mai mult, se pare ca cel care dezinformeaza sunteti dvs. intrucat acele imprumuturi la BIS erau facute de banci comerciale si nu centrale. Materialul este semnat de seful seriviciului de administrare a rezervelor din BNR.Asa ca Isarescu nu avea despre ce sa informeze Parlamentul.

QED.

Goldbug
15-09-2016 la ora 1:38 pm

Cf articol FT din 2010, cele 10 banci care au tranzactionat aur contra dolari cu BIS erau banci comerciale, nu banci centrale. In plus tranzactiile au fost efectuate la initiativa BIS, care cauta alternative mai profitabile de plasament ale disponibilitatilor in dolari.

https://www.ft.com/content/3e659ed0-9b39-11df-baaf-00144feab49a

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 1:59 pm

Angajatii BNR sunt in vizita la BIS lunar, pe diurna.

Pot sa puna o intrebare direct

Vajna
15-09-2016 la ora 2:20 pm

Domnule Isar
Va rog sa-mi spuneti care este valoarea unei valute? Este cumva o valoare virtuala sau arbitrar determinata? Daca da, de ce doriti sa faceti speculatii cu o valoare virtuala, care depinde de Soros si altii, contra o valoare bine determinata. Daca BNR ar fi facut asemenea speculatii acum n-am avea un gram de aur in rezerva. Va rog sa observati ca dealungul istoriei omenirii pamantul si metalele pretioase au fost cele care si-au pastrat o valoarea intrinseca. In rest, criticati-l cat vreti pe Isarescu si incercati sa va desprindeti de cele invatate in scoala, deoarece pe un drum cunoscut nu veti descoperi nimic nou.

Dan Pop
15-09-2016 la ora 2:25 pm

E intersant de vazut si ce prevede regulamentul BNR privind administrarea rezervelor internationale 😉

Sa fim seriosi..
15-09-2016 la ora 2:58 pm

Dle isar nu fiți laș că nu e frumos.

Lasați apropourile cu angajații BNR, citiți textul și combateți pe fondul textului:

Seria afirmațiilor tendențioase și complet nefondate privind opțiunea BNR de a nu mai valorifica în ultimii zece ani, prin efectuarea de depozite (la contrapartide private), rezerva de aur a României menținută la Londra, a fost reluată marți seară de către dl. Lucian Isar în cadrul unei emisiuni televizate.

Sunt necesare câteva precizări pe acest subiect în completarea materialelor recente ale colegilor mei: Victor Andrei, Despre administrarea rezervei de aur a României, 10 august 2016; Alina Constantinescu, Despre risc și randament în administrarea rezervei de aur a țării, 18 august 2016; Cătălin Dumitrescu, Răspuns unui coleg de generație, 8 septembrie 2016.

1. Decizia din anul 2006 privind suspendarea depozitelor de aur în favoarea celor în valută a fost adoptată de către Comitetul de administrare a rezevelor internaționale ale României (CARI) și s-a subordonat orientărilor de natură strategică ale Consiliul de administrație. Decizia a fost determinată de reducerea substanțială a ratelor de dobândă oferite pentru depozitele de aur. Dată fiind limita de expunere față de entitățile private, altele decât cele emitente de obligațiuni garantate cu active, a fost vizată tocmai creșterea rentabilității așteptate a rezervelor totale (aur + valute) prin efectuarea de depozite în valută care erau remunerate la rate superioare de dobândă, cu menținerea accentului pe siguranța și lichiditatea plasamentelor, obținerea de venituri reprezentând un obiectiv secundar.

Țin să subliniez faptul că ratele de dobândă invocate marți seară în emisiunea TV se situează mult peste nivelurile care ar fi putut fi obținute de către orice bancă centrală în ultimii zece ani pentru depozitele la contrapartide private cu bonitate acceptata de o banca centrala. În susținerea acestei afirmații, în următorul tabel sunt prezentate, pe de o parte, ratele de dobândă cotate de către brokerul menționat de dl. Lucian Isar, pentru depozitele de aur în data de 13 septembrie 2016 pentru maturitățile de o lună și un an, iar pe de altă parte ratele de dobândă indicative cotate de către patru contrapartide private, eligibile pentru BNR în cazul tranzacțiilor de titluri cu venit fix (care nu presupun asumarea de expunere la riscul de credit prin depozite), pentru aceleași scadențe, în prima parte a zilei de 14 septembrie 2016:

