Bancpost: Dobanda BNR urca pe 26 martie cu maximum un sfert de punct

24 martie 2008 • Macro, Media, Newspaper clips

Publicat in zf.ro

In schimb, analiza Bancpost sustine ca o crestere mai mare a ratei dobanzii ar avea ca impact reducerea eficientei acesteia ca instrument de politica monetara, incurajand suplimentar creditarea in valuta.
“Dobanda nu pare sa joace deocamdata un rol de semnal in incetinirea sau accelerarea creditarii gospodariilor”, comenteaza Lucian Isar, director executiv al Departamentului Piete Globale al Bancpost. In acelasi timp, Isar intrevede o probabilitate redusa de depreciere viitoare puternica a leului, chiar daca dobanda BNR nu ar deveni semnificativ mai atractiva pentru straini.
“Deprecierea leului pare sa se fi oprit in ultimele doua luni. Desi volatilitatea cursului este inca ridicata, ea pare sa fie pe un trend descendent incepand cu luna decembrie, fiind mult mai mica decat volatilitatea implicita. In ciuda variatiilor, evolutia cursului arata ca nivelul maxim amintit in declaratiile oficialilor BNR (4 RON/EUR) este dificil de atins”, afirma Isar.
Pe de alta parte, analistii HSBC Global Research considera ca rata reala a dobanzii devine mai importanta pentru evolutia cursului de schimb decat rata nominala, iar actuala rata reala nu mai ofera o compensatie suficienta pentru riscurile asociate deficitului de cont curent.
Seful Departamentului Piete Globale al Bancpost sustine insa ca este foarte costisitoare mizarea pe deprecierea leului folosind ordine “stop loss” cu limite suficient de prudente pentru a evita fluctuatiile zilnice mari, date fiind diferenta mare de dobanda in favoarea leului fata de alte monede si volatilitatea cursului.
Isar arata ca, datorita diferentei mari de dobanda in favoarea leului si a volatilitatii in scadere, leul poate fi inclus impreuna cu alte monede din economii emergente intr-un portofoliu de carry trade – in care sunt vandute monede cu rate ale dobanzii reduse contra monede cu rate ale dobanzii ridicate si volatilitate redusa. “Semnalarea apropierii de finalul perioadei de crestere a ratei dobanzii ar diminua incertitudinea din piata si costul de oportunitate asociat anticiparii unor cresteri viitoare. Ca urmare, investitorii vor profita de diferenta de dobanda si vor cumpara moneda nationala, diminuand presiunile de depreciere”, crede Isar. >>

<<

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

[…] serie de opinii exprimate public in acea perioada pot fi consultate aici, aici, aici, aici, aici, aici, […]

3statutory
13-01-2022 la ora 12:59 am

1vagaries

COMENTEAZA