Volatilitatea actiunii Rosia Montana (GBU.TO) nu confirma “povestea” Premierului Ponta

5 septembrie 2013 • General

Actiunea Gabriel Resources, Ltd. (GBU.TO) este extrem de volatila. Doar pentru exemplificare, in urma cu cateva zile a cazut intr-o zi cu 18%, pentru a urca in ziua urmatoare cu 5%.

Investitorii in Rosia Montana sunt investitori sofisticati care stiu ca au de a face cu un “tun” de tip African chiar daca localizat in Europa.

De asemenea mai stiu si care sunt slabiciunile proiectului, al traseului prin care au dobandit pozitia actuala de negociere etc.

Prin urmare daca ar crede in “povestea” Premierului Ponta cu procesul si sansele pe care le au nu ar fi atat de stresati si ar genera o asemenea volatilitate si evaluare a actiunii.

Sa explicitez.

Compania aceasta este ca o cutie postala fara sa aiba alt sens decat exploatarea de la Rosia Montana ( aici este o discutie mai ampla pentru ca eu nu cred nici aceasta ipoteza cu determinarea de a duce la bun sfarsit proiectul si de aici nevoia de alt tip de garantii si negociere si implicare a Statului Roman).

Prin urmare ori primeste aprobarea ori nu.

Daca primeste aprobarea este un tun fara discutie. Costurile legate de riscuri raman cu statul roman iar partea leului este luata de cutia postala ( vezi termenii hotaririi de guvern).

Daca nu primeste aprobarea, daca investitorii ar crede “povestea” Premierului Ponta, firma casuta postala va castiga in instanta.

Dupa cum vedem in cele doua situatii oricum castiga “nu ştiu câte miliarde” ( aici am citat din Premierul Ponta).

Daca asa stau lucrurile volatilitatea si evaluarea nu se justifica pentru ca in ambele scenarii tot “nu ştiu câte miliarde” raman pe masa investitorilor, ipostaza care ar trebui sa se regaseasca intr-o volatilitate mult redusa si o evaluare superioara.

Prin urmare s-ar putea ca “povestea” Premierului Ponta sa nu fie crezuta nici de investitorii in Rosia Montana!

Este ciudat ca la toate negocierile din ultima perioada la care statul este pierzator clar ( Rompetrol, CFR Marfa, Rosia Montana) se gaseste cate un motiv pe care decidentii il invoca ca fiind motivatia pentru care se pierd bani.

Cand vorbesc de “povestea” Premierului Ponta ma refer la: “Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Executivul a aprobat proiectul privind Roşia Montană şi l-a transmis Parlamentului pentru că astfel Guvernul nu mai poate fi dat în judecată de către Gold Corporation, care ar putea cere despăgubiri de “nu ştiu câte miliarde” pentru că nu s-a făcut nimic.”

Plus “are toate avizele” desi media spune ca nu prea are. De ar avea nu ar mai fi fost atata bataie de cap cu trecerea prin Parlament.

imagine de pe farm5.staticflickr.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

Dumitru Cornel Vîlcu
05-09-2013 la ora 4:54 pm

Mă bucură foarte mult articolul Dvs. pentru că, iată, un economist reputat are curajul de a contrazice frumoasa poveste spusă atât de politicieni, cât și de presa mainstream despre “beneficiile economice excepționale” pe care ni le-ar aduce proiectul RMGC. De obicei, românii sunt prostiți cu teza: e periculoasă exploatarea pentru mediu sau patrimoniu, dar economic și social (prin locurile de muncă) e un mare noroc pentru țărișoară. Eu, unul, sper în continuare sâ nu ne trezim cu ‘tunul’ cel mai mare al începutului de secol dat de, vorba Dvs., o căsuță poștală.

laurentiucat
05-09-2013 la ora 7:12 pm

si care ar fi solutia ?

Aurel Curdov
05-09-2013 la ora 7:58 pm

exista o solutie de compromis, zic eu….sa se scoata minereul si sa fie transportat in zone unde deja exista astfel de exploatari cu cianuri (Africa de Sud de exemplu)…asa am scapa de nebunie……..corporatia va spune probabil ca transportul costa… …….costa dar si pe mine ma doare de natura distrusa iremediabil…in plus raman pentru transport banii din constructia barajului si al lacului de decantare…..se mai vehiculeaza si varianta ca minereul contine alte metale de 40 ori mai valoroase decat continutul de aur….n-o fi de 40 de ori mai valoroase…. e suficient sa fie de 10 ori pentru a scoate banii de drum….

Lucian Isar
05-09-2013 la ora 8:07 pm

din perspectiva mea negocierea unui deal avantajos pentru statul roman cu garantiile corecte in vigoare si implicarea unui “minier de profesie” ori utilizarea optiunii de a astepta

beneficiile negociate pentru statul roman sunt minore
cele 2000 si dupa 900 de locuri de munca pot fi oferite si prin alte metode

dt
06-09-2013 la ora 8:39 am

Un caz limpede de subminare a economiei natonale,evident ignorat de dna sau/si dicot.In documentatia cumparata de rmgc de la agentia romana sunt evidentiate alte metale rare in cantitati considerabile a caror valoare conform unui calcul al profesorilor de la ASE este de patru ori mai mare decat. a aurului si argintului.In contrct nu exista stipulatie privitoare la aceste minereuri rare,ele urmand sa ramana in beneficul partii care exploateza zacamantul.

COMENTEAZA