Creşterile de pensii şi salarii, doar pe datorie

31 ianuarie 2012 • Macro, Media, Newspaper clips

Publicat in Curierul National

<<Analistul financiar Lucian Isar spune că hotărârea intempestivă din arcul guvermental sintetizează un eşec al măsurilor de austeritate: “O dovadă suplimentară a lipsei de strategie economică, a existenţei resurselor financiare şi a panicii preelectorale. Reducerile masive anterioare de salarii şi pensii şi creşterile de taxe au fost luate tot sub presiune, iar rezultatele asupra economiei au fost dezastruoase.”

Lucian Isar, autor al blogului lucianisar.ro, spune că FMI nu numai că nu se va opune unei astfel de decizii, dar chiar o va încuraja. El a amintit declaraţiile recente de la Forumul de la Davos ale directorului instituţiei, Christine Lagarde, care sugera ţărilor care au spaţiu fiscal că ar trebui să-l folosească pentru creşterea economică.

Lucian Isar spune că, înainte de toate, actuala decizie este o dovadă că există bani, în al doilea rând ne arată că tăierile din 2010 au fost realizate pe fugă, fără o strategie coerentă şi, în al treilea rând, lasă să se vadă că, la presiunile din stradă, în loc să genereze idei, guvernanţii se mărginesc la bascularea banilor către plăţi electorale.

Lucian Isar spune că banii pot fi obţinuţi atât prin realocarea de la capitolul de “cheltuieli cu dedicaţie politică”, dar şi prin majorarea deficitului bugetar care urmează să fie susţinut de împrumuturi. O mare parte a deficitului public este deja finanţat de “morişca” prin care băncile “prietene” cumpără titluri de stat cu promisiunea implicită a finanţării prin operaţiuni de tip repo de la BNR, mai spune Isar. De altfel, în ultimele două luni operaţiunile repo realizate de banca centrală au însumat 37,23 miliarde lei, majoritatea acestora fiind realizate chiar înaintea licitaţiilor organizate de Ministerul de Finanţe.

Lucian Isar spune că actualul ciclu de contracţie economică este favorizat şi de o politică monetară mult prea coercitivă care urmăreşte strict obiectivul stabilităţii preţurilor. “Inflaţia nu este o problemă pentru România, ci ţintele prea ambiţioase. Inflaţia medie anuală în 2011 a fost 5,8%, dar politica monetară restrictivă a fost dictată de o ţintă mult prea ambiţioasă situată în jurul a 3%”, a mai zis analistul economic.

Majorările salariale ar urma să aibă un impact minor asupra echilibrelor macroeconomice, putând fi acomodate prin realocarea banilor folosiţi în trecut pentru investiţii în “panseluţe şi piscine olimpice”, spune Lucian Isar. Mai mult decât atât, dacă ele ar fi venit încă din 2011, ar fi putut fi considerate ca o normalizare a situaţiei, după tăierile din anul anterior. Aşa, însă, venite în aprilie 2012, nu pot fi considerate decât “mită electorală vopsită, ca şi impulsionare a cererii interne”. Totuşi, cheltuielile cu personalul nu sunt măsuri de creştere propriu-zise, acestea rezultând doar din investiţiile care generează valoare adăugată. Astfel, recomandabilă ar fi alocarea resurselor în zone în care captura statului (a se citi şpaga) este cât mai mică. Din acest punct de vedere, investiţiile în autostrăzi sunt neinspirate întrucât în acest domeniu se fură foarte mult. “Investiţiile bune sunt cele la care, după ce deduci şpaga, rămâi cu valoare adăugată. O investiţie unde captura statului se ridică la 30-40% este greu de presupus că se va amortiza mai repede de 30 de ani”, a mai spus analistul economic.

Isar spune că decizia de ieri a arcului guvernamental reprezintă o recunoaştere a eşecului politicilor de austeritate: “Măsurile de devalorizare internă şi consolidare fiscală sunt un experiment ratat în cazul României. Fără măsuri de stimulare a creşterii economice şi pentru generarea de locuri de muncă creatoare de valoare adaugată ridicată şi implicit plătite bine nu se poate vorbi despre creşterea bunăstării cetăţenilor.”>>

imagine publicata pe http://www.chinadaily.com.cn

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

1dissipation
13-01-2022 la ora 1:30 am

1pericles

COMENTEAZA