— “cu cash colateral”

9 iunie 2016 • Uncategorized

Creditele doar cu cash colateral sunt o surpriza pentru cei care patrund pentru prima data in sistemul bancar romanesc.

Inca de la sfarsitul anului ’90 era surprinzator sa intilnesti credite in care colateralul reprezenta chiar si 140% din suma creditului (pentru a acoperi rezerva minima de la acea vreme).

In timp justificarile rationale pentru o astfel de practica au evoluat.

La inceput reprezenta un instrument bun pentru a da o “teapa” bancilor. Maniera de “legare” a colateralului la credit era deficitara, eroarea umana abunda, sistemele cedau exact cand trebuie. Colateralul era decuplat de credit in momentul incetarii serviciului datoriei.

Ulterior a reprezentat o maniera eficienta de arbitraj a rezervei minime deoarece nu multe banci introduceau acest instrument de politica monetara in calculul pretului or in considerentele de lichiditate. La o rezerva minima de 40%, renta un astfel de arbitraj.

O alta justificare era remunerarea banilor personali in cazul colateralului cash si cheltuiala (deductibila sau nu) pe firma.

O alta justificare era utilizarea banilor deja parcati in strainatate in circuitul local fara ca posesorul sa dea prea multe explicatii. Aceasta este situatia instrumentului cross-border in care colateralul cash sta intr-o banca din strainatate si se constituie in garantie pentru un credit luat in Romania or pentru un instrument de tip scrisoare de garantie. Se intilnesc frecvent la licitatii or la firmele straine in spatele carora sunt romani cu bani deja mutati afara.

O alta justificare era utilizarea banilor tinuti pe firmele/persoanele bidon de catre detinatorii finali. Firmele/persoanele bidon sunt acele entitati folosite de decidentii cu acces la resursele statului dar care nu pot justifica in nume propriu respectivele tranzactii/afaceri. Se regasesc in multe domenii de la drumari, la domeniul feroviar, la cel farmaceutic etc. Firmele bidon colecteaza rezultatul capturii statului. Din cand in cand persoanele ce realizeaza captura statului au nevoie de bani or de explozii in afacerile declarate. Pentru o emplozie in afacerile declarate aceste persoane au nevoie de finantare. Cum volumul afacerii nu justifica credite mari, firma/persoana bidon se ofera sa puna cash colateral pentru a facilita “explozia” or accesul la un contract mare cu dedicatie. Spalarea de bani este inclusa in pachet. Se repatriaza banii, se spala si actioneaza si ca efect de multiplicator pentru persoana cu putere de decizie in capturarea statului. Domeniul IT abunda de astfel de situatii. In aceste situatii mentionate colateralul este reprezentat de cash apartinand firmei/persoanei bidon.

O alta categorie e reprezentata de spaga cu spalare de bani. In cazul anumitor contracte nu era suficienta o atentie ci s-a cerut si o facilitate de justificare a fondurilor primite si a spalarii banilor. Structura e simpla. Cel care semneaza contractul contracteaza un credit bancar. Pentru ca nu poate oferi garantii pentru un astfel de credit nici pe persoana fizica nici pe firma oficial declarata este nevoie de cash colateral. Cash colateralul vine de la persoana/firma direct interesata de contractul semnat fie ca e una de tip bidon fie nu. De aceasta maniera spaga prin credit cu cash colateral ajuta la justificarea banilor si la spalarea acestora. Cash-ul primit “pe langa” plateste in transe mici si greu sesizabile creditul si ajuta la “explozia” in afaceri despre care vorbeam anterior. Cand semnatura pe contract este data si fara aprobare, cercul este inchis frumos si convingator.

Supravegherea BNR stie, este informata dar pentru motive neclare se preface ca nu intelege dinamica din spatele unor credite cu cash colateral nici atunci cand este notificata, in scris.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

14 Comentarii

Silviu
09-06-2016 la ora 12:41 pm

Domnule Lucian o intrebare nu am gasit raspunsul la institutiile statului.Creditul face parte din comert? Eu cobsider ca da fiindca banca vinde niste bani pentru o dobanda numai vb de comisioane abuzive :))) deoarece mai multe personaje din bnr spun ca creditul bancar nu intra la comert parca banca nu ar face comert cu bani.Mi sa raspuns ca creditul reprezinta un flux de capital.

miki spaga
09-06-2016 la ora 2:03 pm

Pe vremea cand lucram in sistemul bancar, la banca noastra avea un credit urias Astra Asigurari SA, credit garantat cu… cash 🙂 N-a reusit niciun coleg sa ma faca sa inteleg cine ar face un credit cu cash colateral, dar acum incep sa inteleg (mai ales judecand dupa drumul pe care a luat-o Astra….)

Maria
09-06-2016 la ora 3:23 pm

foarte interesant articolul. poate scrieti mai des asa ceva

[…] evident ca o asemenea manipulare nu poate sa ajute decat PSD-ului, care mai intotdeauna s-a mandrit cu oameni „competenti”, bagand sub pres gunoiul: o clientela parazitara si […]

harry smith
13-06-2016 la ora 8:47 am

Bine ati venit la HARRY SMITH Service Company (un serviciu personal pentru toate nevoile dvs. financiare) Va oferim împrumut la o rată a dobânzii foarte mică de 3%, iar noi oferim credite personale, credite de consolidare a datoriilor, de capital de risc, împrumuturi, capital de risc, împrumuturi de afaceri, creditele pentru educație și împrumuturi pentru orice motiv și nevoile urgente !. cu o durată maximă de 10 ani. V-ați respins de banca ta? Ai rău de credit? Ai facturi neachitate? Ești în datorii? Ai nevoie pentru a începe o afacere? Vă faceți griji nici mai mult, așa cum suntem aici pentru a vă oferi un împrumut de interes scãzut. împrumut nostru variază de la $ 5.000 USD și 100 $, 000,000.00 asemenea, va împrumuta în dolari SUA și ne EURO !! Contact astăzi prin e-mail; harrysmith00003@gmail.com

