Mantra deficit bugetar 3% din PIB. De unde vine

31 ianuarie 2017 • Uncategorized

Pana mai ieri propaganda impunea termenul MTO. Cu un asemenea termen s-a pus la pamant un premier aproximativ si se putea inchide orice discutie economica despre optiuni si rost. Propaganda face minuni.

Momentan s-a uitat acest termen, probabil si pentru ca in 2016 s-a inregistrat o abatere remarcabila de la tinta.

Fiind prea departe de obiectivul pe termen mediu, discutia in spatiul public a revenit la faimoasele criterii de la Maastricht care includ si deficit bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.

! Nivelul de 3% pentru deficitul bugetar ca procent din PIB nu are nici o baza teoretica!

Aceasta valoare este derivata dintr-o forma simplicata a unui model macroeconomic in care s-au introdus urmatoarele 2 valori: 60% datorie ca si procent din PIB, respectiv crestere nominala a economiei de 5%.

La momentul deciziei referitoare la criteriile Maastricht, Franta si Germania aveau un nivel al datoriei in jur de 60%, nivel care s-a constituit ca ancora pentru restul.

Sustenabilitatea fiscala a unei economii nu este garantata, data de o combinatie fixa de indicatori.

Sustenabilitatea fiscala, in functie de modelul macroeconomic de abstractizare a economiei, este data de o suprafata, de o infinitate de combinatii de valori.

Pe modelul utilizat la nivelul cunoasterii economice din momentul statuarii criteriilor de la Maastricht, 3% deficit – 60% datorie este doar un punct de pe suprafata.

Inclusiv pe un calcul simplist se poate vedea ca Romania nu are datorie la 60% si nici crestere economica nominala de 5% (reala plus inflatie). Orice modificare a celor 2 valori conduce la o valoare diferita a deficitului bugetar corespunzator acestei suprafete.

In concluzie reperele simple, de tipul deficit bugetar de 3%, sunt bune pentru simplificarea comunicarii dar este important a se intelege de unde vin si care este originea lor istorica.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
Mantra deficit bugetar 3% din PIB. De unde vine, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

Robert G.
07-02-2017 la ora 11:51 am

Care e estimarea ta privind deficitul bugetar in ipoteza in care sunt respectate toate promisiunile din campania electorala? Multumesc.

COMENTEAZA