BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la 9,75%

6 mai 2008 • Macro, Media, Newspaper clips

Publicat in hotnews.ro

<<O opinie similara a exprimat si directorul executiv al Bancpost, Lucian Isar, care a aratat ca BNR a luat o decizie nelegata de context care ar putea contribui la dezechilibrele din economie. Acesta a dat ca exemple unele masuri luate de BNR, anul trecut, care au avut efecte negative in economie.

“Miscari similare nelegate de context si care in realitate au potentat dezechilibrele din economie au avut loc si in 2007: eliminarea plafonului de indatorare, dobanda interbancara lasata la cateva puncte procentuale sub rata dobanzii de interventie, respectiv interventia sustinuta inainte si in timpul declansarii crizei creditelor. Majorarea de 0.25% nu semnalizeaza intreruperea ciclului de intarire a politicii monetare si nici nu are un rol clar de semnal. Ca dovada, dupa anuntarea deciziei, cursul de schimb s-a depreciat cu 0.02 RON/EUR, iar volatilitatea implicita a crescut cu un punct procentual”, a afirmat Lucian Isar.

Directorul executiv al Bancpost a precizat ca evolutiile ulterioare anuntului de majorare arata ca BNR a marit incertitudinea din piata cu privire la conduita viitoare a politicii monetare. “Pasul este prea redus pentru a avea un impact clar in piata. Credem ca BNR s-a grabit cand a majorat din nou rata dobanzii de politica monetara”, a afirmat acesta, argumentand ca rata anuala a inflatiei ar putea incepe sa scada din acest trimestru si ar putea determina o coborare a ratei dobanzii.

“Daca totusi preturile administrate (in special la gaze si energie) vor creste puternic in luna iulie, s-ar putea ca BNR sa majoreze din nou rata dobanzii. Cum pasul de 0.25% este redus, s-ar putea ca rata dobanzii sa creasca peste 10%”, a estimat Lucian Isar, precizand ca, in opinia sa, acest nivel este prea ridicat.

In ceea ce priveste efectul majorarii asupra dobanzilor, directorul executiv al Bancpost a spus ca pana in acest moment, majorarile nu s-au transmis integral asupra ratelor de piata si ca BNR ar fi trebuit sa astepte sa vada care va fi evolutia viitoare a ratelor dobanzilor de piata si a creditarii. “Semnalul dat de BNR are un impact negativ asupra bancilor din sistem, in conditiile in care exista un deficit de lichiditate si dobanzile interbancare s-au decuplat de ceva timp de cea oficiala”, a adaugat Isar.>>

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

COMENTEAZA