Contrapartide BNR

Rata depo medie pt. cele 4 contrapartide BNR

Brokerul menționat de Lucian Isar

A

B

C

D

Rating termen scurt

P-1

P-1

P-2

P-2

Rating termen lung

Ba1

A1

A1

A3

A3

Rata depo aur 1 lună (%)

0.00

-0.50

0.10

-0.20

-0.40

-0.25

Rata depo aur 1 an (%)

1.04

0.35

0.25

0.00

0.00

0.15

Datele prezentate de către Lucian Isar nu sunt potrivite pentru profilul de risc al băncilor centrale, nici chiar al unor bănci comerciale. Reiterez faptul că plasamentele BNR, ce se subordonează principiului prudenței, trebuie efectuate la contrapartide solide din punct de vedere financiar și reputațional, ce beneficiază de calificative de credit dintre cele mai ridicate din partea principalelor agenții de rating la nivel global (S&P, Moody’s și Fitch). Asumarea de expuneri la riscul de credit față de entități precum brokerul menționat (cu ratinguri situate în categoria speculativă – Ba1, el se încadrează în această clasă) ar fi putut produce pierderi pecuniare și reputaționale de neacceptat pentru o instituție precum BNR.

După cum se poate observa în tabel, ratele de dobândă care ar fi putut fi obținute de către banca centrală la data de 14 septembrie 2016, se situează mult sub cele cotate de către brokerul menționat în emisiunea TV. Pentru maturitatea de o lună, trei dintre cele patru contrapartide BNR cotau rate negative de dobândă; altfel spus, în cazul în care banca centrală ar fi decis să plaseze depozite cu scadența la o lună la aceste contrapartide nu ar fi încasat, ci ar fi plătit dobândă. Diferențialul major de dobândă este datorat în mare parte calității de credit inferioare a brokerului menționat (așa cum rezultă și din ratingurile din tabel). Brokerul respectiv nu numai că prezintă un risc de credit mai mare decât cel pe care BNR îsi permite să și-l asume, dar nici măcar nu oferă servicii financiare în mod direct băncilor centrale.

Precizez faptul că ratele de dobândă indicative cotate pentru depozitele de aur de către contrapartidele private ale băncii centrale la care s-ar fi putut efectua în ultimii zece ani depozite – în cazul în care Consiliul de administrație ar fi permis acest lucru și avându-se în vedere parametrii de risc agreați și alte considerente relevante – s-au situat în teritoriu negativ pe o perioadă foarte lungă de timp.

În consecință, calculele d-lui Lucian Isar privind “câștigurile” pierdute de BNR pentru că nu a plasat aurul în depozite sunt pure fantezii.

2. Totodată, pe parcursul emisiunii, băncii centrale i s-au adus reproșuri pentru faptul că în anul 2009 nu a contractat un împrumut de la Banca Reglementelor Internaționale (BRI), colateralizat cu rezerva de aur a României. Pentru a susține acest reproș, a fost oferită informația conform căreia zece bănci au împrumutat sume substanțiale în dolari americani de la BRI, pe care le-au gajat cu aur. În momentul în care a fost întrebat de către prezentatorul emisiunii dacă cele zece bănci erau bănci centrale, susținătorul afirmațiilor a spus că nu cunoaște acest aspect deși se vedea clar, din titlul graficului prezentat, că entitățile respective erau bănci comerciale, în nici un caz bănci centrale. Aceasta dovedește în mod clar maniera tendențioasă în care sunt susținute astfel de acuzații complet nefondate.

Decizia autorităților din România de a contracta un împrumut de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană în anul 2009 a fost asumată politic de către guvern și parlament fiind percepută ca fiind cea mai bună opțiune pe care o avea la dispoziție la momentul respectiv statul român în baza analizelor realizate de către zeci de specialiști români și străini și a informațiilor disponibile atunci. O eventuală gajare a aurului, în contextul dat, pentru atragerea de fonduri ar fi diminuat șansele României de a obține ulterior, în termeni acceptabili, un împrumut suplimentar în caz de urgență.

În același timp, o asemenea opțiune ar fi putut eroda masiv credibilitatea externă a țării la momentul semnării acordului de finanțare dat fiind faptul că, de regulă, aurul se folosește drept colateral doar în ultimă instanță. Totodată, un eventual împrumut de la BRI s-ar fi oprit la BNR și nu ar fi avut utilitate pentru bugetul statului.

