Cresterea recesionara a Presedintelui Basescu

4 august 2013 • Macro

In Ianuarie 2012 scriam despre Cresterea Recesionara a Romaniei in opinia “Romania Creste, dar Recesionar: cum sa “sari” din Put in Lac”

Cum spunea un hatru “mai bine sa ai o scadere pozitiva decat o crestere negativa”.

Zilele trecute Presedintele Basescu s-a laudat iar cu cresterea economica a ultimilor doi ani si ceva.

A omis sa mentioneze ca respectiva crestere economica la care se refera nu numai ca este una recesionara dar si ca dupa 5 ani, de conducere economica inspirata, PIB-ul Romaniei inca nu a atins nivelul, exprimat in euro, din 2008.

Solutia de parcurgere a “crizei” precum si dezechilibrele economice anterioare au fost gandite si instrumentate de aceeasi corifei ai economiei Romanesti.

Cresterea economica recesionara poate fi definita alternativ, fie ca o crestere mica a PIB-ului incapabila sa genereze crearea de locuri de munca or alternativ sa reduca semnificativ somajul, fie ca o crestere economica reala mult sub potentialul economiei.

Romania bifeaza ambele definitii.

Romania are o crestere economica semnificativ sub potentialul sau.

PIB-ul Romaniei creste intr-un ritm scazut inclusiv dupa includerea un nou an agricol bun. Situatie similara anului 2011. Simultan cu cresterea anemica, economia Romaniei nu a reusit sa produca locuri de munca inca din toamna anului 2010. Somajul a atins zona de 7.5%-7.6% pana si in conditiile continuarii migratiei si a diminuarii fortei de munca.

Incepand cu 2009 Romania a avut o crestere medie anuala situata intre Minus 1% si Minus 0,5%, in functie de diferitele anticipari privind 2013.

Romania condusa cum trebuie din punctul de vedere al mixului de politici economice ar fi trebuit sa evolueze in jurul potentialului de crestere economica de 4% ( ceea ce mentiona la un moment dat Guvernatorul BNR, cu un interval de “prognoza” acoperitor pentru oricine,” intre 3% si 6%”).

Fata de cei Plus 4% pe an posibili ca si potential si banda “pozitiva” a mediei pierderii economice anuale in acesti 5 ani de Minus 0,5%, Romania a pierdut 22,5% din PIB adica aproximativ o data si jumatate cat imprumutul de 20 miliarde de la institutiile financiare internationale.

Halal politica monetara si de credit si guvernamentala de “crestere”.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA