Prof. Schultz, sistemul dopaminic si “promisiunile” premierului

9 aprilie 2012 • All, Miscellaneous

De cand a debutat in functie, noul prim ministru are rezultate modeste pe plan economic dar exceleaza in utilizarea “promisiunilor” pentru stimularea sistemului dopaminic al electoratului.

Prof. W. Schultz de Cambridge Neurosience este unul din pionierii studiului reactiei sistemului dopaminic la recompensa si incertitudine.

Sistemul dopaminic raspunde la stimuli reprezentand recompense monetare, rezultate bune ale deciziilor economice si angajeaza emotii pozitive si sentimente hedonice. Sistemul reactioneaza la recompense ne-anticipate si amplitudinea reactiei variaza cantitativ. Reactia nu se realizeaza in momentul recompensarii ci in momentul in care informatia este primita. O “veste” este incorporata in momentul receptari si prin urmare sistemul poate fi stimulat in continuare prin modificarea continutului vestii si nu prin repetitie.

Incertitudinea care ia forma unei sanse ca un beneficiu sa se materializeze in viitor este in sine stimulativa. Mintea umana este structurata astfel incat este inclinata sa savureze posibilitatea unor cistiguri viitoare. O senzatie placuta este generata de simpla prezenta a incertitudinii intr-o directie pozitiva.

Rezultatele economice ale noului executiv sunt sub cele ale predecesorului probabil si datorita faptului ca doar implementeaza fara amprenta personala, cu exceptia miscarilor tactice de imagine, un program de guvernare stabilit de altii. O alta scuza este legata de perioada scurta de timp in exercitiu.

In schimb acest executiv a excelat in declaratii de mare impact asupra neuronilor dopaminici, fara a avea baza, idei ori calcule economice care sa le sustina.

In schimb acest executiv a excelat in declaratii de mare impact asupra neuronilor dopaminici, fara a avea baza, idei ori calcule economice care sa le sustina.

Aceste declaratii au avut rolul semnalizarii unei recompense posibile, viitoare dar nestationare in ce priveste certitudinea.

Actualul premier a emis o serie de declaratii care au semnalizat electoratului recompense viitoare cu diferite grade de incertitudine, pentru ca “una dintre priorităţi este să aducem puţin zâmbet pe feţele românilor” :

–       o generare de idei ( un brainstorming incomplet) in direct la televiziunea nationala care mentiona reducerea CAS pentru angajati, din vara;

–       o ruminare in public asupra propunerii presedintelui de reintregire a salariilor din vara cu 15%;

–       o sugestie de reintregire a salariilor in etape, in vara si in toamna;

–       reintregirea salariilor ca si decizie politica, fara legatura cu realitatea economica;

–       o promisiune de reintregire conditionata de rezultate economice pozitive, dar vag definite pentru a permite interpretari;

–       o “speranta” de refacere a veniturilor romanilor din nou conditionata de rezultate economice.

In aceeasi categorie de recompense verbalizate poate fi inclusa si promisiunea de a obtine 2 miliarde de euro din actiuni contra evaziunii in 60 zile, deoarece in mentalul colectiv lupta impotriva evaziunii are valente pozitive.

Declaratiile premierului bifeaza toate caracteristicile mesajelor ce stimuleaza sistemul dopaminic: propun recompense ne-anticipate si suficient de ample, modifica mesajul pentru mentinerea stimularii, creste incertitudinea privind promisiunea prin mesaje successive cu continut diferit.

Maximum de incertitudine se produce in cazul anexarii unui eveniment a unei probabilitati de 50%. Decizia politica are un continut de incertitudine mai scazut deoarece inclina clar intr-o anumita directie. Similar, conditionarea economica propusa reduce incertitudinea dar inclina decizia in cealalta directie. Conditionarea economica propusa, cresterea economica intre 1,9% si 2,1% in conditii de deficit bugetar consolidat ce include si arieratele de 1,9% din PIB, are putine sanse de realizare si mai mult nu se va putea valida decat peste un an. In acelasi registru este si propunerea mai ambitioasa de a dubla salariile bugetarilor daca cresterea economica reala in Romania in 2012 va fi de 6% fara mentiuni privind deficitul bugetar.

Conditiile beleiaza in termeni probabilitate asignata primirii recompensei ceea ce excita suplimentar neuronii dopaminici ai electoratului.

Romania poate sa aiba un ritm de crestere superior celorlalte tari din Uniunea Europeana. Pentru monetizarea acestui potential mix-ul de politici economice ar trebui modificat rapid. Este self-serving discursul potrivit caruia nu se pot face schimbari pe termen scurt cu impact major in economie. Un prim pas in acets sens poate fi si doar o simpla realocare a energiei de la nivelul gasirii de solutii de manipulare subliminala la soltutii ce favorizeaza expansiunea economiei reale.