În plus, comparațiile privind costurile cu plata dobânzilor invocate de dl. Lucian Isar nu au relevanță. De fapt, toate costurile privind acordul cu FMI s-au acoperit în bilanțul BNR care a depus eforturi ca, în această perioadă să înregistreze profit.

3. Un alt aspect adus în discuție a fost legat de deciziile de dată mai recentă ale băncilor centrale din Polonia și Bulgaria de a relua activitatea de plasare de depozite de aur. Întrebarea este: pentru un câștig similar celui înregistrat de banca centrală poloneză – de câteva sute de mii de euro anual, nicidecum cifrele de milioane de euro sugerate de dl. Isar – s-ar fi justificat asumarea de către BNR a riscurilor de credit și reputațional asociate acestui tip de plasament? Nu cred!

În ton cu abordarea analistului economic s-ar putea invoca drept contraargument faptul că alte bănci centrale, precum cele din Austria și Letonia, nu efectuează plasamente de aur la contrapartide private.

Subliniez însă că principalul motiv pentru care BNR a menținut restricția privind plasamentele (valută și aur) la contrapartide private este reprezentat de câștigul pecuniar minor comparativ cu riscurile prea mari – în contextul economic și financiar global dat – asociate acestui tip de plasament.

4. Este important de menționat și faptul că, în ultimii ani, specialiștii BNR au identificat și propus în comitetele de specialitate interne o serie de alte oportunități investiționale a căror exploatare, în condiții de prudență și eficacitate, a condus la creșterea veniturilor obținute în cadrul activității de administrare a rezervelor internaționale ale României. Aici precizăm că a fost extins coșul valutelor de rezervă pentru efectuarea de investiții la randamente superioare și au fost aprobați noi emitenți, contrapartide și instrumente financiare în scopul acoperirii cheltuielilor de funcționare ale băncii și obținerii de profit, fără periclitarea îndeplinirii obiectivelor privind stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară.

Paul Văleanu (un coleg de generație)

Șef serviciu – Serviciul administrarea rezervelor internaționale

Altul
15-09-2016 la ora 3:12 pm

E mai greu sa combata cand discuta cu unul care stie cu ce se mananca economia. Mai bine o da din nou pe salariul de 40000 euro, e mai simplu decat sa gaseasca argumente economice.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 3:13 pm

Va raspund la o postare sub un pseudonim la o postare si reveniti la alta sub alt pseudonim?

Hai curaj cu nume si prenume daca IP-ul e din strada Doamnei ca nu ma prind care anume e la tastatura

Anton Gheorghe
15-09-2016 la ora 3:21 pm

Ca sa întărească opinia ca s-a acționat in interesul României de BNR seful de serviciu ar fi putut sa menționeze si cand a fost efectuat ultimul control din partea Curții de Conturi pe administrarea rezervei de aur. Aurul nu ti-l tine nimeni gratuit.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 3:50 pm

pana va hotarati cine e sub pseudonim

1. Polonia si Bulgaria Se descurca Sa obtina randamente pozitive la plasamentele de aur.

Intrebati colegial cu fac.

2. Repetarea sintagmei decizie politica nu il scuza pe Isarescu. Daca i-a dezinformat pe politicieni nu mai mira pe nimeni.

3. Vezi 1

4. Prezentarea de oportunitati suna ca demonstratie pertinenta ca bonusul de performanta este meritat si Nu rezultatul abuzului de pozitia de monopol.

Austria si Letonia incaseaza bonus de performanta or nu intra in studiul comparativ?

Sa fim seriosi..
15-09-2016 la ora 3:54 pm

Lucian,

Lasati IP urile ca nu s importante in chestiune. Omul care semneaza articolul are nume, prenume si lucreaza in BNR. Raspundeti I lui, nu mie. Folosesc un pseudonim ca toti de pe aici , pentru ca nu doresc sa-mi dezvalui identitatea. Totusi aveti o replica la care nu aveti replica pe subiectul postarii, raspundeti la ea sau nu? Ek, Bf nu va deranjeaza ca nu au un nume si un prenume? :). Faceti o regula de semnat cu nume si prenume sau stergeti ce nu va convine si gata.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 3:56 pm

Am raspuns

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 3:57 pm

Isarescu se mai ascunde mult in spatele comitetelor?

