Aur: Sunt necinstiti Polonezii si Bulgarii ca primesc dobanda la aurul de la Londra, sau Isarescu ca nu vrea ca si Romania sa primeasca?

13 septembrie 2016 • Uncategorized

Polonezii si Bulgarii primesc dobanda pe aurul pastrat la Londra!

Asa rezulta din rapoartele anuale ale bancilor lor centrale pe 2015, 2014, etc.

Polonezii si Bulgarii ce lucreaza in bancile lor centrale Nu isi trag bonus de performanta pe spatele economiilor lor, probabil ca de asta le pasa sa primeasca bani pentru detinerea de aur a statului lor.

Isarescu a semnat in 2006 o decizie prin care BNR nu mai primeste dobanda pentru aurul pastrat la Londra ci doar plateste.

In schimb si-a aprobat bonus de performanta in criza, intitulat generos participare a angajatului Isarescu la profitul BNR.

Transparenta in institutiile Statului Roman ar evita momentele stanjenitoare cu declaratiile necinstite ale lui Isarescu.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

20 Comentarii

EXISTA O EXPLICATIE !!!!
13-09-2016 la ora 5:57 am

In ”’OPINII BNR “” __ BNR are o politica conservatoare , NU este orientata catre risc. Iata o explicatie din putul gandirii specialistilor . Ca nepriceput am inteles ca D-nul Criotoru spune ca fara suport politic economiile lor se vor transforma in ceva mic , mic , percum oul de furnica daca se deschide robinetul inflatiei. Am inteles gresit???.

Lucian
13-09-2016 la ora 6:16 am

BNR a incasat dobanzi si a mai si speculat pe aur pana in 2006. Dupa s-a suparat pe intreg satul si a refuzat sa mai incaseze dobanzi statul roman.

Asta o fi motivul real de a lasa 375 milioane de dolari in 10 ani pe diferite mese?

Pe tema manierei de a vedea lucrurile de catre Consilieru’ Croitoru de la BNR am scris pe larg in seria de 4 Adnotari in care am explicat greselile voite si nevoite pe care le face aproape la fiecare rand din primele 16 pagini

Vali
13-09-2016 la ora 6:22 am

Isarescu trebuia de mult sa dispara de acolo …dar… il tin in functie anumite legaturi special cu PSD, cu masoneria, cu Bilderberg si alte organizatii de gunoaie de genul asta …. e un om nitel mai special, tot un gunoi, doar ca nitel mai special ! :))

O RATA SALBATICA - OTILIA CAZIMIR
13-09-2016 la ora 6:40 am

__Sa ma ierti de-o vorba proasta , / Dar uitai , de-acum un an , / Ca in satul de pe coasta / Staroste-i …un ciocarlan !

Lucian
13-09-2016 la ora 6:47 am

Intoxicarea cu apartenenta la Bilderberg am demontat-o aici, cu link-uri.

http://lucianisar.com/uncategorized/lista-bilderberg-hopa-isarescu-nu-e-nici-in-2016-nici-in-2015-nici-in-2014-etc/

Implicarea altor forme de asociere nu este decat parte din propaganda locala

ek
13-09-2016 la ora 7:12 am

Așteptam o opinie din partea BNR prin care sa se demonstreze ca Bulgaria si Polonia au greșit, datele din rapoartele anuale ale celor doua banci sunt eronate si modelul nostru de guvernator (versiunea Februarie 1990) este învechit dar net superior la perfomanta.

Vali
13-09-2016 la ora 8:28 am

multumesc Lucian pt link-ul legat de apartenenta la Bilderberg – il parcurg acum.

mersi !

Doi
13-09-2016 la ora 8:15 pm

Suciu pare afectat de tulburel

Ion Corbu
13-09-2016 la ora 8:54 pm

Republica BNR este mai tare decât statul român! Şi este deasupra acestuia şi are puteri discreţionare.
BNR face politica monetară şi ţine sub control inflaţia. BNR autorizează funcţionarea băncilor şi acordă împrumuturi de ultimă instanţă. Prin urmare, BNR este operator activ (jucător) în piaţa monetar bancară. BNR este reglementator. Adică “legiuitor” al pieţei bancare. BNR supraveghează piaţa monetar bancară. Prin urmare, este şi arbitru. Şi, practic, nu dă socoteală nimănui. Prezintă periodic nişte rapoarte publicului şi Parlamentului.

Din punct de vedere managerial, este de neadmis ca o entitate să fie şi reglementator, şi supraveghetor şi operator, adică, jucător şi arbitru. Aşa se explică faptul că în câţiva ani, deşi economia a funcţionat bine, a exportat mult (de ex. 2014 a exportat cca 51 mld euro, de vreo 5 ori mai mult decât în cel mai bun an al lui Ceauşescu) leul s-a devalorizat cu cca 50%.

