Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare

16 februarie 2011 • All, Banking at Large, Macro, Media

Fără o lichiditate adecvată şi reală, banii nu se mişcă optim în economie, iar creditarea nu este reluată.

Există lichiditate pe termen foarte scurt care este plasată în depozite cu termen de o zi. Recent s-a comunicat că de fapt lichiditatea este excedentară la doar 4 – 5 bănci şi că toate celelalte bănci (peste 35) sunt fie pe zero, fie în deficit.

Lichiditatea excesivă pe termen scurt este similară bălţilor de la marginea unui câmp, ceea ce arată că respectivul câmp nu este bine drenat. În plus, concentrarea lichidităţii la câţiva jucători reprezintă o altă disfuncţionalitate.

În timp ce alte Bănci Centrale (BCE, NBP, MNB etc) publică zilnic informaţii detaliate privind lichiditatea sistemului bancar, la noi nu este un fapt obişnuit. Practicienilor le este greu să-şi dea seama de situaţia exactă şi să acţioneze în consecinţă.

Rata dobânzii per emitent, corespunzătoare unei anumite perioade (de exemplu dobânda la un credit pe 5 ani la o companie din industria hotelieră) este calculată pornind de la dobânda fără risc (titluri de stat), prima de lichiditate şi prima de risc de credit. O instituţie de credit trebuie să estimeze corect prima de risc de credit şi în acelaşi timp să intermedieze temporal şi să gestioneze şi “fluiditatea lichidităţii”.

Intermedierea temporală constă în a atrage fonduri pe termen scurt şi a le plasa pe termen lung. O lichiditate reală şi adecvată ar reduce rata dobânzii şi ar creşte apetitul băncilor pentru finanţări lungi, dar în acest moment costurile pentru asigurarea lichidităţii şi riscurile ca lichiditatea să dispară brusc sunt ridicate.

Volatilitatea exacerbată a lichidităţii este unul dintre motivele pentru care băncile plasează sume modeste, la termene lungi, inclusive în titlurile de stat.

Ţările din jur, inclusiv “campionii polonezi”, au dobânzi în moneda locală mult mai mici, dar şi o variaţie mult mai redusă a ratelor de dobândă din piaţă în jurul acestei valori.

Băncile care doresc lichiditate pentru a creşte creditarea pot apela la facilitatea de Lombard pentru a obţine fonduri pe o zi contra titlurilor. Dar, ca să obţii lichiditate, trebuie să ai déjà titlurile. Prin această măsură nu este ajutată creditarea economiei reale, ci a statului, politicile implementate în ultimii ani de BNR având ca efect diminuarea creditării sectorului privat. Creditarea nu se poate baza pe rata Lombard, pentru că lichiditatea respectivă s-ar obţine la o rată de 10.25%. În consecinţă, respective bancă ar da credite cu rate ale dobânzii peste 15%, mult peste cele din piaţă.

De curând se menţionează că băncile pot apela la finanţare cu dobânda de intervenţie de 6,25%, dar tot contra unui colateral agreat, reprezentant de titluri de stat sau valută. Prin urmare, dacă băncile au nevoie de RON, trebuie să vină cu valută de acasă sau cu titluri.

Dacă băncile ar avea lichiditate, nu ar mai avea nevoie să cumpere titluri şi ulterior să obţină lichiditate. Deoarece colateralul (titlurile) se măsoară la valoarea de piaţă şi în condiţiile unor dobânzi volatile şi crescătoare, acest colateral poate fi considerat a avea o valoare de finanţat mai mică decât nominalul. Prin urmare, dacă ar avea lichiditate, băncile ar obţine mai puţin prin această operaţiune.

De exemplu, pentru a obţine în anumite condiţii de piaţă 95 de unităţi de lichiditate, băncile ar trebui să cumpere titluri de 100 de unităţi şi apoi să folosească facilitatea de Lombard pentru a obţine 95.

În plus, lipsa de lichiditate la termen lung pentru majoritatea instituţiilor de credit face ca piaţa să se concentreze pe finanţarea în valută. Politica monetară a Băncii Centrale Europene este diferită şi permite dezvoltarea unei pieţe cu tranzacţii pe termene foarte lungi. Astfel, băncile îşi pot limita riscul la care se expun.

Discuţiile din European Systemic Risk Board sugerează ţărilor din Europa Centrală şi de Est limitarea finanţărilor în valută şi concentrarea pe moneda locală.

Parcticienii recomandă o serie de măsuri pentru rezolvarea acestor probleme: reducerea rezervelor minime şi a dobânzii de referinţă, omogenizarea condiţiilor de lichiditate în piaţa bancară pentru reducerea concentrării, asigurarea injecţiilor de lichiditate la termene medii şi lungi pentru a simplifica intermedierea temporală şi a reduce costul acesteia, reducerea diferenţei între dobândă la facilitarea de depozit şi cea de tip Lombard pentru îngustarea culoarului de oscilaţie.

Aceste măsuri ar crea cadrul pentru restabilirea condiţiilor de lichiditate necesare pentru reluarea creditării în moneda locală.

Publicat in standard.ro 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

8 Comentarii

[…] Sistemul financiar, pe linga managementul, diversificarea si asumarea riscului de credit realizeaza intermedierea temporala. Intermedierea intertemporala consta in atragerea de surse la termene scurte si extinderea de finantari pe termene lungi. In masura in care lichiditatea este excedentara Doar pe termen scurt, intermedierea inter-temporala este ingreunata. Baltirea dobanzilor a fost discutata in opinia “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” […]

[…] dobanzii de interventie neobisnuit de mare pentru orice banca centrala am scris din 2011 si in “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” , in “Duplicitatea… dobânzilor” si in “Trichet, epigonii si ruperea de […]

[…] la arhitectura necesara, am atins problema lichiditati in “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” , a dobanzilor in “Duplicitatea… dobânzilor”, “Dobânda și Nastratin Hogea […]

[…] la arhitectura necesara, am atins problema lichiditati in “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” , a dobanzilor in “Duplicitatea… dobânzilor”, “Dobânda și Nastratin Hogea […]

[…] la arhitectura necesara, am atins problema lichiditati in “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” , a dobanzilor in “Duplicitatea… dobânzilor”, “Dobânda și Nastratin Hogea […]

[…] sa mai astepte”, “BNR ar trebui sa coboare imediat dobanda de interventie cu 1%”, Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare, “Duplicitatea… […]

[…] si la valuta astfel incat economia sa poata sa fie creditata pe termen lung, mai mult in opinia “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” si “Cum injectăm bani în economia […]

[…] si la valuta astfel incat economia sa poata sa fie creditata pe termen lung, mai mult in opinia “Lichiditate adecvată ? Posibil. Dar sigur nu şi pentru creditare” si “Cum injectăm bani în economia […]

COMENTEAZA