Lupta anticoruptie rupe “lanturile de iubire” din capitalismul de tip Iliescu. DNA reseteaza economia! Interviu ziare.com

3 noiembrie 2016 • Uncategorized

“Spuneati ca suntem in chestiunea darii in plata la un moment de normalizare. Cum ati caracteriza capitalismul romanesc in 2016?

Eu cred ca 2016 este un an de cotitura. Capitalismul prin care noi am trecut in ultimii 26 de ani a fost desenat de echipa dlui Iliescu in anii ’90-92, similar capitalismului introdus in Rusia lui Eltin. In acest moment, se repun bazele acestui capitalism. Toata aceasta activitate denumita propagandistic lupta anticoruptie afecteaza aceasta baza de reguli, pe care sta capitalismul romanesc.

De ce propagandistic?

Pentru ca toata lumea introduce in discutie tot felul de concepte foarte departe de realitate.

Si in ce fel afecteaza baza capitalismului?

Reseteaza regulile. Unul dintre elementele fundamentale ale capitalismului desenat de echipa lui Ion Iliescu includea ceea ce se numeste captura statului si captura de reglementare.

Cum functioneaza? Un grup de interese pune conducerea unei entitati de supraveghere care va facilita anumite interese. Un exemplu este ASF. Acest exemplu il regasim in toate zonele unde exista entitati de reglementare si supraveghere. Aceasta este baza deformarii din piata.

Lupta anticoruptie rupe aceste “lanturi de iubire” intre supraveghetor reglementator si industriile pastorite. Vom avea parte de o concurenta reala in economia romaneasca.

Pentru o autentica revolutie e suficienta aceasta rupere a lantului, deci o actiune distructiva? Nu e nevoie si de partea de stimulare, de premise economice pentru a creste ceva nou pe terenul eliberat?

Romania are toate premisele din lume sa infloreasca pentru ca e o tara bogata.

Cu legislatie total neprietenoasa mediului de afaceri.

Neprietenoasa prin nepredictibilitate. Dar restructurarea capitalismului va insemna inclusiv ca aceste norme, legi sa fie puse pe bazele unei economii mature, vestice, nu ale unei economii emergente.

Putem vorbi de o economie matura vestica aceea in care muncitorii ies in strada cu miile nu pentru a cere salarii mai mari sau mai stiu eu ce ajutoare, ci construirea unei autostrazi vitale pentru pastrarea locurilor de munca si pe care statul nu da niciun semn ca s-ar grabi prea tare sa o faca desi, teoretic, e o prioritate?

Angajatii respectivi nu sunt pentru prima data in strada pe acest motiv si, daca vreti, nu e vina politicienilor ca i-au pacalit atat de usor. Timp de 3 ani au fost doar promisiuni fara sa se faca nimic. Eu sunt sigur ca se lucreaza la proiectul Sibiu – Pitesti si nu cred ca actualul si viitorul guvern isi vor mai permite sa pacaleasca la fel de usor.

Si investitorii straini care cer aceeasi autostrada au fost la fel de usor pacaliti?

Am avut timp de trei ani o conducere putin credibila, cu un premier care nu avea acces la vizite in strainatate, insa situatia a fost intrerupta in mod real. Ati vazut inclusiv vizite de stat. Progresul e fenomenal si se simte deja, iar noile investitii se vor vedea in cateva luni.”

Link aici http://m.ziare.com/bani/lupta-anticoruptie-rupe-lanturile-de-iubire-din-capitalismul-de-tip-iliescu-dna-reseteaza-economia-interviu-1412176-font3

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

AristotelCostel
04-11-2016 la ora 6:22 am

DNA a rezolvat “lanțul de iubire” dintre stat și guvizi.
Serviciurile discrete pot sprijini în continuare mediul de business prin firme paravan, concurența reală urmând a fi asigurată de către firme străine generoase cu ofițerii comisionari. Adică_cam ca până acum, dar fără concurență din partea… guvizilor.
La asta se adaugă și frica neofițerașilor de a mai semna contracte în numele statului.

COMENTEAZA