Noi opinii in favoarea unei tinte de inflatie crescute de la 2% la 4%
Marea majoritate a bancilor centrale din tarile cu economii mature tintesc inflatia in jurul valorii de 2%. O parte din economiile emergente au tinte ceva mai mari.
O opinie recenta in favoarea introducerii tintirii inflatiei in jurul valorii de 4% inclusiv in economiile mature ( sa nu mai discutam de cele emergente) a fost publicat in iunie 2014 de FMI, “The Case for a Long-Run Inflation Target of
Four Percent”. Opinia apartine economistului Laurence Ball. Opinia poate fi consultata aici.
O alta opinie care sustine aceasta idee este “Rethinking Macroeconomic Policy,” de Olivier Blanchard et all., link-ul aici.
Dat fiind ca este complicat de ruminat pe tema implicatiilor anumitor nivele de tintire a inflatiei, Romania a abordat aspiratiile economiilor mature ca si o tinta optima pentru economia Romaniei in aceasta perioada.
Pe tema utilizarii Regulei ’44 in Romania pentru a avea o convergenta reala am scris extensiv ca de ecxemplu in Revizuirea tintei de inflatie, un imperativ pentru economie si in Crestere sustenabila de 4% in Romania? Doar cu Regula lui ‘44.
Pe scurt argumentele lui Laurence Ball pentru o tintire a inflatiei in jurul valorii de 4% sunt, nemarginite la, cresterea tintei de inflatie de la 2% la 4% ar diminua constringerile asupra politicii monetare care va face ca scaderile economice sa fie mai putin abrupte ( vezi Romania in 2009 si 2010) iar beneficiile rezultate din aceasta repozitionare de tinta sunt superioare costurilor societale.
3 Comentarii
COMENTEAZA
Blog roll
My links
- BMW Stiftung Herbert Quandt
- Cluj IT
- Doctoral School of Finance and Banking, ASE Bucharest
- Faculty of Mathematics and Computer Science, Bucharest University
- Harvard Business School
- Mathematical Institute, University of Oxford.
- Princeton Institute for Advanced Studies
- Santa Fe Institute
- University of Chicago Booth School of Business
Daca BNR nu ar mai exista, ar intra in deflatie Romania?
nu
O inflatie de 4% pe an nu cumva ar subtia si mai mult o putere de cumparare deja foarte redusa? Leul s-ar devaloriza si mai mult in fata euro, ceea ce va pune presiune si mai mare pe cei care au credite in euro. Preturile ar creste oricum mai mult decat salariile (cine se poate lauda ca i-a crescut salariul cu 2% in ultimul an?), asa ca nu cred ca actualul sistem este suficient de stabil pentru o inflatie mai mare.