— “cu cash colateral”

9 iunie 2016 • Uncategorized

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriza pentru cei care patrund pentru prima data in sistemul bancar romanesc.

Inca de la sfarsitul anului ’90 era surprinzator sa intilnesti credite in care colateralul reprezenta chiar si 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezerva minima de la acea vreme).

In timp justificarile rationale pentru o astfel de practica au evoluat.

La inceput reprezenta un instrument bun pentru a da o “teapa” bancilor. Maniera de “legare” a colateralului la credit era deficitara, eroarea umana abunda, sistemele cedau exact cand trebuie. Colateralul era decuplat de credit in momentul incetarii serviciului datoriei.

Ulterior a reprezentat o maniera eficienta de arbitraj a rezervei minime deoarece nu multe banci introduceau acest instrument de politica monetara in calculul pretului or in considerentele de lichiditate. La o rezerva minima de 40%, renta un astfel de arbitraj.

O alta justificare era remunerarea banilor personali in cazul colateralului cash si cheltuiala (deductibila sau nu) pe firma.

O alta justificare era utilizarea banilor deja parcati in strainatate in circuitul local fara ca posesorul sa dea prea multe explicatii. Aceasta este situatia instrumentului cross-border in care colateralul cash sta intr-o banca din strainatate si se constituie in garantie pentru un credit luat in Romania or pentru un instrument de tip scrisoare de garantie. Se intilnesc frecvent la licitatii or la firmele straine in spatele carora sunt romani cu bani deja mutati afara.

O alta justificare era utilizarea banilor tinuti pe firmele/persoanele bidon de catre detinatorii finali. Firmele/persoanele bidon sunt acele entitati folosite de decidentii cu acces la resursele statului dar care nu pot justifica in nume propriu respectivele tranzactii/afaceri. Se regasesc in multe domenii de la drumari, la domeniul feroviar, la cel farmaceutic etc. Firmele bidon colecteaza rezultatul capturii statului. Din cand in cand persoanele ce realizeaza captura statului au nevoie de bani or de explozii in afacerile declarate. Pentru o emplozie in afacerile declarate aceste persoane au nevoie de finantare. Cum volumul afacerii nu justifica credite mari, firma/persoana bidon se ofera sa puna cash colateral pentru a facilita “explozia” or accesul la un contract mare cu dedicatie. Spalarea de bani este inclusa in pachet. Se repatriaza banii, se spala si actioneaza si ca efect de multiplicator pentru persoana cu putere de decizie in capturarea statului. Domeniul IT abunda de astfel de situatii. In aceste situatii mentionate colateralul este reprezentat de cash apartinand firmei/persoanei bidon.

O alta categorie e reprezentata de spaga cu spalare de bani. In cazul anumitor contracte nu era suficienta o atentie ci s-a cerut si o facilitate de justificare a fondurilor primite si a spalarii banilor. Structura e simpla. Cel care semneaza contractul contracteaza un credit bancar. Pentru ca nu poate oferi garantii pentru un astfel de credit nici pe persoana fizica nici pe firma oficial declarata este nevoie de cash colateral. Cash colateralul vine de la persoana/firma direct interesata de contractul semnat fie ca e una de tip bidon fie nu. De aceasta maniera spaga prin credit cu cash colateral ajuta la justificarea banilor si la spalarea acestora. Cash-ul primit “pe langa” plateste in transe mici si greu sesizabile creditul si ajuta la “explozia” in afaceri despre care vorbeam anterior. Cand semnatura pe contract este data si fara aprobare, cercul este inchis frumos si convingator.

Supravegherea BNR stie, este informata dar pentru motive neclare se preface ca nu intelege dinamica din spatele unor credite cu cash colateral nici atunci cand este notificata, in scris.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

9 Comentarii

Silviu
09-06-2016 la ora 12:41 pm

Domnule Lucian o intrebare nu am gasit raspunsul la institutiile statului.Creditul face parte din comert? Eu cobsider ca da fiindca banca vinde niste bani pentru o dobanda numai vb de comisioane abuzive :))) deoarece mai multe personaje din bnr spun ca creditul bancar nu intra la comert parca banca nu ar face comert cu bani.Mi sa raspuns ca creditul reprezinta un flux de capital.

miki spaga
09-06-2016 la ora 2:03 pm

Pe vremea cand lucram in sistemul bancar, la banca noastra avea un credit urias Astra Asigurari SA, credit garantat cu… cash 🙂 N-a reusit niciun coleg sa ma faca sa inteleg cine ar face un credit cu cash colateral, dar acum incep sa inteleg (mai ales judecand dupa drumul pe care a luat-o Astra….)

Maria
09-06-2016 la ora 3:23 pm

foarte interesant articolul. poate scrieti mai des asa ceva

[…] evident ca o asemenea manipulare nu poate sa ajute decat PSD-ului, care mai intotdeauna s-a mandrit cu oameni „competenti”, bagand sub pres gunoiul: o clientela parazitara si […]

harry smith
13-06-2016 la ora 8:47 am

Bine ati venit la HARRY SMITH Service Company (un serviciu personal pentru toate nevoile dvs. financiare) Va oferim împrumut la o rată a dobânzii foarte mică de 3%, iar noi oferim credite personale, credite de consolidare a datoriilor, de capital de risc, împrumuturi, capital de risc, împrumuturi de afaceri, creditele pentru educație și împrumuturi pentru orice motiv și nevoile urgente !. cu o durată maximă de 10 ani. V-ați respins de banca ta? Ai rău de credit? Ai facturi neachitate? Ești în datorii? Ai nevoie pentru a începe o afacere? Vă faceți griji nici mai mult, așa cum suntem aici pentru a vă oferi un împrumut de interes scãzut. împrumut nostru variază de la $ 5.000 USD și 100 $, 000,000.00 asemenea, va împrumuta în dolari SUA și ne EURO !! Contact astăzi prin e-mail; harrysmith00003@gmail.com

Da.....
16-06-2016 la ora 6:17 am

Dacă o să căutați declarațiile de avere din anii trecuți ale angajaților diverselor instituții de stat (2008 – 2015) , o să observați credite la diverse bănci (unii au un portofoliu de 4,5 bănci) , dar și depozite ce depășesc valoarea creditelor . Cum explicați ca unele persoane cu depozite consistente la care banca acordă dobânzi mizerabile , accesează credite pentru diverse achiziții , ba mai mult o parte din credit nu se regăsește in achiziții , si basca dobânda depășește cu mult valoarea dobânzilor la depozitele. Si sa nu o facă nimeni pe prostul că riscă să rămână așa .

Adriana
06-12-2018 la ora 10:22 am

Suntem o instituție financiară în colaborare cu băncile din zonă. Acordăm credit oricărei persoane care are nevoie să-și realizeze proiectul. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
stuartgroup.info@gmail.com

Adriana
06-12-2018 la ora 10:24 am

,Suntem o instituție financiară în colaborare cu băncile din zonă. Acordăm credit oricărei persoane care are nevoie să-și realizeze proiectul. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
stuartgroup.info@gmail.com

Adriana
06-12-2018 la ora 10:25 am

Suntem o instituție financiară în colaborare cu băncile din zonă. Acordăm credit oricărei persoane care are nevoie să-și realizeze proiectul. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
stuartgroup.info@gmail.com .

COMENTEAZA