Depozitele au atins un nivel record: o zona alba cu multe dungi negre

24 ianuarie 2012 • All, Banking at Large, Media

Datele raportate ieri privind cresterea depozitelor sunt rezultatul catorva influente positive dar si a unora negative.

In ritmul acesta, cresterea economica finantata intern nu va fi posibila multi ani de acum incolo.

Masuri alternative rapide sunt prezentate in multiple opinii ca de exemplu in “2 in plus pentru investitii si intoarcem cresterea economica pe plus”.

Depozitele populatiei au crescut datorita unui cumul de factori:

–       dobanzi ridicate

–       marketing bancar agresiv in aceasta directie

–       cerinte de colateral mai importante, ceea ce implica un aport individual mai mare

–       inexistenta unei palete largi de alternative investitionale si lipsa de cunoastere a acestora

–       volatilitatea preturilor altor active

–       incertitudinea perpetuata privind fluxurile salariale viitoare

–       sumele trecute din patrimonial societatilor in cel individual in lipsa perspectivelor de expansiune ( in cazul patronilor)

Depozitele in moneda locala sunt predominante atat datorita dobanzilor mai mari cat si datorita confortului dat de manipularea nominala a cursului de schimb, care ca va tine doar pina la alegeri.

Starea de confort referitoare la evolutia cursului, inculcata populatiei in perioada 2005-2008, este sursa a numeroase nemultumiri determinata de deprecierea monedei nationale, atat a celor finantati in valuta precum si a celor care au avut pierderi de valoare la depunerile in ron.

imagine publicata pe http://aww.ninemsn.com.au

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

george
28-01-2012 la ora 6:32 pm

Super articol si concis
va rog mult dati-l si celor care fac emisiuni economice la tvr 2 si alte canele

Lavinia
29-01-2012 la ora 3:29 pm

Eu cred ca pus si simplu nu se misca mare lucru in economie, nu se investeste la un nivel care sa genereze incredere si consum, oamenii deschid TV-ul si aud lucruri negative mult mai des decat lucruri pozitive, si, drept urmare, economisesc. Nu m-am mai uitat in ultimlele 2 trimestre, dar pana atunci vedeam exportul si industria inregistrand cresteri, e adevarat, dar investitiile erau cam pe loc. Practic e ca si cand se folosea baza de productie din trecut, they cashed in the money, dar cam atat, cam la asta se rezuma in mare situatia noastra. Sunt deacord cu influenta dobanzilor mari la leu, dar cred ca efectul e pe partea cealalta, vine de la credite. Nu se impulsioneaza creditarea, in special pe partea de companii, deci nu se creaza locuri de munca sau cresteri salariale la un nivel care sa inspire incredere oamenilor, deci oamenii sau nu prea au ce sa consume, sau prefera sa ramana prudenti, aia care au ceva in plus :). Nu cred ca nivelul ratelor de dobanda ii face sa economiseasca, intr-un mod direct. Poporul nu are notiuni din astea, nu gandeste asa, si nu are informatii vis-a-vis de dinamica ratelor de dobanda. Din pacate in tara noastra nu functioneaza acel ceva care sa le readuca increderea si sa-i faca sa cumpere actiuni, sau sa cheltuiasca, de aia tot cresc depozitele :).

Si mi se pare ca e si un cer vicios, ca o micsorare mica a dobanzii de politca monetara in jos e greu sa se vada in dobanzile la credite, daca depozitele continua sa creasca la o rata mai mare decat cresc creditele. Cred ca e nevoie de un soc mai mare in jos, asa imi imaginez, nespecialista fiind. Nu m-am mai uitat pe statistici in ultima vreme, dar banuiesc ca nu s-a schimbat mare lucru intre timp.

elisabeta
05-02-2012 la ora 9:15 pm

eu sint unul din oamenii care economisesc.Nu cheltuie pe nimicuri la supermarcheturi, nu depun bani la bancile grecesti sau altele care dau cele mai mari dobinzi, deci undeva la 5 % BCR si 6,5 – 7 % la Transilvania.Eu nu cred ca inflatia este de 3-4 %.Impozitul de 16 % pe dobinzi reduce cu 1% dobiinda oferita de banci,Unde-i cistigul fabulos??? Cel mult cu aceste dobinzi “mari” care trebuie sa scada iti pastrezi banii,eventual. Ceva nu e bine.Oricum ,nimeni nu e multumit. Daca rata de refinantare a BNR va scadea puternic cum este dorit de multi , ce se va intimpla cu cei care se incapatineaza sa economiseasca, pentru batrinete? Cum sa faca sa nu-i piarda?…multumesc pt un eventual sfat de bun camarad…Felicitari d-le Isarpentru intreaga activitate.Cind apareti alaturi de d-ul Citu se asterne linistea in toata casa…si va ascultam cu sufletul la gura…

Lucian Isar
05-02-2012 la ora 11:22 pm

Multumesc. Este dificil de sugerat o strategie cu atat de putine date despre dumneavoastra. Pe tema administrarii avutiei cateva elemente suplimentare au fost incluse in seria neterminata Sfatul analistului financiar. Cadrul de alocare a averii în patru culori (1-4)

– in conditiile existentei fondului de garantare a depozitelor si daca credeti declaratiile BNR cum ca toate bancile sunt solvabile puteti sa depuneti la cele care va dau cele mai mari dobanzi, depozite pana in limita a 100 000 euro ( echivalent)
– pana la alegeri puteti sa tineti banii in RON deoarece Romania este de facto un consiliu monetar (cum e Bulgaria)
– efectul compunerii dobanzilor este mai puternic decat pare la prima vedere in sensul ca 10 000 ron la o dobanda reala medie de 3% pastrata pe parcursul a 30 ani reprezinta la scadenta 24 273 ron
– piata nu mai este limitata doar la depozite ci exita si alternative de genul fondurilor mutuale , o proportie de 80/20 nu ar fi o alternativa prea agresiva si ar permite rentabilitati superioare pe parcursul perioadelor mai lungi de timp; selectia administratorilor este importanta si prin urmare pentru a evita bataia de cap, diversificarea este obligatorie

COMENTEAZA