Ce ar trebui făcut? Înfiinţarea de urgenţă a unei entităţi autonome de supraveghere a pieţei monetar bancare, inclusiv a BNR. Pentru că BNR nu funcţionează cu îngeri sau cu zei. Ci cu oameni. La fel de imperfercţi ca toţi oamenii. Ori piaţa de capital, piaţa asigurărilor, a fondurilor sunt supravegheate de ASF.. O entitate independentă care nu este şi jucător în acele pieţe. Este reglementator şi supraveghetor-arbitru. De ce oare piaţa monetar bancară să fie supravegheată de un jucător, fie el şi unul mai special, cum este BNR? Ar fi oare corect ca BVB să fie supraveghetor-arbitru al pieţei de capital? Evident că nu. Aşadar, ori se înfiinţează cât mai repede o entitate de supraveghere a pieţei monetar-bancare (ASPMB) ori se acordă prerogative ASF pentru a supraveghea şi această piaţă. Pentru a se pune capăt arbitrariului, lipsei de transparenţă şi control din acest domeniu.

Eu
13-09-2016 la ora 9:16 pm

Cine desemneaza purtatorul de cuvant al BNR?

Lucian Isar
14-09-2016 la ora 5:12 am

Purtatorul de cuvant livreaza ce ii cere Isarescu.

Isarescu foloseste purtatorul de cuvant si consilierii pentru a se ascunde in spatele lor.

filip
14-09-2016 la ora 3:01 pm

As vrea sa stiu si eu cine ofera dobanda la aur? De obicei sunt platite costuri pentru custodie…

Lucian Isar
14-09-2016 la ora 5:15 pm

Sau ca sa pastram generalizarile fara baza de obicei, aduca FED NY, nu percepe taxa de custodie.

Informatia referitoare la dobanda la depozitele de aur cunoscute drept leasing pe aur poate fi consultata pe net, Bloomberg , Reuters sau paginile brokerilor

Aseara la Antena3 Au fost prezentate cateva astfel de pagini de cotatii

C
15-09-2016 la ora 1:09 pm

Stimate domnule Lucian Isar,
Am urmarit cu atentie emisiunea respectiva.
As fi preferat sa se analizeze mai profund situatia BNR, inclusiv legislatia, care poate ar trebui modificata, incat sa specifice foarte clar criteriile de perfomanta in administrare. Am ramas cu impresia ca pana la urma nu s-a pus punctul pe i.
Eu personal am cateva nelamuriri, poate reusiti dumneavoastra sa aduceti ceva lumina, pe baza legislatiei BNR.

http://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=1

1. Este necesar a se tine aurul in afara Tarii ? 1.1 Ce argumente pro si contra exista ? 1.2 Care este pozitia dumneavoastra personala ?
2. Inteleg (poate ma insel) ca vreti sa probati ca exista un management defectuos la BNR, poate ca asa este. Conform cu statul BNR, afirmati ca se incalca legea acolo ?
ARTICOLUL 1
Statutul legal

(1) Banca Naţională a României este banca centrală a României, având personalitate juridică.
(2) Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă, cu sediul central în municipiul Bucureşti şi poate avea sucursale şi agenţii atât în municipiul Bucureşti, cât şi în alte localităţi din ţară.

ARTICOLUL 2
Obiectivul fundamental şi principalele atribuţii

(1) Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
(2) Principalele atribuţii ale Băncii Naţionale a României sunt:
a) elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
b) autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
c) emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
d) stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
e) administrarea rezervelor internaţionale ale României.
(3) Banca Naţională a României sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

CAPITOLUL VII
Operaţiuni cu aur şi active externe

ARTICOLUL 30
Rezervele internaţionale

(1) Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:
a) aur deţinut în tezaur în ţară sau depozitat în străinătate;
b) active externe, sub formă de bancnote şi monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituţii financiare în străinătate, exprimate în acele monede şi deţinute în acele ţări, pe care le stabileşte Banca Naţională a României;
c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internaţional, inclusiv dreptul de a efectua cumpărări de la Fondul Monetar Internaţional în cadrul tranşei de rezervă, precum şi deţinerile de drepturi speciale de tragere;
d) cambii, cecuri, bilete la ordin, precum şi obligaţiuni şi alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agenţiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internaţional, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României;
e) bonuri de tezaur, obligaţiuni şi alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituţii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României.
(2) Banca Naţională a României urmăreşte menţinerea rezervelor internaţionale la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.
(3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României va prezenta Guvernului şi Parlamentului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei.

ARTICOLUL 31
Administrarea rezervelor internaţionale

Banca Naţională a României este autorizată, în condiţiile pe care le stabileşte şi le poate modifica periodic, să efectueze următoarele operaţiuni:
a) să cumpere, să vândă şi să efectueze alte tranzacţii cu lingouri şi monede din aur şi cu alte metale preţioase;
b) să cumpere, să vândă şi să efectueze alte tranzacţii cu valute;
c) să cumpere, să vândă şi să efectueze alte tranzacţii pe piaţa secundară cu bonuri de tezaur, obligaţiuni şi alte titluri emise sau garantate de guverne străine sau de organizaţii financiare interguvernamentale;
d) să cumpere, să vândă şi să efectueze alte tranzacţii cu valori mobiliare emise sau garantate de bănci centrale, de instituţii financiare internaţionale, de societăţi bancare şi nebancare;
e) să deschidă şi să menţină conturi la alte bănci centrale şi autorităţi monetare, societăţi bancare şi la instituţii financiare internaţionale;
f) să deschidă şi să ţină conturi şi să efectueze operaţiuni de corespondent pentru instituţii financiare internaţionale, bănci centrale şi autorităţi monetare, societăţi financiare şi bancare, organizaţii financiare interguvernamentale din străinătate, precum şi pentru guverne străine şi agenţiile lor.

