Despre Arierate si corifei

20 iulie 2013 • Macro

Despre arierate se vorbeste mult si se face putin pentru reducerea acestora. Probabil ca pina acum s-a inteles ca pe linga politica monetara si de credit inoportuna, arieratele sunt pricipalele generatoare de stagnare economica in Romania.

Vorbitul mult pe aceasta tema sporeste notorietatea acestui flagel.

Vorbitul prost pe aceasta tema mai ales cand participi la discutiile cu FMI nu doar te decredibilizeaza ca si corifeu dar devine daunator economiei reale si mediului privat.

Ca de obicei la romani pozeaza in corifei doar economisti care au avut doar pozitii la stat sau legate de stat. Experienta privata este inexistenta si asimilata relatarilor din ziare, cartilor sau birfelor cu prietenii.

Profesorul in cauza exprima o serie de pareri legate de arierate de multa vreme. Atata timp cat sunt la nivel de opinii de ziar nocivitatea este controlata. Cand aceleasi idei sunt prezentate si delegatiei FMI in vederea structurarii noului acord, nocivitatea risca sa scape de sub control.

Bazat pe date care sugereaza ca arieratele in privat, adica pe relatia privat privat, sunt mai mari in termen de volum si de perioada cu cele pe relatia stat-privat, profesorul induce ideea ca eliminarea arieratelor statului nu ar trebui sa fie cap de afis in noul acord.

Statul in Romania are inca o pondere majora in economie. Impactul in economie al statului, asimetria de putere de negociere (e.g. statul popreste conturile privatilor daca nu platesc la timp), rolul de exemplu de comportament pe care il joaca statul in perioade de incertitudine si semnalul de conditii economice precare pe care il da in economie existenta arieratelor a facut ca amplificarea arieratelor pe relatia stat-privat, suprapus peste blocarea canalului creditului, sa fie motivul pentru care au explodat arieratele privat-privat.

Dintre perversiunile introduse de acumularea acestor arierate merita mentionata o alta forma de captura a statului si anume “taxa” la plata serviciilor sau bunurilor achizitionate de stat ori doar pentru prioritizare.

Dupa cum aratam in opinia
“Statul se poate imprumuta suplimentar pentru a detensiona situatia lichiditatii din economie” conjunctura globala permite statului roman sa se imprumute de pe piete la dobanzi competitive si sa isi plateasca datoriile.

Eliminand aceste datorii si mentinind termenele de plata in banda 30-60 de zile, relatia privat -privat va prelua exemplul si se va ajusta in citeva luni. “Daca pana si statul Roman plateste la timp” va deveni o forma eficienta de presiune pentru disciplinarea comportamentului economic.

Sunt convins ca FMI, desi in fiecare tara se ghideaza dupa opiniile localilor, va mentine eliminarea arieratelor ca si prioritate in noul acord.

imagine de pe us.123rf.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

valahul
21-07-2013 la ora 7:25 pm

Nu cred ca e o idee buna ca o firma de stat (capusata, precum CFR) sa se imprumute ca sa plateasca datoriile vechi. Imediat va face alte datori noi. Mai bine sa fie acea companie de stat executata sau vanduta. Cel mai sanatos este sa se elimine cauzele care au dus la aceste arierate (capusarea, pierderile etc.)
Sincer nu ma asteptam ca Dvs sa propuneti ca firmele de stat sa se imprumute ca sa plateasca datori vechi. Practic propuneti sa acopar pierderile capuselii din venitul meu. Eu nu vreu sa garantez cu venitul meu acea datorie a CFR de exemplu. Garantati Dvs, dl. Isar, cu venitul Dvs. Pentru ca in final contribuabilul va plati acea datorie, nu cei care capuseaza.
Iar statul, prin puterea lu excesiva (de a ma impozita), ma va face pe mine implicit platitorul de ultima instanta a dotoriei CFR.

Lucian Isar
21-07-2013 la ora 7:47 pm

eu ma refer la imprumuturi prin trezorerie

valahul
22-07-2013 la ora 9:37 am

Am observat ca v-ati referit la imprumuturi prin trezorerie. Rezultatul e acelasi. CFR va plati eventual datoriile (practic capusele marcind profitul , daca nu l-au marcat deja), dar CFR / firmele de stat vor strange in continuare datorii.
Iar banii imprumutati de Trezorerie firmelor de stat sint banii mei si ai Dvs.
Eu nu sint de acord cu asta. Dvs daca vreti sa acoperiti cu banii Dvs datoriile CFR, Oltchim etc, sinteti invitatul meu.
Eu vreau vanzarea, executarea sau lichidarea CFR. Datoriile vechi sa nu le plateasca statul (adica eu sau Dvs) decit dupa ce au fost bagati la puscarie eventualii corupti si executate averile lor.
Probabil ca cele mai mari datorii sint tot catre stat (taxe, impozite, contributii etc.).
Ni vi se pare ca deja datoria publica creste prea repede? Avem o economie slaba, Romania nu isi permite datorie publica de 50% din PIB.

COMENTEAZA