Managementul datoriei publice a fost, in 2011, unul defectuos

10 ianuarie 2012 • All, Banking at Large, Media, Newspaper clips

Publicat in Bursa.ro

<<Analistul economic Lucian Isar susţine că managementul datoriei statului a fost unul defectuos, deşi Ministerul de Finanţe a avut o echipă bună. Motivul principal este legat de faptul că deciziile importante nu sunt luate în Ministerul de Finanţe, potrivit domniei sale.
Lucian Isar ne-a precizat că un alt motiv pentru care datoria publică a fost administrată în mod defectuos este acela al “şicanelor” generate de politica monetară, care a menţinut lichiditatea doar în sectorul scurt al curbei de dobânzi şi păstrat o pantă pozitivă.

 “Dobânzile la care s-a împrumutat au fost mai mari decât era posibil, diferenţa fiind reprezentată de calitatea managementului”, a adăugat domnia sa.

Lucian Isar este de părere că statul se va putea împrumuta, de pe piaţa internă, chiar la dobânzi mai mici deoarece, anul acesta, ponderea finanţării prin “morişcă” va creşte.

Domnia sa ne-a declarat: “Morişca este finanţarea statului de anumite bănci favorite care ulterior se re-finanţează la BNR. Prin acest mecanism toată lumea este mulţumită. Băncile respective câştigă circa 80 puncte de bază fără risc de lichiditate, iar ministerul de finanţe îşi finanţează nevoile. Minusurile acestei strategii sunt legate de concentrarea expunerii şi transfer de valoare către anumiţi jucători”.

Lucian Isar ne-a precizat că anumite bănci au cerut deja extinderi de limite şi realocări pentru expunerea pe titluri de stat.
Domnia sa a adăugat: “Nu toate expunerile sunt echivalente. Expunerea pe titluri în lei nu este similară cu expunerea pe titluri în valută, nu este echivalentă cu un club loan sub lege britanică în valută şi nu este echivalentă cu sumele aflate în rezerva minimă obligatorie. Artificiile ultimei perioade în care s-a apelat la club loan-uri nu doar au ţinut statul departe de o diversificare şi o maturitate corectă, dar a şi diminuat limitele de expunere ale entităţilor bancare locale”.

Lucian Isar ne-a declarat că statul a avut numeroase momente, în trecut, în care ar fi putut să se finanţeze la preţuri corecte de pe pieţele externe, ultimul fiind chiar în vara anului trecut.
Domnia sa ne-a precizat: “În 2012 statul se va putea finanţa de pe pieţele externe dacă va dovedi că banii sunt direcţionaţi către investiţii. Ultimul fiasco de pe piaţa americană se datorează şi faptului că demersul actual al României este similar unei cereri pentru un credit de consum”. >>

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

Iulia vladuca
12-01-2012 la ora 9:02 pm

Lucian,

Ma bucur ca am descoperit blogul tau. Foarte intersant!
Sper sa te revedem in grupul nostru!
Multa bafta!

Iulia

COMENTEAZA