Nu el le numeste?

Isarescu nu e sef? Nu a fost si remunerat pentru asta?

Sa fim seriosi..
15-09-2016 la ora 4:12 pm

Lucian Isar, NU ați răspuns.

Uite, vă întreb eu din articolul postat

1.Ați înțeles că BNR nu face plasamente decât la contrapartide cu rating superior celui din exemplul dvs?
2. Ați înțeles că în exemplul ales de dvs era vorba de bănci COMERCIALE și nu centrale?
3. Ați înțeles că împrumuturile eventuale de la BIS si in general ale BNR nu pot finanța bugetul de stat, deci paralela dvs cu taieri de salrii etc este irelevanta in context?
4.Ați înțeles cum se administrează rezerva de aur si ca exista reguli prudentiale in acest scop?
5.Ati inteles ca dobânzile prezentate de dvs nu au relevanta in chestiune?
6.Ati inteles modul de dimensionare a necesarului de imprumut?
7.Stiti ca împrumuturile luate de Romania sunt in primul rand in sarcina guvernului si se fac cu aprobarea Parllamentului?

si nu mai am timp să înșir că trebuie să plec

si inca ceva domnule Isar, va rog eu faceti-va timp si cenzurati mesajele care vi se par ca nu servesc scopului dvs. in loc sa cautati IP -uri. E mai simplu.

Florin Citu
15-09-2016 la ora 4:36 pm

De ce se compara rating-ul broker-ului ? Broker-ul prezinta preturile contrapartidelor. Cutuma este ca nu se stie contraprtida pana nu s – a “lovit ” pretul. Deci ce prezinta Lucian Isar pote sa fie contrapartida cu rating foarte bun. Nu avem cum sa stim. Ce prezinta broker -ul este cel mai bun pret in acel moment la scadenta si suma cerute. Atat.

Nu ma intereseaza foarte tare subiectul, eu am altele, dar daca tot face BNR analiza cel putin sa o faca corect.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 4:55 pm

Isarescu semneaza pe scrisoarea de intentie cu FMI.

A verificat calculele si alternativele or a fost fortat sa semneze de “politic”?

Unul
15-09-2016 la ora 6:28 pm

@Florin Citu
Inteleg din expunerea bnr ca brokerul respectiv probabil lucreaza cu contrapartide cu risc mai mare (si evident cu dobanda mai mare) iar bnr evita astfel de “combinatii” riscante cu rezerva de aur a tarii. Ei spun ca bancile centrale lucreaza cu contrapartide cu risc mai mic si implicit cu un castig mai mic, atat de mic incat la un moment dat nu merita efortul plasamentului.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 6:36 pm

Ce spune Florin este ca ceea ce spune BNR este gresit prin prezentarea de informatie incompleta

Florin Citu
15-09-2016 la ora 6:37 pm

Unul. Brokerul respectiv lucreaza cu Credit Suisse , Goldman etc ca de altfel toti brokerii de la Londra. Dar si asa, ratingu-l broker ului este irelevant in comparatia respectiva. In fine, nu ma astept
exoertul bnr sa schimbe ceva. Acolo guvernatorul
spune dupa 10 ani de tintirea inflatiei ca nu trebhuie sa-i evaluam performanta relativ la tinta. Prin comparatie “omisinuea”(manipularea?) cu broker vs contrapartide este minora. Eu doar atrag atentia, nu ma astept la corectii, retractari, erate de la
detinatorii adevarului absolut ,singura institutie perfecta din univers.

Unul
15-09-2016 la ora 7:09 pm

Nici Credit Suisse, nici Goldman Sachs nu sunt banci centrale si probabil au o politica mai relaxata in ceea ce priveste riscul, tocmai pentru ca urmaresc sa obtina profit. Bnr urmareste in principal siguranta si implicit este dispusa sa accepte un risc mai mic.
Pe de alta parte si eu cred ca nu ratingul brokerului conteaza intr-o tranzactie dar conteaza foarte mult care sunt contrapartidele si ratingul lor.

