„Datoria” cursului de schimb in anul electoral 2014

8 ianuarie 2014 • Macro

In cazul unui curs de schimb controlat, administrat , cum este cel al leului se poate vorbi si de o „datorie” a cursului de schimb intr-un an electoral major.

Evolutia cursului de schimb are o componenta emotionala puternica si prin urmare poate fi folosit in fel si chip.

Anii de educatie financiara eronata identifica in mentalul electoratului volatilitatea redusa a cursului cu buna guvernare.

Prin urmare, prognoza pe curs in anul 2014 trebuie sa tina cont doar de cateva elemente :

– curs de schimb administrat
– 3 siruri de alegeri in 2014, cu impact asupra evolutiei cursului de schimb
– desi cursul sta in in tunel deja de 5 ani, apreciindu-se real semnificativ, exporturile au crescut si inflatia a scazut „neasteptat de unii”, din cauza deficitului de cerere „anticipat de altii”
– diferentialul de dobanda ramine propice strategiei de carry trade pe fondul unei volatilitati reduse
– Romania ramane in acord cu IFI
– “datoria” electorala.

Prin urmare in 2014:

– cursul de schimb euroleu isi permite sa se deprecieze „important” (in termeni relativi) doar in luna ianuarie, ca sa apuce electoratul sa uite

– in restul perioadei, pana dupa alegerile prezidentiale, cursul va avea o volatilitate scazuta, construind un nivel de suport la 4,5.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

ThinkAgainRO
08-01-2014 la ora 11:43 pm

Excelență mi-ar plăcea să ne explicați în care moment BNR va readuce ROnul către 3.7 pentru un EUR și când băncile vor scoate activele toxice din portofolii! Mă interesează exact când PIAȚA IMOBILIARĂ VA FI LĂSATĂ LIBERĂ! Mulțumesc!

TUDOR POPESCU
10-01-2014 la ora 4:47 am

IMENSA EXCROCHERIE
Un curs de schimb mentinut mai mic decat cel al pietii libere , adica al pietii care echivaleazza valoarea adaugata de societate cu masa monetara din piata NIVELEAZA DATORIA EXTERNA . Daca Mugur tine cursul jos , adica sterilizeza piata de excedentul monetar .. introduce in piata euro care migreaza instantaneu de unde a venit . Echilibrul pietii de azi se vede in disparitia a peste 15 miliarde de euro din creditele externe . DECI : NOI NE CREDITAM CA SA RETURNEZE LEJER CEI CARE AU CREDITE IN EURO DAR DIFERENTA DE VALOARE A MUNCII NOASTRE O VOR PLATI COPII NOSTRI asa ajunge Ro o tara de robi care scancesc mereu ca nu le convine ceva.

Edy
13-01-2014 la ora 9:41 am

La cat export vom avea si anul asta cred ca cu greu il va tine in 4,4-4,5.Putea cobori lejer sub 4,4 in 2013 daca era lasat in pace de BNR.Dar vorba lui Isarescu daca vrea sa se aprecieze macar sa-l tinem pe loc :).Mai degraba 4,5 va fi rezistenta nu suport 🙂

Edy
31-01-2014 la ora 12:46 pm

Am spus ca 4,5 va fi rezistenta ? 🙂

Lucian Isar
04-02-2014 la ora 8:46 am

sa vedem

COMENTEAZA