3. Nu am inteles care sunt criteriile masurabile (in general, si in particular in privinta rezervelor de aur) dupa care se poate stabili daca BNR isi face treaba sau nu, sau daca administreaza bine sau defectuos. Puteti sa identificati exact paragrafele si aliniatele din legea de fata (sau din alte documente, daca aveti acces la ele) ? Eu personal nu am inteles din lege. Puteti sa ma lamuriti ?

4. Considerati ca este posibil ca in viitorul apropiat (sa spunem 10 ani) Romania sa-si plateasca datoriile externe si dobanzile aferente, incat sa ajunca la zero datorie ?
5. Daca veti ajunge la guvernare sau in Parlament: considerati ca puteti pune in aplicare si coordonata politici economice incat Romania sa-si plateasca toate datoriile externe ?
6. Sunteti adeptul ideii ca Romania trebuie sa aiba datorii externe si ca e bine sa aiba datorii externe ?

Multumesc.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 1:26 pm

Interesante teme.

Semnati cu numele si va raspund.

E ca la motoarele de depistare a trollilor BNR.

BNR are departamente intregi care cauta raspuns acum la temele dumneavoastra si nu as dori sa ii incurcam.

Cristian M.
15-09-2016 la ora 3:26 pm

Daca imi dati o adresa de e-mail va scriu acolo. Daca vroiam sa imi scriu numele aici o faceam de la inceput.
Daca BNR cauta raspunsuri abia ACUM, e cam tarziu pentru ei si ar trebui sa lase pe altii.

Lucian Isar
15-09-2016 la ora 3:43 pm

Vad adresa de email chair daca va mentineti pseudonimul. Multumesc

Cristian M.
15-09-2016 la ora 7:04 pm

Adresa de e-mail imi contine prenumele si numele și asa m-am gandit si eu, ca e-mailul meu este vizibil. Ca veti raspunde sau nu, intrebarile mele raman, si le voi mai adresa si altora, daca voi avea cui.

Da ...
04-07-2018 la ora 7:48 am

Mulțumesc !!! … pentru comunicarea de excelență . Cred că o să capăt sindromul turet pentru că mă trezesc spunând ” AOLEU !!!.”. Dar mă trezesc zâmbind !!!.

Lucian
04-07-2018 la ora 9:02 am

1. Este necesar a se tine aurul in afara Tarii ? 1.1 Ce argumente pro si contra exista ? 1.2 Care este pozitia dumneavoastra personala ?

Am sa raspund fara perorari academice.

Da este util sa il tii da a primesti dobanda pe el sau daca in timp de criza il folosesti sa te finantezi mai ieftin (a se vedea ca o mantocareala inca neauditata a facut Isarescu si in 1999 cand avea nevoie de finantare si a inceput sa mute aurul).

2. Inteleg (poate ma insel) ca vreti sa probati ca exista un management defectuos la BNR, poate ca asa este. Conform cu statul BNR, afirmati ca se incalca legea acolo ?

Incompetenta lui Isarescu este foarte usor de probat. Bnr are un singur obiectiv ai anume stabilitatea prturilor. Din 2005 de cand au adoptat tinte de inflatie stabilite ca interval amplu tot de ei a ratat tinta in 11 ani din 13. Cu toate acestea singur si-a aprobat bonus de performanta. Restul sunt detalii cate dupa un audit o sa stim in ce categorie le poate incadra un procuror.

3. Nu am inteles care sunt criteriile masurabile (in general, si in particular in privinta rezervelor de aur) dupa care se poate stabili daca BNR isi face treaba sau nu, sau daca administreaza bine sau defectuos. Puteti sa identificati exact paragrafele si aliniatele din legea de fata (sau din alte documente, daca aveti acces la ele) ? Eu personal nu am inteles din lege. Puteti sa ma lamuriti ?

Exista date publice pe care le regasiti in Bloomberg si tocmai pentru asta este bun si aplicat in toata lumea un audit extern.

4. Considerati ca este posibil ca in viitorul apropiat (sa spunem 10 ani) Romania sa-si plateasca datoriile externe si dobanzile aferente, incat sa ajunca la zero datorie ?

Nu cred.

5. Daca veti ajunge la guvernare sau in Parlament: considerati ca puteti pune in aplicare si coordonata politici economice incat Romania sa-si plateasca toate datoriile externe ?

Nu cred.

6. Sunteti adeptul ideii ca Romania trebuie sa aiba datorii externe si ca e bine sa aiba datorii externe ?

Da Romania are foarte mult de construit si modernizat si are nevoie de finantare externa.

COMENTEAZA