Reducerea TVA la 16%?

18 februarie 2015 • Macro

Reducerea TVA este necesara pentru repornirea “nestatistica” a economiei.

Face parte din cele 3 coloane necesare restructurarii arhitecturii fiscale in Romania. Pentru a avea rezultate in reducerea evaziunii ar fi necesara reducerea fiscalitatii si birocratiei mai aproape de pragul global al costului mediu pentru a evaziona ( circa 7% din suma), pedepsele ar trebui crescute iar probabilitatea de a fi prinsi ar trebui sporita prin bonusarea corespunzatoare a institutiilor statului.

Cand ar trebui redusa TVA?

TVA in Romania se putea reduce inca de la 1 ianuarie 2013, conform programului de guvernare USL. Promisiunile abunda.

Pana la ce nivel poate fi redus TVA in Romania?

Pana la 16%. In acest moment se incaseaza in jur de 13,7% iar scapari in sistem exista indiferent de arhitectura. Romania ar profita fiscal si de urma tarilor din jur …

Este sustenabila bugetar o reducere majora a TVA?

Da, sustenabilitatea fiscala a Romaniei nu este un exercitiu liniar. Sustenabilitatea tine de mai multe considerente inclusive de cursul de schimb si dobanda reala.

Reducerea TVA cu reversare conditionata de analiza efectelor dupa 9 luni?

Aceasta reprezinta greseala majora de comunicare si intelegere manifestata de guvernarea Ponta in momentul reducerii TVA la paine. Comunicarea unei reduceri reversabile a eliminat majoritatea efectelor pozitive.

Reducerea in trepte?

Ar fi o noua eroare deoarece ar deforma comportamentul agentilor economici.

Reducerea doar pentru anumite produse?

Nu ar fi decat o noua expresie de lobby asimetric.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

9 Comentarii

DanM
18-02-2015 la ora 12:56 pm

Reducerea TVA cu reversare … ce inseamna? Fara nici o rautate pun aceasta intrebare.

DanM

Lucian Isar
18-02-2015 la ora 1:15 pm

o reducere temporara a unei taxe
revenirea la nivelul anterior daca o conditie nu este indeplinita

DanM
18-02-2015 la ora 3:18 pm

bun. multumesc

ThinkAgainRO
18-02-2015 la ora 8:57 pm

Reducerea TVA la 10% precum și creșterea salariului minim pe economie la 500 de euro ar impulsiona economia ROMÂNIEI imediat….din păcate pentru poporul român captiv stăpânilor coloniei România acest fapt nu se va întâmpla curând…..in timp ce ISARESCU distruge economia ROmâniei și o ține pe avarie tinerii spălați pe creier de TV strigă JOS COMUNISMUL deși de 25 de ani în România este cel mai sălbatic capitalism de pe planetă!

ADRIAN
19-02-2015 la ora 4:14 am

GOGOȘI aruncate de DOTTORE & Co. Câte din GOGOȘILE USL & USD s/au realizat? Toate măsurile economice ale guvernarii BOC au fost menținute, care este diferența? Ba mai mult, în guvernarea USL & USD a crescut fiscalitatea. Așa că, vă recomand basmele lui Petre ISPIRESCU, sunt mai verosimile.

Economics
27-02-2015 la ora 5:25 pm

Buna seara dl. Isar,

Exista posibilitatea sa vedem slide-urile prezentarii de la BNR? Pe site-ul institutiei nu apar.
Va multumim.

paul
02-03-2015 la ora 6:25 pm

Ce mai face managerul “performant” de la Tarom??? Daca nu are unelte occidentale, de ce mai sta???

Eduard Pantilimon
26-04-2015 la ora 7:11 am

Domnule ISAR are PNL in vedere o reducere a TVA impreuna cu o informatizare reala a ANAF?
Sa explic ce vreau sa zic.
La ora actuala avem cea mai buna retea de internet din Europa. Dar nu o folosim pentru a ne usura viata,
Eu am o propunere ca sa se faca o reducere a TVA de la 24% la 16% dar in felul urmator. Ramane cota de TVA de 24% la achizitie si pentru cei care cumpara pe bonuri fiscale sau facturi care fac raportare instant prin internet in baza de date a fiscului sa se returneze la 3 luni diferenta paltita in plus de la 24% la 16%.
In acest fel fiecare persoana va cere bon, farav sa fie necesar vreun control din partea ANAF.
ANAF isi face o baza de darte bazata pe CNP care sa poat fi accesata de catre casa de marcat pentru a confirma CNP. In baza de date ANAF se inregistreaza achizitia in dreptul respectivului CNP si categoaria de produs.
Pe bon apare CNP (fara sa fie stocat de catre vanzator…inregistrarea ramane doar la ANAF). Printr-un program se poate cumula diferenta de TVA in dreptul CNP-ului si la 3 luni (cand are loc si decontul de TVA) se returneaza suma catre contul bancar decalarat de posesorul CNP.
Acest sistem va responsabiliza pe cumparator sa ceara bon fiscal, pentru a primii rambursarea de TVA, dar si sa cumpere de la acei comercianti care declara vanzarile (se reduce concurenta neloiala intre vanzatori. Un vanzator care vinde la negru trebuie sa faca factura mai mica cu diferenta de la 24% la 16% care de la celalat vanzator se primeste inapoi). In acelasi timp ii va convinge pe vanzatori sa se doteze cu case de marcat cu raportare directa catre ANAF, pentru ca numai asa se returneaza TVA.
Un efect secundar deosebit de bun ar fi ca ANAF va avea in acest fel niste informatii de venit real al cetateanului si se va putea concentra catre acele diferente foarte mari intre venituri si cheltuieli.
De asemenea acest sistem va face ca mare parte din contrabanda cu alcool, tigari si combustibil sa dispara pentru ca toti vor cere bonuri fiscale si pentru aceste produse.
La anumite produse de baza se poate introduce rambursare integrala a TVA si de asemenea se poate ca la anumite achizitii care vrem sa le descurajam sa nu facem rambursare de TVA.
Cheltuielile cu dezvoltarea unei asemenea baze de date sunt mai mici decat cele cu inspectorii ANAF
Persoanele aflate in tranzit in Romania vor plati TVA de 24% pentru ca nu pot beneficia de rambursare de TVA, asta va duce la o crestere a consumului si a nivelului de trai al romanilor.
Astept opinia dumneavostra cu privire la aceste propuneri

Lucian Isar
27-04-2015 la ora 7:03 pm

Buna ziua
Da, informatizarea este capturata in simplificarea si debirocratizarea incluse in programul de guvernare

COMENTEAZA