Florin Citu
15-09-2016 la ora 7:43 pm

Ca sa fie mai clar. BNR nu merge prin broker sa ia preturi… Merge direct la contrapartide… Si acestea sunt doar banci centrale… Da?
Dar toata discutia nu are sens pt ca BNR nu vrea preturi, tine aurul la Banca Angliei. Era mult mai simplu daca colegul dvs facea un print screen dupa ce cerea pret info la mai multe contrapartide pe care le considera ca merita. Asa aveam pretul pietei si nu trebuia sa piarda timpul cu o comparatie fara sens.

Să fim serioși..
15-09-2016 la ora 8:34 pm

Well, that s funny!

Înainte de orice, da sunt anonim. După ce treceți de acest major inconvenient, dlor Lucian Isar și Florin Cîțu ați putea fi atât de amabili încât să vă referiți al tema postării în primul rând și în al doilea să răspundeți la chestiunile de fond ridicate de textul de pe opiniibnr? Adică, serios, cât de proști credeți că sunt cititorii fără supărare? Ia răspundeți voi pe rând la întrebările legitime pe care le-am pus în postarea anterioară. Măcar cu da sau nu sau e dificill?

Da, nu, da, etc , …

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 8:56 pm

Da e clar ca nu parcurgeti cu atentie ce scriem or inca nu suntem suficient de expliciti

Să fim seriosși
15-09-2016 la ora 9:08 pm

@Florin Cîțu,

Stimate domn, faptul că vă puneți expertiza în apărarea dlui Isar este lăudabil din perspectiva evdentei alianțe, Dar abaterea de la subiect nu vă face cinste și nici nu vă amplifică figura de analist independent pe care o meritați fără doar și poate și la construcția căreia lucrați din greu. Așadar, lăsând la o parte exemplul din textul de pe opiniibnr, care, by the way a fost intens utilizat de amicul dvs dl Lucian Isar, și pe care exemplu îl considerați inadecvat, ați putea dvs să răspundeți la întrebările puse dlui Isar? Vă rog să faceți acest exercițiu, că nu i deloc greu.

1.Ați înțeles că BNR nu face plasamente decât la contrapartide cu rating superior celui din exemplul dvs?
2. Ați înțeles că în exemplul ales de dvs era vorba de bănci COMERCIALE și nu centrale?
3. Ați înțeles că împrumuturile eventuale de la BIS si in general ale BNR nu pot finanța bugetul de stat, deci paralela dvs cu taieri de salrii etc este irelevanta in context?
4.Ați înțeles cum se administrează rezerva de aur si ca exista reguli prudentiale in acest scop?
5.Ati inteles ca dobânzile prezentate de dvs nu au relevanta in chestiune?
6.Ati inteles modul de dimensionare a necesarului de imprumut?
7.Stiti ca împrumuturile luate de Romania sunt in primul rand in sarcina guvernului si se fac cu aprobarea Parllamentului?

Haide, da sau nu, ca să-ntelegem viziunea dvs! 1.Da, b.Nu 3. Non raspuns e simplu lasați chestiunile tehnice și complicate, fiți lumina care ne scoate din întunericul în care vor să ne țină specialisțtii BNR!

P.S. Și da sunt anonim, treceți peste asta și explicați-ne viziunea dvs.

Florin Citu
15-09-2016 la ora 9:10 pm

Asta ar fi culmea, sa fac ce-mi spune o amiba care se ascunde dupa un pseudonim. tovarase, am intervenit sa arat o prostie in analiza colegului dvs. Subiectul nu ma pasioneaza asa cum il pasioneaza pe Lucian. eu am alte pasiuni.. banca centrala care tipa cat poate ca politica fiscala este prociclica dar spune in comunicat (august 2016) cu mandrie ca sustine prin politica monetara relaxata creditarea, apoi se vaita ca este atacata cu subiecte populiste dar sustine public cel mai nociv program populist “prima casa”, are in model (si acolo alta discutie un model care in toate tarile da acelasi rezultat – politica monetara nu explica volatilitatea ciclului economic vezi Taylor and Weiland, Cukierman (2016), Romer ( 14 Septembrie 2016)) o relatie negative intre dobanzi mari – economie pe termen scurt si cand scoate lichiditatea din piata, dobanzile cresc dar recesiunea care a urmat inevitabil nu este vina ei.Si mai am, dar pe scurt, eu sunt pasionat de ipocrizia unei banci centrale care arata cu degetul catre toti ca sunt prociclici numai la propriile actiuni nu se uita.

