Recenta retrogradare a Standard and Poor’s e un pas spre normalitate

14 ianuarie 2012 • Media, Miscellaneous

Standard and poors

Standard and poorsVineri dupa inchiderea pietelor, agenţia de rating Standard and Poor’s (S&P) a publicat anuntul de retrogradare a nouă ţări din zona euro. In acelasi timp, a confirmat calificativele pentru sapte state.

Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.

Tarile retrogradate cu o treapta sunt Austria, Franta, Malta, Slovacia si Slovenia iar cele cu doua trepte sunt Italia, Cipru, Portugalia si Spania.

Aceasta modificare este un pas spre normalitate in sensul restabilirii increderii in arhitectura internationala de ratinguri si evidentierea diferentelor relative de risc ale diferitelor economii.

Modificarea este una sugerata in prealabil de catre agentie iar investitorii si guvernele nu au fost luati prin surprindere. In plus nu face decit sa vina in urma riscurilor implicit atasate de catre cotatiile de piata diferitelor instrumente cu risc suveran. Altfel spus miscarea agentiei vine cu mult in urma miscarilor de piata.

In termeni de risc relativ este o miscare in directia buna, deoarece anterior o sumedenie de clase de rating aveau cotatii intr-o plaja mare de dobinda. Spre exemplificare tari cu acelasi rating se puteau imprumuta unele la 2.5% altele la 4.5%.

Anuntul nu va avea un impact prea mare in piata deoarece preturile includ probabilitati de faliment mai mari decit cele sugerate de actualele ratinguri ci doar statueaza noi nivele de minim pentru nivelul dobanzilor in cazul anumitor tari.

Suplimentar anuntul expliciteaza greutatea relativa a deciziilor Germaniei in viitoarele mechanisme financiare europene si faptul ca cel de al doilea pol ( Franta ) slabeste in termeni de forta de impact. Mechanismul de stabilitate poate fi structurat in continuare cu rating AAA.

In cazul Frantei este foarte posibila o retrogradare suplimentara in conditiile in care masurile de austeritate nu reusesc decit sa mentina economia in recesiune. Austria sufera din cauza expunerii in regiune iar actuala modificare poate fi doar un prim pas.

Fara o transare urgenta a cazului Greciei, care nu poate fi decit in sensul asumarii unei parti mari din datorie de catre Europa ori falimentul, contaminarea va continua.  

Solutiile propuse momentan de politicienii europeni nu au sorti de izbanda, deoarece nu se concentreaza pe expansiunea economica ci doar pe reducerea deficitelor, in termenii agentiei de rating austeritatea risca sa devina auto-distructiva. Un material suplimentar referitor la crestere economica, dabanzi reale , deficite bugetare si sustenabilitatea finantelor publice poate fi consultat aici. 

Preluat de Mediafax :

“Economia Romaniei poate fi afectata atit in sens pozitiv cit si negativ.

Pe partea pozitiva, aduce ratingul Romaniei mai aproape de cel al altor tari Europene in linie cu existenta unui diferential de risc real mai scazut. Suplimentar, recomadarea S&P de a concentra eforturile catre cresterea economica pot permite Romaniei mai mult spatiu de negociere a traiectoriei de atingere a tintelor pentru realizarea compactului fiscal.

Influentele nagative pot veni pe partea fluxurilor financiare si ale sistemului bancar, nu atit dinspre Franta si Austria cit dinspre Grecia. In cazul Greciei situatia trebuie solutionata cit mai repede iar sensul rezolvarii, preluarea unei cote mai mari de datorii de catre Europa or faliment,  poate sa afecteze economia Romaniei semnificativ atit pozitiv cit si negativ.”

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA