Implicatii economice ale caderii Guvernului Ungureanu

27 aprilie 2012 • Comments, Miscellaneous

Guvernul Ungureanu a picat in urma unei motiuni de cenzura.

Din punct de vedere al perspectivelor economice este o miscare buna, deoarece programul guvernului Ungureanu nu era decat o simpla continuare a programului guvernului Boc . Mai multe detalii in opinia “Noul program de guvernare aduce stagnare ori crestere recesionara in 2012 ?”

Programul de guvernare prevalent in ultimii nu a livrat performante economice reale ci ori a amplificat recesiunea ori a prelungit stagnarea economica. Ambele au fost deghizate sub titulatura de stabilitate economica si afisarea de performante doar pe indicatori nominali, usor de manipulat.

Un guvern cu un nou program, in care mentalitatea de austeritate sa fie inlocuita cu una de crestere nu poate decat sa multumesca diferitii actori economici: piete financiare, investitori directi in economie, creditori internationali, populatie, firme.

Banca centrala in ultima perioada a tinut cursul intr-o banda ingusta si prin urmare o eventuala depreciere nu ar fi o reactie de piata cum se incearca a se sugera ci pur si simplu o imixtiune nepermisa a BNR in politica romaneasca.

Cursul de schimb EurRon este manipulat de singurul jucator important pe piata, BNR.

Banca centrala in ultima perioada a tinut cursul intr-o banda ingusta si prin urmare o eventuala depreciere nu ar fi o reactie de piata cum se incearca a se sugera ci pur si simplu o imixtiune nepermisa a BNR in politica romaneasca. Mai multe despre cursul de schimb ca si vector de propaganda politica in opinia “ Cursul de schimb, cand ancora de stabilitate cand subiect de stiri, dupa necesitati”.

Noul guvern nu va iesi din acordul cu FMI fara a fi investit in prealabil de noi alegeri.

Noul guvern nu va iesi din acordul cu FMI fara a fi investit in prealabil de noi alegeri.

In aceste conditii, nu se pune problema unei reactii negative din partea agentiilor de rating.

Titulurile de stat emise in moneda locala sunt tinute la dobanzi reduse prin intermediul unei “moristi” si prin urmare orice crestere a dobanzilor nu va putea fi posibila decat cu voia monopolului de stat in domeniul emiterii de moneda, BNR.

Negocierile referitoare la reintregirea salariilor vor continua si cu noul guvern.

Negocierile referitoare la reintregirea salariilor vor continua si cu noul guvern.

Rezultatele economice pe primul trimestru sunt semnificativ mai slabe decat conditionarile de crestere si deficit enuntate de guvernare anterioara ca si conditie pentru cresterea salariilor. Desi economia nu a performat in guvernarea anterioara fonduri pentru reintregire exista.

Imagine de pe zerohedge.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

UCLA Grad
01-05-2012 la ora 8:05 pm

Dl “Ministru” si participant la aceasta lovitura de stat cosmetizata si “legala”
Dvs NU puteti fi atat de incompetent incat sa credeti ca o schimbare de guvern cu cateva luni inainte de alegeri NU va genera probleme economice, inflatie, cota la burse, opinie si avant al eventualilor investitori. Cum puteti sa spuneti ca virgula cursul este influentat doar de BNR:) Aberatii 100%
Cursul, economia, etc sunt extrem de afectate atunci cand pe plan social se intampla o mare schimbare
Banuiesc ca poza din acest articol va reprezinta, ca doar va si semnati la asemenea aberatii cu caracter pur politic!

2all-round
12-01-2022 la ora 9:51 pm

3pakistan

COMENTEAZA