Studiu de caz pe captura de reglementare

19 februarie 2016 • Banking at Large

Romania este un stat capturat. Una din formele de captura incepute inca din ’90 este captura de reglementare.

Pe scurt captura de reglementare illustrata zilele acestea de o situatie de la ASF si Carpatica consta in influentarea numirii decidentilor din entitatile de supraveghere si reglementare de catre interese private.

Aceste interese private sunt sustinute ulterior de supraveghetori in moduri diferite: control de forma, sabotarea concurentei, realizarea de bariere de intrare in piata supravegheata, avizarea si aprobarea cu celeritate doar in cazul respectivilor etc.

Cu un ASF si BNR in care 8 din 9 membri ai conducerii au fost numiti de PSD va urma o perioada interesanta de devoalare a sustinerii anumitor interese private.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

ADRIAN
22-02-2016 la ora 7:27 am

Poate GRAJDANII (decidentii numiti politic din entitatile de supraveghere si reglementare de catre interese private si politice) din BNR si ASF, celelalte INSTITUTII ale STATULUI, isi vor asuma responsabilitatea si ne vor spune cum a fost posibil ca in RO, sub GUVERNAREA LOR, baietii ”DESTEPȚI” au JEFUIT, au DEVALIZAT BANCI, COMPANII DE STAT, fara teama ca vor raspunde pentru faptele lor. Dupa 26 de ani de FURAT si DEVALIZAT, a venit vremea sa RASPUNDA PENAL atat FAPTUITORII, cat si COMPLICII, indiferent ca sunt PONTISTI, BASISTI, IOHANISTI sau alti IȘTI. Daca acest lucru se va intampla, atunci in RO totul va fi PREDICTIBIL, Asta este o UTOPIE.
In exercitarea atributiilor de reglementare si de supraveghere prudentiala, stabilite imperativ prin lege, BNR & ASF erau obligate sa ia masuri adecvate atunci cand indicatorii de solvabilitate si lichiditate se depreciau. Asa s-a ajuns la portofoliul de ”PERFORMANTA” a supraveghetorilor, a se vedea falimentele: Banca Dacia Felix, Bancorex, Banca Columna, Banca Internationala a Religiilor, Bankcoop, Banca Turco-Romana, Banca Agricola, Banca Română de Scont, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Credit Bank, Banca Populară Română, Banca Albina, Banca Fortuna, Nova Bank, ASTRA Asigurare. PREJUDICIUL produs prin FURT este foarte mare, dar NU RASPUNDE NIMENI.
In schimb, pentru bunastarea si propasirea boborului, supraveghetorili aveau de gand să înfiiințeze un alt suprareglementator, COMITETUL NAȚIONAL PENTRU SUPRAVEGHEREA MACROPRUDENȚIALĂ (nume foarte BOMBASTIC), format din 9 ”înţelepţi” de la BNR, ASF, Guvern, deh, sa para ca se ingrijesc de starea natiei. Acestor GRAJDANII ”înţelepţi” sa le multumim.

COMENTEAZA