7 considerente despre emisiunea Romaniei la 30 ani. Se mentin concluziile propagandei?

14 ianuarie 2014 • Uncategorized

Toata “lumea” iubeste Romania, mai ales cand este dispusa sa se imprumute la asemenea dobanzi.

Propaganda a decis ca emisiunea Romaniei in dolari la 30 de ani prin care Romania s-a imprumutat la 6,28% este un success. Sursa datelor poate fi consultata in link-ul de aici.

Sapte considerente despre aceasta emisiune. Concluzia este evidenta.

1) Curba de dobanzi la imprumuturile in dolari are o panta foarte mare, randamentul la 5 ani fiind de circa 1,56% iar cea la 30 de ani de circa 3,79%.

Prin urmare, este in interesul celui care se imprumuta, Romania, sa se imprumute cu dobanda fixa la termene cat mai scurte.

Altfel spus emisiunea la 10 ani in dolari era deja suficient de lunga.

2) Privind indicii la care se adauga prima de risc a Romaniei , se poate remarca ca randamentul la 10 ani al Germaniei in euro este cu mai mult de 1% mai mic decat randamentul la 10 ani ai SUA in dolari

3) Pretul indicativ al emisiunii Romaniei este foarte apropiat de cel relevant pentru emisiunea Ungariei si parca ni se spune ca Romania sta mult mai bine decat Ungaria din punct de vedere macroeconomic

4) Romania este o tara conectata profund cu blocul euro iar speranta este ca integrarea va continua.

Asumarea volatilitatii eur/usd pe o perioada de 30 de ani pare “curajoasa” in conditiile in care intr-un interval de timp mai scurt am asistat si la cotatii ale eurusd de 0,80 si de 1,56.

5) Piata spunea prin cotatiile afisate ca se putea emite mult mai bine. Altfel spus ca Romania se putea imprumuta mai ieftin.

6) Romania, la cum evolueaza macroeconomic acum, nu isi permite sa platesca o dobanda nominala de 6,28% in dolari. Serviciul datoriei nu poate fi acoperit la un asemenea nivel. Desigur daca Romania ar urma Regula lui ’44 discutia ar fi diferita.

Mai multe despre legatura dintre diferitele elemente in opinia “Impozite mai mari? NU. Dobanzi reale mai mici!”

7) Un instrument la 30 de ani are o senzitivitate mare la variatia dobanzii. Spre exemplificare durata obligatiunii trezoreriei americane la 30 de ani este aproximativ 17.7.

Spre exemplificare, daca dobanda pe care o va plati Romania este mai mare cu “doar” 0,5 puncte procentuale ( din considerente de darnicie, de alegere a unui instrument mai lung decat era cazul, de prima de risc mai mare la o perioada mai lunga), cel care imprumuta un milliard de dolari prin intermediul unui instrument cu durata de 17,7 plateste mai mult in termini prezenti la o prima aproximare, nici mai mult nici mai putin de 88,5 milioane de dolari.

Cum diferenta de randament la care s-a imprumutat Romania la 10 , respective 30 de ani este de 1,24%, suma lasata pe masa devine 219,5 milioane de dolari.

Echivalentul unei accize suplimentare mai putin.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

A.S.
17-01-2014 la ora 11:07 am

1) Practic tu faci presupunerea ca ratele forward de acum sunt prea mari. 5y25y e acum 4.40% pe treasuries. Trebuia Romania sa emita la 5y acum si sa spere ca peste 5y sa poata emite pe 25 de ani la mai putin de 4.40 ? (presupunem prima de risc constanta in tot acest timp). Greu de spus..

2) Era mai bine sa emita in EUR deci… maybe, dar cererea investitorilor poate a fost mai mare pt un USD issue..

3) Corect, a fost cheap vs comparables, de aceea a si fost asa cerere buna.

4) …

5) Corect

6) Ne intoarcem la punctul 1. Poate ca de aici ratele o vor lua necrutator in sus, si deci cei care au cumparat issue-ul Romaniei la 30y vor trebui sa-si faca griji legat de sensitivitatea mare a emisiunii. ( unde mai pui si o decomprimare a credit-spreadurilor pt emerging markets…)

Lucian Isar
17-01-2014 la ora 11:21 am

1) Eu presupun ca in managementul datoriei statului nu se face trading pe segmente iar instrumentele nu trebuie sa introduca riscuri suplimentare si nici sa bifeze cupoanele cele mai mari data fiind durata, convexitatea si celelalte riscuri ale instrumentului
2) cererea majora pentru acest instrument sugereaza ( investitorii au mai vazut filmul asta chiar daca “ai nostri” nu) ca practic au vandut mentrul patrat pe kisselef cu 10 euro
6) 6,28% cupon la usd pe 30 ani nu este sustenabil pentru cum creste acum Romania. Investitorii, nu stim exact ce anume au in partea cealalta pot fi pur si simplu fonduri de pensii

Emitentul este cel care plateste foaret mult pe o perioada foarte lunga de timp

COMENTEAZA