Regula lui ’44 se impune usor usor in Europa

7 iulie 2013 • Macro

Pentru a reveni pe crestere economica, Romania are nevoie sa aplice Regula lui ’44.

Europa se pare ca a inceput sa aprecieze valentele Regulii lui ’44 pentru economii din categoria Romaniei, cu potential de crestere si cu capacitate de stabilizare a finantelor publice la nivele inferioare tintelor europene.

Regula lui ’44 era cat pe ce sa intre si in Compactul Fiscal European inca de anul trecut daca la moda in acea perioada nu ar fi fost austeritatea de dragul austeritatii . Pe aceasta tema am scris in opinia “Regula lui ’44 patrunde in Draftul noului Compact Fiscal European”

Despre Tratatul Fiscal la care a aderat Romania am scris si “Tratatul fiscal” si “comportamentul discretionar luminat”

Deoarece exista deja restrictia data de criteriile compactului fiscal, Regula lui ’44 va fi introdusa permitand exceptii pentru fonduri destinate de exemplu anumitor categorii de investitii publice. Pentru a beneficia la maximum de aceasta facilitate statul roman ar trebui sa contribuie alaturi de capital privat romanesc si strain in fiecare din proiecte.

Despre efectul acesta de amplificare am mai discutat si in opinia “2% în plus pentru investiţii şi întoarcem creşterea economică pe plus”

România ar trebui să urmeze în urmatorii 3 -5 ani regula lui 44 care presupune o tinta pentru rata de inflatiei în jur de 4% si deficite în jur de 4%.

Mai explicit, inflatia ar trebui sa tinteasca un interval centrat pe 4% (+/-1%), deficitul bugetar sa se situeze în jur de 4% (+/-1%) iar deficitul de cont curent sa se plaseze în jur de 4% (+/-1%).

România este o țară cu economie în curs de dezvoltare a cărei politici economice ar trebui, ținând cont de realitățile interne si externe, să aibă ca si deziderat creșterea avuției si bunăstarea populației în condițiile asigurării viabilității instituțiilor. Procesul de convergenta reala nu poate fi realizat decât în măsura în care restricțiile nominale permit o astfel de evolutie.

Mai mult despre Regula lui ’44 in opinia cu acelasi nume Regula lui 44 si in opinia Regula lui ’44 și creșterea economică

Pentru a relansa economia statul roman trebuie sa intervina atat cu bani precum si cu numele ca si ancora de credibilitate in proiecte alaturi de investitorii romani si straini. Investitorii romani nu ar trebui sa lipseasca din aceasta tripleta.

Finantele publice ale Romaniei sunt sustenabile pe termen lung in conditiile aplicarii Regulii lu’44 in urmatorii ani atata timp cat dobanda reala este sufficient de mica. Despre legatura dintre dobanda reala, deficite, datorie si sustenabilitate am scris in opinia “Impozite mai mari ? Nu. Dobinzi reale mai mici !”

Noua parere europeana este surprinsa in ziarul financiar in articolul al carui link il gasiti aici si din care citez:

„Trebuie să promovăm posibilităţi de investiţie şi creştere, în conformitate cu Pactul de Stabilitate şi Creştere. Comisia a analizat posibilitatea de a facilita programe de investiţii publice nerecurente cu impact dovedit asupra sustenabilităţii finanţelor publice, derulate de statele membre în contextul evaluării Programelor de Stabilitate şi Convergenţă. La evaluarea bugetelor naţionale pentru 2013 şi 2014, vom lua pe baze individuale în calcul – din nou, în deplină conformitate cu Pactul de Stabilitate şi Creştere – permiterea unor deviaţii temporare de la ţinta de deficit structural către obiectivele pe termen mediu stabilite în recomandările transmise fiecărei ţări“, a spus Barroso, într-un discurs în Parlamentul European.”

“Abaterile de la ţintele bugetare trebuie să fie justificate de cheltuieli pentru proiecte cofinanţate cu fonduri UE în cadrul Politicii Structurale şi de Coeziune, Reţelelor Trans-Europene şi Facilităţii Conectarea Europei (transport, energie şi telecomunicaţii), cu efect bugetar pe termen lung pozitiv, direct şi verificabil, a adăugat Barroso, potrivit unui comunicat al CE.”

imagine de pe farm4.staticflickr.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

Bogdan
08-07-2013 la ora 10:19 am

De ce 3? de ce 4? de unde ies calculele astea? de ce nu 6.5 sau 7.33? cine stabileste cifrele astea, asa, aleatoriu? cat de imbecili sa mai fim ca sa credem in cifre murate la borcan de Bruxelles si aruncate in piata aiurea, ca sa sune bine?

Banut
10-07-2013 la ora 7:01 am

Un proverb zice:”si banii putini sunt bani”. Va urmaresc comentariile dle Isar si speram ca intrati voi tinerii in ”lupta” dar vad ca infringerile nu va ocolesc.Multi vorbesc, dardin toate nu e nimic, doar procente si cifre goale. Eu atita vreau:azi sa-mi spuna ca au fost in fabrici si uzine N oameni la lucru si miine sa aud ca au fost N+1 macar. Acoloe baza. locurile de munca. Aceasta problema trebuie rezolvata si cautate solutii si GASITE, ca exista.Inca ceva cred destul de edificator: Romania cu 20 mil de loc are la 30.04.2013 -4367.6 mii persoane angajate (vezi Bul statistic nr4/2013), iar vecina noastra Ungaria are 10 mil loc. si aproximativ 4000,0 mii angajati. Alta lume si alti oameni. Cam atit.

[…] curand ECOFIN permite tarilor aflate in situatia Romaniei sa urmeze Regula lui ’44 si sa genereze spatiu fiscal peste limita de 3% deficit bugetar, pentru finantarea […]

[…] curand ECOFIN permite tarilor aflate in situatia Romaniei sa urmeze Regula lui ’44 si sa genereze spatiu fiscal peste limita de 3% deficit bugetar, pentru finantarea […]

COMENTEAZA