Bancile NU ar trebui suprataxate

4 august 2017 • Uncategorized

In ultima perioada a fost aruncata in spatiul public o informatie care nu reprezinta o noutate pentru marea majoritate.

Un numar mare de banci nu platesc impozite in Romania de un numar semnificativ de ani folosind o serie de tehnici. Unele sunt sofisticate pentru a sta pe muchia legislatiei fiscale iar altele, transparente, complet in afara. BNR le cunoaste cel putin pe cele transparente.

Actuala desfasurare de stiri este menita sa introduca in spatiul public o lege in pregatire de taxare suplimentara a bancilor.

Acest demers ar fi gresit din cel putin doua considerente:
– taxarea suplimentara va fi transferata pe clienti complet intr-o piata neconcurentiala cum este pastrata piata bancara din Romania
– aceasta forma de taxare ar penaliza incorect bancile cu un comportament cinstit si cu mai putine relatii la varful BNR.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (4 votes cast)
Bancile NU ar trebui suprataxate, 2.0 out of 5 based on 4 ratings

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

11 Comentarii

dadan
04-08-2017 la ora 7:03 pm

Parerea mea: bancile trebuie suprataxate.
Vor sa transfere pe clienti costurile prin comisioane si taxe? Simplu: prin lege sa fie interzise asemenea comisioane! Ca doar nu cred ca au venit ele la noi pentru altceva decat pentru bani! Oricum sunt pea multe banci raportate la marimea tarii.
Daca nu sunt in stare sa aiba profit, inseamna ca nu merita sa existe…
Din pacate dv. tineti cu bancile, eu nu, deoarece aceste “respectabile firme” sunt forme legale de saracire a oamenilor prin mijlocirea clauzelor abuzive, caracterelor minuscule la contracte incheiate, neinformarii cum trebuie a clientilor care iau credite sau informarii mincinoase, profitarii pe seama clientilor mai prostuti sau putin informati, amestecului in explozia pretului la imobiliare, apelului la mila statului pentru a le scoate din r…t, etc.
Puteti sa mai completati dv. cu ce doriti, daca nu le-ati tine partea.
Doar parerea mea.

Motanul Incaltat
05-08-2017 la ora 6:52 pm

dadan, dar ce ati spune daca prin aceasta supraimpozitare sau suprataxare, cum vreti Dvs., ar suferi pana la urma firmele si oamenii care lucreaza in ele si care tin economia tarii ? Deoarece clientii acestor banci sunt firmele care fac productie si prin care se asigura venituri la bugetul de stat. Ganditi-va ce inseamna sa sufere aceste firme de pe urma unei greseli pe care ar putea s-o faca actualul Guvern.

bucuresci
06-08-2017 la ora 5:42 am

Practic vorbind si reducand totul la simplu, avem doua optiuni/posibilitati :

1. Suprataxam bancile care pe langa camata originara fac de ceva timp si o evaziune cu caracteristici interlope.
Economia se curata sanatos, falitii primesc ceea ce merita, oamenii inteleg ca nimeni nu este mai presus si ca liberalismul inseamna corectitudine pentru toti. Tara sufera o perioada scurta si devine mai puternica din toate punctele de vedere (Islanda, Estona, Elvetia, Singapore) – https://logec.ro/de-ce-romania-este-mata-europei-iar-tarile-baltice-sunt-tigrul/

2. Folosind lozinci comunistoide cum ca fara banci totul este pustiu, economia devine muribunda, bancile raman deasupra tuturor alaturi de alti favorizati oportunisti : parlamentari, bugetari, meserii inarmate, comunismul, marxismul si socialismul triumfa fara sa mai existe domnia legilor, infractorii sunt la putere, valoarea nu mai inseamna nimic, totul este rasturnat, oamenii corecti cauta solutii individuale de supravietuire, finalmente statul se prabuseste necontrolat si fara posibilitate de refacere. Studiu de caz: Romania.

Motanul Incaltat
06-08-2017 la ora 7:04 pm

D-le Isar, referitor la analiza pe care ati facut-o pe Polonia, noi am putea prelua anumite politici monetare pe care, din cate inteleg, ei le utilizeaza cu succes? Ma refer la “realizarea de injectii de lichiditate pe termene lungi”, ca sa va citez exact. Inteleg ca la noi nu se face asa. Dar daca s-ar proceda si la noi in felul acesta, ar fi mai mai bine, ar fi optim pentru piata romaneasca? Sau caracteristicile pietii romanesti nu permit aplicarea unor asemenea politici?

11-08-2017 la ora 2:39 pm

In spatele bancilor sunt interesele anumitor persoane fizice. 130 miliarde de euro pe an este pierderea estimata la nivelul intregii planetei din impozite neplatite din cauza paradisurilor fiscale, dar valoarea reala este mai mare.

In acest context, argumentul ca impozitarea acestor persoane fizice ultrabogate, care sunt de fapt in spatele bancilor, ar avea efectul cresterii costurilor finantarii, prin intermediul “privilegiului” de a emite moneda, in timp ce restul oamenilor, dar si al operatorilor economici, platesc impozit in fiecare an , nu merita a fi luat in considerare, cu atat mai mult argumentul pueril privind coruptia de la varful asa numitei Banca Nationala a Romaniei, care numai interesele Romaniei nu le urmareste.

Sistemul financiar oricum este sortit sa dispara candva in viitorul apropiat, ramane de vazut daca va fi spre interesul celor multi sau celor putini, iar acest articol, prin argumente prezentate in mod fals ca fiind conform realitatii, nu face decat sa incline balanta in favoarea celor putini.

[…] cum au avut fata de 1 decembrie, tare ma tem ca la asta se va ajunge. Daca, in schimb UDMR si minoritatea maghiara va avea intelepciunea laudabila de a fi alaturi de romani, ca facand parte din […]

[…] E o discutie in spatiul public despre faptul ca destule banci din Romania nu si-ar plati impozitul pe profit. Un interesant articol care pledeaza pentru ca bancile sa nu fie suprataxate l-a scris Dl. Lucian Isar si-l puteti citi aici. […]

[…] ca apoi acesti bani sa-i numeasca, generic, desigur, „banii nostri”. Intetesant este cum acesti oameni ” inteleg” foarte bine abuzul de impozitare in detrimentul filozofiei investitionale, dar fara sa-si puna problema daca e necesar asa ceva, […]

[…] ca in felul acesta ce mai ramane american? Insa populismul de extrema stanga prinde foarte bine la o anumita parte a populatiei si chiar ma intreb daca nu se doreste o atragere a populatiei de […]

[…] fel rationala, ideea de a nu face referire la religie, desi li s-a respectat intru totul dreptul la libertatea de constinta si construirea de lacase de cult, […]

COMENTEAZA