Asa ca tovarse amiba, atunci cand vei avea cojones si nu te mai ascunzi dupa un pseudonim ca sa ramai sclavul unui salariu si nu-ti permiti sa-ti pierzi job-ul pentru ca in afara de rude si prieteni nu te mai angajseaza nimeni, mai vorbim. Pana atunci… ramai in anonimat…

Să fim seriosi...
15-09-2016 la ora 9:16 pm

@Lucian Isar

Este evident că nu sunteți suficient de expliciți. Și e de înțeles că nu sunteți așa, pentru că altfel ar trebui să răspundeți cu da sau nu întrebărilor implicite din textul de pe opiniibnr. Și asta nu vă servește scopului. Ia încercați prin da sau nu, sau întrebările necesită timp de reflecție sau analize îndelungate? Hai că nu e hărțuire, e simplu , nu se poate să nu aveți o opinie formată doar sunteți analist, curaj!

Sa fim seriosi..
15-09-2016 la ora 9:25 pm

@Florin Cîțu,

Eu nu v-am jignit , nu persoana mea este importantă ci dezbaterea în sine, aici nu discutam despre prociclitate care este o altă temă de discuție puteți refuza să răspundeți la acele întrebări și fără recursul la invective. Sigur că dvs sunteți iritat deoarece știți răspunsurile la acele întrebări și nu vă convin.

Florin Citu
15-09-2016 la ora 9:28 pm

Dar dumneavoastra ati inteles ca imprumuturile de la FMI nu se pot folosi pentru a finanta bugetul de stat? .. si totusi s-a facut o “exceptie” …simplu cu da sau nu, curaj, ca doar sunteti mare ceva pe undeva datorita rudelor prietenilor si nu ca ati avea ceva calitati.. dar in RO merge si asa..

Florin Citu
15-09-2016 la ora 9:31 pm

domnule eu ma retrag si ca sa intelegeti stilul meu, mai ales cand vorbesc cu anonimi ” George Santayana: “A man is morally free when he judges the world, and judges other men, with uncompromising sincerity.”

dvs si multi ca dvs care se tot ascund reprezinta dovada ca in RO capul plecat sabia inca nu-l taie. felicitari.. si sucks for me

Calculici
16-09-2016 la ora 3:48 am

Ok. Ce a fost, a fost. Dar cum scapam de dinozaurii astia pensionati M. Negritoiu, MC Isarescu, RG Ghetea, N Vacaroiu care chiar sunt depasiti total dpdv profesional. Ce putem face?

Sa fim seriosi...
16-09-2016 la ora 5:05 am

Dle Citu

Cred ca am sa-mi fac timp sa discut cu dvs despre prociclitate

Florin Citu
16-09-2016 la ora 5:16 am

Dle …. eu zic mai bine sa vorbiti cu colegii dumneavoastra si facem o conferinta. Nu la BNR. O facem la Romano Americana sau un alt loc neutru. Si pt conferinta poate imi dati si mie acces la toate datele si nu trebuie sa fac cerere oficiala pt masa monetara si alte serii de date. Nu sunt secrete de stat.

Pe blog , in conditiile astea de anonimat, nu ma intereseaza. Poate doar daca veniti cu vreo teorie interesanta. Dar ma indoiesc. Va urez succes.

Lucian Isar
16-09-2016 la ora 5:19 am

Un script de postare nu trebuie sa cuprinda fineturi dar pentru cultura dumneavoastra generala poate aflati exact cum anume se realiza finantarea bugetului de stat prin club loanuri sau pase cu bancile cu limite mari de achizitie a titlurilor de stat.

Nu de alta dar poate nu lucrati suficient de serios in perioada respectiva.

Desigur toate aceste artificii erau decontate de bugetul de stat pentru simplu fapt ca BNR a gresit major in politica monetara si de credit.

Iar eu chiar gasesc timp sa discut despre asta.

Florin Citu
16-09-2016 la ora 6:12 am

pentru anonimul care imi cere sa raspund si caruia desi nu merita i-am raspuns la o intrebare dar nu mi -a raspuns inapoi…

Am doua cerinte. Va rog sa publicati minutele sedintelor de politica monetara dupa 2005 si datele despre interventiile in piata valtutara. Sunt deja istorie, nu aveti cum sa justificati secretomania asta demna de o dictatura comunista.

