E bun MBA-ul românesc?

22 mai 2008 • All, Media, Miscellaneous, Newspaper clips

Publicat in cotidianul.ro

ProAndrei Hrebenciuc, preparator universitar ASE

Eu sunt înscris la un MBA, de economie europeană la ASE. În străinătate, sistemul de business e diferit, chiar cel american de cel european, şi nu ştiu cât te avantajează după ce ai făcut MBA în America să te întorci în România şi să lucrezi pe un alt sistem. De exemplu, faci master pe pieţe de capital, dar produsele pe care le înveţi în America la noi nici nu au ajuns. Nici măcar nu poţi să aplici ce ai învăţat pe anumite domenii sau doar până la un anumit nivel.

Dacă însă eşti angajat la o multinaţională şi-ţi impun ei să mergi la MBA în străinătate, e strategia lor, eşti obligat să te duci să-l faci.

Un master bun afară te costă, în America te duce şi la 70.000 de dolari pe an, deci cât să câştigi tu în România ca să-ţi permiţi să-l acoperi, pe când aici cele foarte bune sunt 10.000 pe an.

În ASE sunt câteva masteruri foarte OK, cum e şi cel pe economie europeană. Acum depinde şi unde-l faci afară, că, oricât am spune, una e să-ţi predea cineva care a luat Premiul Nobel, dar dacă nu e la o universitate mare şi te duci în America doar să te laude părinţii, nu merită. Eu nu am vrut să-l fac în Europa pentru că nu voiam să plec din ţară pe termen lung. Aici puteam să şi predau şi mai am şi nişte afaceri.

ContraLucian Isar, director executiv Bancpost

Eu am fost admis la MBA-ul pentru executivi al The University of Chicago Graduate School of Business în 2007, programul numărul 1 în lume, în topul The Economist.

Argumentele diferenţiatoare faţă de un MBA românesc sunt:1. Curriculumul oferă o abordare multidisciplinară relevantă pentru înţelegerea evoluţiei economiei mondiale. 2. Profesorii (unii laureaţi Nobel) sunt cei care scriu teoria economică mondială; 3. Studenţii sunt selectaţi dintr-o varietate de culturi; 4. Admiterea nu este condiţionată de posibilităţi financiare, ci doar de potenţial şi realizări; 5. Criteriile sunt strict competitive, asigurând selectarea unui grup cât mai performant (mediana GMAT-ului la cei intraţi în 2007 a fost de 710 din 800). 6. Comunităţile de absolvenţi şi natura relaţiilor potenţate de şcoală facilitează accesul la afaceri, informaţii, recomandări şi oferte de muncă. 7. Cosmopolitismul şcolii dezvoltă abilităţi de negociere, ţinând cont de diferenţe culturale. 8. Costul financiar (doar taxa de şcolarizare la Chicago EMBA este în jur de 90.000 de euro) repoziţionează aspiraţiile profesionale; 9. Este o diplomă recunoscută în întreaga lume şi un constant creator de oportunităţi. Cu un MBA în străinătate, a lucra în România devine rezultatul unei alegeri şi nu al unei condiţionări.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA