De ce nu ai bloca creditarea cand poti da licente pentru Case de Amanet?

23 august 2013 • Banking at Large

Sa faci o banca sa mearga este dificil.

Licente noi nu se mai dau pentru ca nu exista suficienta “putere de convingere” si piata trebuie protejata prin bariere de intrare impuse de reglementator, BNR. Binenteles clientii sunt pagubiti de o astfel de abordare dar asta nu este o surpriza.

Prin urmare, alternativa mai ieftina este sa emiti licente pentru afaceri de nisa cum sunt Casele de Amanet. Exact asta este ceea ce face BNR. Da licentele pentru acest tip de afaceri.

Pentru a crea o piata si implicit o cerere sporita de licente pentru Case de Amanet ce mod mai bun decat sa limitezi oferta de creditare a bancilor?

Cererea de intermediere inter-temporala, cererea de bani cu imprumut ramine in economie dupa cum am aratat in opinia “Creditul de consum … si da-i si lupta (II)” si prin urmare o limitare a ofertei intr-un segment al ofertei, cel bancar, nu face decat sa favorizeze alte segmente, gen creditarea la peste 100% dobanda de catre segmentul nebancar gen Case de Amanet.

O astfel de decizie romaneasca deformeaza piata din Romania si afecteaza bunastarea cetatenilor in moduri greu de prevazut fara a intelege resorturile mercantile.

Este doar o alta forma de captura a statului.

ETICHETE: ,

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA