Statul roman a salvat bancile: “negocierea cu BNR” a provizionarii

15 iulie 2016 • Uncategorized

Una din temele predilecte ale retoricii BNR este aceea ca desi au ratat propriul obiectiv in 11 din ultimii 12 ani, au gestionat sistemul bancar fara ajutor de la statul roman.

Fals.

Sistemul bancar a fost sustinut ascunzand pierderile reale cu stirea BNR si cedarea de avutie din partea statului roman.

Bancile ce opereaza in Romania au fraudat sau au ajutat la fraudarea populatiei si a firmelor, sub atenta supraveghere a BNR.

Unul din canalele prin care au fost ajutate major bancile, sub radarul opiniei publice, a fost prin “negocierea” provizionarii.

Celelalte 2 canale mentionate anterior sunt canalul titlurilor de stat mentinute la dobanzi ridicate, respectiv sistemul de garantii de stat de tipul Prima Casa.

Banca Nationala a Romaniei a avut o abordare unica in ceea ce priveste provizionarea creditelor.

Imediat dupa 2009 a inasprit modul Romanesc de provizionare. Inasprirea aceasta s-a suprapus peste dobanzile ridicate si a amplificat restrangerea creditarii in criza. Minus 7.1% in 2009 se justifica prin frana de mana activata de BNR atat pe parghia monetara precum si pe cea de creditare a economiei reale.

Ulterior, in 2012, modul de provizionare a cunoscut o imbunatatire in sensul relaxarii, dar nu complet pana la nivelul normelor internationale.

Peste acest mod specific BNR de a privi reglemenentarea provizionarii creditarii, BNR aplica o abordare unica de a verifica bancile.

Unele sunt verificate serios, altele mai putin.

Provizionarea selectiva si diferita la nivel de ciclu economic favorizeaza anumite banci in a NU aduce capital suplimentar.

Schemele de eliberare a provizioanelor sunt multiple de la vanzari de expuneri, restructurari, finantari in grup fara recunoasterea apartenentei la un grup de firme, reclasificari etc. Unele actiuni sunt de competenta autoritatilor statului, dar desigur nu sunt remarcate de supravegherea BNR.

Unele banci anunta cresteri de profit prin eliberarea de provizioane. Un exemplu concret
http://www.profit.ro/stiri/economie/eliberarea-de-provizioane-in-romania-creste-profitul-erste-group-in-t2-si-perspectiva-indicatorilor-anuali-de-rentabilitate-15525571

Incepand cu 2009 capitalul bancar este scump si in anumite situatii imposibil de accesat.

! “Negocierea” provizionarii reprezinta un ajutor facut de statul roman pentru anumite banci.

Unele grupuri Internationale isi joaca mentinerea conducerii de la centru in negocierile din Romania privind provizioanele. Romanii de la supraveghere sunt oameni de inteles cu nevoile conducerilor din strainatate, mai ales ca exista o traditie in reciprocitati, inca de la vanzare.

Un ajutor suplimentar pentru banci a venit si de curand din partea Consiliului de Administratie al BNR prin amanarea cu inca un an evaluarea activelor bancilor folosind “integral” metodologia europeana.

“Evaluarea calităţii activelor din sis­­te­mul bancar românesc, folosind in­te­­gral metodologia europeană, a fost pro­iectată pentru acest an, însă va fi rea­li­zată în cele din urmă în 2017” link aici http://m.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-evaluarea-calitatii-activelor-bancilor-din-romania-dupa-criteriile-bce-a-fost-amanata-pentru-2017-15501734

Subventionarea activitatii bancilor nu este facuta fara beneficii personale.

Reforma sistemului financiar din Romania este necesara pentru a intra intr-o noua etapa de dezvoltare economica.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

Da.....
17-07-2016 la ora 6:36 am

BNR nu ar putea avantaja băncile fără ajutorul marelui ANAF . Am auzit intr-un interviu zilele tre cute cum d-na Dragu prezenta ca pe mare realizare alocarea , mărirea fondurilor pentru programul prima casa distribuite anumitor bănci . Criteriile probabil ANAF -ul le cunoaște.

Da.....
17-07-2016 la ora 7:31 am

Deasemenea CODUL FISCAL este construit in sistem camataresc atunci când se raportează la cetățeni . Bănuiesc că sunt aceeiasi artizani ,ori au copiat modelul sistemului bancar . Diferența între cele două entități este că una se da privată , cealaltă este însuși STATUL . Ambele nu dau socoteală , nu răspund , au departamente de executări silite …, se informează reciproc și acționează împreună . Sper sa nu suport consecinte in urma comentariului , pentru că am mai pățit asta in campania electorala , pentru un comentariu intr-un ziar local.

COMENTEAZA