Statul se poate imprumuta suplimentar pentru a detensiona situatia lichiditatii din economie

24 martie 2013 • All, Banking at Large

Este deja evident ca BNR nu va scadea rezervele minime si nu va cobora dobanzile in timp util pentru ca economia Romaniei sa inceapa sa creasca semnificativ. Guvernul Romaniei nu va proceda ca si cel din Ungaria cand Banca Centrala nu ajuta economia.

In lipsa unui an agricol foarte bun 2013 va fi tot un an de stagnare economica, desi cu o crestere mai apropiata de 1% decat de zero.

Trebuie gasite alternative de deblocarea a problemelor de lichiditate din sistem si pentru adresarea scaderii capacitatii de indatorare a firmelor avand ca si colateral “obligatii” ale statului Roman.

BNR nu va scadea rezervele minime si nu va cobora dobanzile in timp util pentru ca economia Romaniei sa inceapa sa creasca semnificativ.

Ministerul Finanţelor plateste la obligaţiuni de stat pe zece ani in lei 5,8% pe an si 4,5% la cele emise in dolari. Aceste nivele sunt competitive si nu sunt disponibile firmelor care presteaza servicii catre stat si nu sunt platite la timp.

O solutie este reprezentata de suplimentarea sumelor imprumutate de catre stat si plata intr-un ritm sustinut a arieratelor accumulate.

Plata rapida a arieratelor are ca si rezultat secundar imbunatatirea din perspectiva bancara a “obligatiilor “ statului Roman. Practic statul devine mai credibil pentru finantatori iar firmele care au bani de incasat de la diferitele entitati de stat vor putea sa se finanteze mai usor folosind aceste obligatii ca si collateral.

Per total economia Romaneasca are de beneficiat nu doar din imbunatatirea situatiei de lichiditate globala si a vitezei de miscare a banilor dar si datorita diferentialului pozitiv de finantare a statului fata de privatii cu care lucreaza.

Suplimentar ritmul ascunderii in insolventa va incetini.

imagine de pe talkvietnam.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

LucianIsar.com - Despre Arierate si corifei
20-07-2013 la ora 12:15 pm

[…] cum aratam in opinia “Statul se poate imprumuta suplimentar pentru a detensiona situatia lichiditatii din economie&… conjunctura globala permite statului roman sa se imprumute de pe piete la dobanzi competitive si sa […]

[…] cum aratam in opinia “Statul se poate imprumuta suplimentar pentru a detensiona situatia lichiditatii din economie&… conjunctura globala permite statului roman sa se imprumute de pe piete la dobanzi competitive si sa […]

COMENTEAZA