CDS-ul la 5 ani al Romaniei Nu este influentat de manifestatiile recente

16 ianuarie 2012 • All, Banking at Large, Media, Miscellaneous

Guvernarea incearca sa foloseasca mult “blamatul” CDS (credit deafault swap) ca si argument contra manifestatiilor recente. Este o incercare buna de relatii publice deoarece majoritatea lumii nici nu stie ce e ala (pina de curind nici reglemetatorii romani nu stiau ) si cu atit mai mult nu-l urmaresc.

In realitate, CDS-ul la 5 ani al Romaniei aflat acum la 448 de puncte, este in scadere de la inceputul lui ianuarie cind se situa la 470 de puncte or comparativ cu 25 noiembrie 2011 cind se situa la 491 de puncte.

Costurile de finantare se mentin ridicate in cazul Romaniei din cauza catorva motive simple:

1)   dupa 2 ani de recesiune Romania este in continuare intr-o perioada de “crestere recesionara”, adica crestere modesta incapabila sa produca locuri de munca noi intr-un mod sustenabil

2)   stocul datoriei a crescut foarte mult in ultimii ani iar sume foarte mari au maturitate scurta

3)   partea de datorie in lei se finanteaza in continuare la dobanzi mari desi exista spatiu de manevra evident si din dobanda real pozitiva.

Cum aratam aici, pentru a realiza sustenabilitatea finantelor publice, Romania ori trebuie sa continue sa traga in sus de taxe cum a tot facut, or sa inceapa sa creasca economic si sa scada dobanda reala la lei pentru a finanta mai ieftin stocul existent de datorie exprimata in moneda locala.

Incercarea de manipulare trebuie apreciata pentru inventivitate. Felicitari !

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

unaalta
23-01-2012 la ora 1:05 pm

si ce s-a gandit boc/basescu? hai sa-i manipulam pe astia din strada si sa le dam stirea aia pozitiva cu scaderea cds-ului. da, frate…. chiar m-as duce in piata cu camera sa fac un interviu : “ce parere aveti ca romaniei i-a scazut cds-ul zilele acestea, e din “vina” guvernantilor?”

COMENTEAZA