A fost nevoie de toata aceasta campanie, pt care il invidiez pe Lucian, ca sa publicati niste amarate de minute. Eu va cer asta cu argumente de ani de zile si faceati misto. Pt ca spuneti ca sunteti ocupat, nu va mai chiuniti cu prociclicitatea. Cereti transparenta la BNR si ne descuram noi cu interpretarea si analiza (minute si toate seriile de date colecate de BNR inclusiv interventii).

Sa fim seriosi...
16-09-2016 la ora 6:32 am

@Florin Citu

Da, păcat, ar fi fost interesant să discutăm despre subiectul care vă pasionează. Kondratiev, Kuznets, Samuelson, cicluri financiare versus cicluri economice, la care dintre ele vă raportaţi când susţineţi prociclitatea politicii monetare, care este diferenţa de mandat între băncile europene şi FED şi cum se raportează ele la ciclul economic şi aşa mai departe.

Florin Citu
16-09-2016 la ora 6:40 am

@anonim Aveti pe blogul meu un numar foarte mare de opinii si estimari care demonstreaza prociclicitatea politicii monetare in RO. Va alegeti de acolo, si pt ca este o discutie intre profesionisti va spuneti numele (daca ma respectati) si mergem mai departe. Nu va da nimeni afara daca sustineti cu argumente o opinie pe un blog. Nici daca ma injurati nu va da afara, din contra, dar atunci va sterg eu comentariile.. va astept, curaj,

Florin Citu
16-09-2016 la ora 6:58 am

Pt ca exista foarte mult interes pe acest blog lansez si eu cateva teme:
– BNR sustine public programul “prima casa” – populist sau nu?
– Dobanzile in piata interbancara sunt la 0 si dobanda de politica monetara la 1.75% – conditii monetare relaxate sau nu?
– BNR estimeaza inflatia la 3% in orizontul de politica monetara- conditii monetarea relaxate sau nu?
– BNR nu publica datele interventiilor – lipsa de transparenta sau nu?
– BNR nu publica minutele sedintelor de politica monetar din trecut – lipsa de transparenta (aroganta) sau nu?
– BNR are in statut un singur obiectiv dar comunicarea oficiala vorbeste de mai multe obiective- strategie de manipulare sau nu?
– BNR spune ca nu trebuie evaluata relativ la tinta de inflatie intr-un regim de politica monetara de tintirea inflatiei-atunci ce intelege BNR prin stabilitatea preturilor ca noi credeam ca asta este rolul tintei de inflatie?

curaj, ca sunteti multi si mult prea bine platiti…

P.S.Lucian, imi pare rau ca introduc teme noi dar la mine pe blog nu apar si vad ca au timp…

BF
18-09-2016 la ora 11:02 pm

@ Sa fim seriosi, dar nu si noi cei de la institutie.

In textul ilustrului dvs. Coleg la care faceti referire sa vede clar ca in aceasi nota ca si raportul Consilieru Croitoru ” la atacul pe curs ” aratati numai o fereastra de timp care va poate valida afirmatia. Daca vreti sa insinuati ca mai bine ca Bnr nu face bani din detinerea de aur decat sa incerce sa puna aurul amatorist cu marja minus la o luna, va dam dreptate!

In schimb, ne ingrijoreaza faptul ca daca-l puneau la an conform tot acelui tabel le dadea + % valutar pentru Romania sau suma rezultata macar se folosea la anularea valorica fie ea si partiala a costurilor de depozitare externa.

Deci: Minuneeee!!!! Exista si alte perioade in piata pe care aurul da valoare. Prin urmare este srioasa strategia bnr: “nu e bine sa folosim aurul pentru a ne creea valoare caci la o luna maja e negativa si pietele astea rele ne pacalec… ele ne ascund voit si rau intentionat ca un an este format din 12luni si doar stim ca la luna e pierdere…”

Acum asteptam si comentariul prin care ne sustine-ti ca aurul se foloseste pe piete doar la o luna pentru ca intrinsec are acelasi termen de valabilitate ca si margarina si ca in fiecare luna trebuie scos din piata, spalat, fardat, repus caci altfel prinde miros si oxid.

Lucian Isar
19-09-2016 la ora 5:25 am

Foarte bune temele doar ca Isarescu este foarte in urma cu raspunsurile si vad ca vine si istoria din urma

COMENTEAZA