Cine este Vinovatul? Din nou crestere recesionara in Romania!

16 august 2013 • Macro

Romania creste din nou in jurul a 1% pe an (1,2%) in timp ce numarul angajatilor in economie scade.

Aceasta realitate se suprapune in ultimul an peste o schimbare de filozofie a politicii guvernamentale de la austeritate la impulsionarea cresterii economice.

Fata de nivelul din 2008 Polonia a crescut cu 12% in timp ce Romania a scazut cu 5%. In cazul Romaniei, evolutia este similara oscilatiilor amortizate despre care am discutat in opinia “Volatilitatea PIB-ului si de ce se scuza d. Isarescu” si a carei reprezentare grafica o puteti admira pe blogul economistului Florin Citu, aici.

Dat fiind potentialul de crestere al economiei Romaniei, pierderea fata de potential depaseste 20% din PIB, ceea ce reprezinta adevartul cost al unei politici economice, monetare, de credit si fiscale inopportune. Diferenta intre cresterea economica a Poloniei si ce a Romaniei poate fi vizualizata tot pe blogul economistului Florin Citu, aici.

Crestere recesionara reprezinta o crestere mica, sub potential, incapabila sa creeze sau macar sa pastreze locuri de munca.

Cresterea economica sub potentialul economiei si deficitul de cerere, justifica pe linga productia agricola buna, evolutia conjucturala a inflatiei.

Daca politica guvernamentala s-a schimbat deja in una ce stimuleaza economia, singura constanta este politica monetara si de credit austera si pro-ciclica.

Aceasta a fost diferita in Romania, pe tot parcursul ultimilor 5 ani, fata de ce s-a practicat in Polonia.

Restrictionarea creditarii si a restructurarii creditelor bancare prin norme ale BNR precum si normele de provizionare specifice Romaniei sunt cele care limiteaza lichiditatea in sistem si reduc volumul de afaceri derulate in zona fiscalizata.

imagine de pe tb.bizwiz.ro

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

romania inedit
16-08-2013 la ora 8:08 pm

Vi se pare cumva ca impozitul obligatoriu de 3% pe cifra de afaceri reprezinta o politica guvernamentala care stimuleaza economia?!
Forfetarele succesive au nenorocit IMM-urile, iar cresterea economica nu are de unde sa mai vina, pentru ca bancile nu mai au pe cine sa crediteze.
Nedeductibilitatea autoturismelor este cumva o politica guvernamentala care stimuleaza economia?!
Are si BNR-ul o vina in recesiunea care a lovit Romania, dar la nivel guvernamental nu are cine sa inteleaga ca impozitul obligatoriu de 3% pe cifra de afaceri aplicat IMM-urilor combinat cu fiscalitatea agresiva, distrug potentialul de crestere al Romaniei si o sa bage tara iar in recesiune.

TUDOR POPESCU
17-08-2013 la ora 4:44 pm

LUCUAN, nemultumirile fata de politica bancara in care te-ai format ca specialist deviaza intrucatva adevarul . De aceia a in tervenit si anonimul de mai sus. POLITICA GENERALA A ROMANIEI ESTE GRESITA !!! Politica generala NU STIMULEAZA CRESTEREA ECONOMICA . nu e in stare Ponta sa schimbe nimic. Uite la ce consilieri are . Cine sa-l sfatuiasca in sectorul managerial in care e nevioe de talent cu carul ??? si experienta de aproape o viata . CINE ? de ex : pustiul SOCOL?? de fapt singurul care mai iese in lume . probabil cel mai bun din pleava de acolo.
Cum e posibil ca un procuror sa nu-si dea seama ca Fenechiu e un excroc ?? Dece a trebuit sa ne plimbe cu : “pana la hotarea justitiei Fenechiu ramane ministru” El , ca procurer trebuia sa vada excrocheria prin simtuile olfactive … sau e un procurer prost ??? Acum ca justitia a clamat ca Fenechiu e un excroc dovedit inca din 2008 cine il spala pe Ponta de “cine se aseamana se aduna” ??? pacat de baiatul asta care in fond este foarte bine intentionat . Pacat ca este o prada sigura in mana lui Basescu . Acum il tine pe un razboi de uzura dupa care il va intreba dece populaqtia o duce mai rau !!! Asa o sa-i puna tot electoratul in cap. Compari consilierii lui Ponta cu al-de Diaconescu ?? Pacat … USL ar fi fost o solutie . Pacat ca deja imi mirose a cadavru.

COMENTEAZA