Inflatie si excedent/deficit de cerere: exercitiu de exprimare prolixa
Uneori exprimarea prolixa este rezultatul unui demers premeditat: cine pricepe bine, cine nu oricum nu face parte din audienta tinta.
Alteori exprimarea prolixa tradeaza ori maparea deficitara la modelele de reprezentare a economiei ori o cunoastere aproximativa a acestora.
Scriitorii de discursuri au nevoie de o cuprindere clinica a conceptelor livrate.
! Si in prezent si in vara Romania va experimenta Deficit de Cerere! Ce va face “inflatia” si care va fi reactia de politica economica ramane de vazut.
Cauzele inflatiei sunt multiple. O recunoastere a acestora ajuta la calibrarea unor politici economice fara costuri majore asupra economiei reale. Rateurile sunt penalizate prin pierdere de avutie. Intr-o tara bogata ca Romania momentan se resimte mai putin costul erorilor.
Studiul avansat al curbei Phillips si mai ales testarea empirica a relevantei acesteia in momente si situatii diverse poate netezi drumul cunoasterii legaturii dintre excesul/deficitul de cerere si inflatie, in Romania.
Intelegerea conditiilor in care evolueaza economia Romaniei ar putea evita rezultatele greu de explicat doar prin cliseul “aplicare de politici optime”.
2 Comentarii
COMENTEAZA
Blog roll
My links
- BMW Stiftung Herbert Quandt
- Cluj IT
- Doctoral School of Finance and Banking, ASE Bucharest
- Faculty of Mathematics and Computer Science, Bucharest University
- Harvard Business School
- Mathematical Institute, University of Oxford.
- Princeton Institute for Advanced Studies
- Santa Fe Institute
- University of Chicago Booth School of Business
[…] cumva sa zicem ceva ca o incasam de la domnii infractori care ne conduc! Este literalmente ridicol ca PSD da asemenea legi. Adica ce poti invata de la un pesedist? Ce e munca, cinstea, corectitudinea? […]
[…] cu clientul bancii. Aici trebuie, cred, spus urmatorul lucru: nu e acelasi risc cel al bancii cu cel al clientului. Daca, spre exemplu, o banca acorda un credit unui client pentru ca acesta sa-si […]