Graba in semnalizarea recompenselor viitoare si efortul de manipulare poate fi legata atat de alegerile locale precum si la nivelul agendei personale, de iminenta unei motiuni de cenzura. Pozitionarea este similara unei strategii de administrare a riscului:

–       in caz ca motiunea trece, ramine macar un electorat caruia i s-a activat la anumite momente sistemul dopaminic. Altii trebuie sa implementeze “sperantele ” conditionate iar capitalul de simpatie transcende schimbarea de demnitate.

–       in caz ca motiunea nu trece, impactul resimtit datorita erorii de prognoza (oamenii anticipeaza materializarea promisiunii la un moment dat) poate fi gestionat prin procrastinarea momentului si utilizarea ne-materializarii conditionarilor economice.

Imagine de pe futurity.org

 

 

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

gabriela filip
10-04-2012 la ora 8:47 am

motiunea nu va trece pentru ca ar fi o incurcatura pentru opozitie.adrian nastase,ieri la b1 tv ca sa nu raspunda ce va face opozitia daca trece motiunea, a preferat sa spuna ca nu trece ca nu vrea basescu sa lase ministerul de interne pentru alegeri.bani pentru salarii marite se vor gasi, se vor gasi si bani petru o patrime din transa de 5% din datoria astatului pentru cei ce au castigat in instanta.
as e in campanie electorala se da nu se ia.ai vazut ca s-a dat si bani la primari si presedinti de cj.
aceste alegeri au miza doar pentru a fi dopamina pentru cei ce vor castiga alegerile.daca usl castiga detasat atunci puterea va face tot felul de provocari pentru a destabiliza situatia, gen : imi dau demisia,presdintele, facem alianta cu o parte din pnl, asta vor sustine greii pdl, si facem un nou partid ,un fel de cdr, zic ei de dreapta cu intelectuali nevinovati.
parerea mea este urmatoarea :
basescu va incurca si pdl sa lupte cu metodele si fortele lui proprii pentru a castiga cum stiu ei si cum se pricep, ce mai pot castiga in batalia asta, iar pe premier il incurca cu nasul mereu bagat in afacerile guvernului, iar mai nou prin gafe si in plan extern.suspectez chiar ca presiunea pentru privatizari fara o strategie aferenta tot de la basescu vine.iar daca ungureanu nu reuseste a schimba ceva in guvernare, si nu prea are cum , nu va avea imagine de tras o formatiune politica.
pdl ar mai avea o sansa sa castige ceva procente daca ar cere explicatii bnr despre politica monetara defectuoasa ca sa spun asa si despre incurajarea lipsei de competitie in sistemul bancar ,care nereformat pune frane economiei in loc sa o ajute.
eu am ascultat aseara un pic din viziunea lui nastase despre economie si privatizari si mi s=a parut mult mai importanta decat ce discuta baietii acestia cu ungurenu in frunte.desi nu l-am vota niciodata si aproape l-am urat mult timp imi dau seama ca e cel mai nimerit sa faca optiuni pentru romania,prin ponta bineinteles.doar un lucru ma incurca si aici poate ma lamurresti tu.
daca bnr ar face acum ce trebui sa faca dupa 2008,printre care si sa lase cursul liber,ar fi bine si acum?
stiu ca psd are la bnr un card de specialisti,ar avea forta sa sparga buboiul ,cu isarescu cu tot?ca la anu ii expira parca madatul.

romania inedit
10-04-2012 la ora 2:36 pm

Guvernul Ungureanu nu are rezultate economice pentru ca Ungureanu e prea prost ca sa inteleaga cum sta economia, iar investitorii si-au dat seama ca Romania e bagata in faliment de actuala clasa politica .
Impozitul forfetar a distrus IMM-urile si relansarea economica nu poate veni decat dupa o scadere de taxe semnificativa .

Lucian Isar
10-04-2012 la ora 5:47 pm

Multumesc
Cursul pare “sus” acum deoarece a fost mult prea jos lasat in 2006 si 2007, spre 3,1
Mare parte din problemele actuale ale Romaniei sunt generate de greselile de politica monetara si de credit din acea perioada: aprecierea excesiva a monedei nationale, dobanzi prea mari la moneda locala pe fondul liberalizarii contului de capital, eliminarea restrictiilor la creditare. Rezultatele au fost decimarea exportatorilor locali in ciuda protestelor, cresterea deficitului de cont curent, blocarea companiilor si persoanelor fizice in credite in valuta initiate la cursuri defavorabile.

Cursul are propriul rol de supapa la ineficientele economiei. In caz ca se doreste blocarea cursului ar trebui sa se opteze in mod explicit pentru un regim de curs fix de genul celui care opereaza in Bulgaria. Esdte mai ieftin dar cu pierderi mai mari pentru economie.

Nu cred ca exista libertate de expresie si de gindire in actuala configuratie a consiliului de administratie, este probabil o situatie de groupthink.

Lucian Isar
10-04-2012 la ora 5:52 pm

Nu ma astept de la actualul PM la un demers personal in politica economica publica.
In schimb un bun manager indiferent de cunostintele anterioare, ar putea genera idei bune de la consilieri si sa dovedeasca iscusinta in a le implementa.

COMENTEAZA