Da.....
16-06-2016 la ora 6:17 am

Dacă o să căutați declarațiile de avere din anii trecuți ale angajaților diverselor instituții de stat (2008 – 2015) , o să observați credite la diverse bănci (unii au un portofoliu de 4,5 bănci) , dar și depozite ce depășesc valoarea creditelor . Cum explicați ca unele persoane cu depozite consistente la care banca acordă dobânzi mizerabile , accesează credite pentru diverse achiziții , ba mai mult o parte din credit nu se regăsește in achiziții , si basca dobânda depășește cu mult valoarea dobânzilor la depozitele. Si sa nu o facă nimeni pe prostul că riscă să rămână așa .

Adriana
06-12-2018 la ora 10:22 am

Suntem o instituție financiară în colaborare cu băncile din zonă. Acordăm credit oricărei persoane care are nevoie să-și realizeze proiectul. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
stuartgroup.info@gmail.com

Adriana
06-12-2018 la ora 10:24 am

,Suntem o instituție financiară în colaborare cu băncile din zonă. Acordăm credit oricărei persoane care are nevoie să-și realizeze proiectul. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
stuartgroup.info@gmail.com

Adriana
06-12-2018 la ora 10:25 am

Suntem o instituție financiară în colaborare cu băncile din zonă. Acordăm credit oricărei persoane care are nevoie să-și realizeze proiectul. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
stuartgroup.info@gmail.com .

ESTHER PATRICK
22-02-2019 la ora 7:57 am

Buna,
Eu sunt dna Esther Patrick, un creditor privat de împrumut, care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă achita datoriile sau aveți nevoie de un împrumut pentru a-ți îmbunătăți afacerea? Ați fost respinsă de bănci și de alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de ipotecă? Căutați mai mult pentru că suntem aici pentru a face toate problemele dvs. financiare un lucru din trecut. Acordăm fonduri persoanelor fizice care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, să investească în afaceri la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest suport pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și beneficiară și că vom fi dispuși să oferim un împrumut. Deci, contactați-ne astăzi prin e-mail la:
(estherpatrick83@gmail.com)

Global Finance
10-03-2019 la ora 12:14 am

Bună ziua, Sunteți un om de afaceri sau o femeie? Aveți nevoie de un împrumut de urgență? Afacerea sau proiectul dvs. necesită finanțare sau aveți nevoie de bani pentru a cumpăra o casă sau o mașină sau aveți nevoie de un împrumut pentru a vă achita datoria? Și ați fost atât de greu să obțineți un împrumut de la băncile locale sau de la alte instituții financiare? Dacă răspunsul dvs. este da, vă sfătuiesc să contactați compania Global Finance prin (globalfinancingfund@gmail.com)

MARY WILLIAM
02-04-2019 la ora 8:10 am

Căutați un împrumut autentic? Vreau să folosesc această ocazie pentru a informa pe toată lumea că doamna Mary William o împrumutător privat de împrumut, care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă achita datoriile sau aveți nevoie de un împrumut pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ați fost respins de bănci și de alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de ipotecă? căutați mai multe pentru că suntem aici pentru a vă face toate problemele financiare un lucru din trecut. Acordăm fonduri persoanelor fizice care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau au nevoie de bani pentru a plăti facturile, să investească în afaceri la o rată de 2%. Vreau să utilizez acest mediu pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și beneficiară și că vom fi dispuși să oferim un împrumut. Așadar, contactați-ne astăzi prin e-mail la:
(marywilliam902@gmail.com) Deci, dacă doriți să obțineți un împrumut de la compania mea, puteți să ne contactați astăzi.

ROMERO VINCI LOANS
10-04-2019 la ora 3:56 pm

Aveți nevoie de un împrumut rapid pe termen lung sau scurt, cu o rată a dobânzii relativ scăzută de 3%? Oferim împrumut de afaceri, împrumut personal, împrumut de acasă, împrumut auto, împrumut student, împrumut de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați în acordarea de servicii financiare clienților noștri numeroși din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi prelucrate și transferate către împrumutat în cel mai scurt timp, contactați specialistul nostru pentru planificare de consultanță și finanțare. Solicitanții interesați ar trebui să ne contacteze prin e-mail: romerovinciloan.ltd@gmail.com

Tatiana Roșca
12-06-2019 la ora 2:24 pm

Salut,
Numele meu este doamna Tatiana Mihail Roșca din Pitești, vreau să informez publicul larg despre o organizație creștină creată pentru a oferi împrumuturi persoanelor în dificultate financiară. Deci, dacă vă aflați într-o situație financiară dificilă și aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere sau dacă aveți nevoie de un împrumut pentru a vă plăti datoriile sau pentru a vă plăti facturile, orice motiv care vă va face să căutați un împrumut, contactați-ne astăzi prin e-mail (marielagonzalezloan@gmail.com) pentru Biblie spune: “Luca 11:10 Căci oricine cere, primește, cel ce caută, și celui care bate, se va deschide ușa.” ocazie să treci prin. Isus este același ieri, astăzi și pentru totdeauna mai mult. contactați acest e-mail acum: marielagonzalezloan@gmail.com pentru împrumutul dvs. de astăzi.

COMENTEAZA