Unii romani chiar nu inteleg bancurile cu Euro si Grecia?

28 mai 2015 • General

Unii romani nu inteleg fizica cuantica. Unii romani nu inteleg ingineriile financiare. Unii romani nu inteleg nanotehnologiile.

In schimb majoritatea romanilor inteleg foarte bine bancurile. Si inainte si dupa revolutie.

Marea majoritate a romanilor inteleg de ce sunt asa de multe bancuri cu Euro si Grecia si in plus inteleg si lectiile care ar trebui trase din aceste bancuri.

Aderarea la euro este o decizie politica. Altfel spus, daca o noua echipa de politicieni doresc sa o faca, o pot face si miine. Criteriile nominale pot fi fortate (vezi Grecia) iar politicienii romani se pricep la negociat cu partenerii europeni (vezi privatizarile majore).

Anuntul privind intentia Romaniei de a adera la euro in 2019 a aparut in urma unei initiative personale a unui fost ministru al bugetului ce se autopromova la Ecofin. Urmand o perioada de alegeri, nimeni nu l-a bagat in seama in mod serios desi sa afli de asa ceva de pe Reuters era o premiera pentru multe institutii ale statului cu atributii directe intr-o eventuala aderare.

In ultima vreme si cu exemple statale vivide, majoritatea comentatorilor au inteles ca pentru romani este importanta dezvoltarea economica si nu doar cresterea statistica de tip INS, convergenta reala catre media europeana si ca daca nu exista o ameliorare a venitului disponibil, cresterea statistica devine doar subiect de declaratie politica.

Lipsa de intelegere a stadiului economiei romanesti si a necesarului de spatiu fiscal a facut un presedinte in 2010 sa impinga fara negociere Romania in compactul fiscal. Desigur acelasi fost presedinte inca sustine ca pentru a alimenta investitii in terenuri de fotbal in panta erau necesare taieri de salarii si cresterea de pe o zi pe alta a TVA.

Compactul fiscal negociat din pozitia de premiantul clasei este o greseala de amator comparativ cu o pripire referitor la aderarea Romaniei la euro.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

16 Comentarii

Chestiunea… « Motanul Incaltat
29-05-2015 la ora 1:47 am

[…] ca un fost Presedinte a impins Romania in Compactul Fiscal, fara negociere, a fost o chestiune eminamente politica. Nici macar n-are a face cu economia. Din punctul de vedere […]

ADRIAN
29-05-2015 la ora 1:00 pm

Sunt destui GRAJDANI la BNR, INS, GUVERN, PREȘEDINȚIE etc., cu multe DOTTORATE.

Vasile Scurtu
29-05-2015 la ora 3:38 pm

Am urmarit declaratia dvs la Realitatea TV conform careia peste 100 investitori asteptau sa se schimbe Guvernul Ponta (n-ati precizat cu cine) si deoarece nu s-a produs, investitorii straini nu am mai onorat promisiunea.
Va rog sa faceti publica aceasta lista sau sa mi-o trimiteti la adresa de e mail vasscu@gmail.com.
In cazul in care nu comunicati aceasta lista, inseamna ca ati mintit la fel ca intrega clasa politica din Romania si nu meritati increderea cititorilor.

Lucian Isar
29-05-2015 la ora 4:48 pm

Raspunsurile se dau in functie de pregatirea audientei.
Fara sa am mai multe detalii in aceasta directie am sa raspund cu o informatie publica si legata de o companie care pana la urma a facut investitia in Romania: Daimler a amanat cu aproape un an investitia de 250 milioane de euro in Romania pentru ca un reprezentant al guvernului a agresat verbal, fara motiv, Cancelarul Germaniei printr-o declaratie neinspirata facuta in spatiul public. Cam asa stau lucrurile cu investitorii straini. Decid, nepublic, sa amane investitiile pana cand conditiile sunt indeplinite.

Drako2103
30-05-2015 la ora 6:08 am

Datele statistice adesea sunt modificate dupa interesul politic fie pe plan national fie international. Acestea fiind zise suntem pe drumul cel bun catre adoptare Euro fapt care va aduce surse de finantare si parteneri noi de afaceri. Tintirea unei date concrete de aderare fie in 7 ani fie in 5 trebuie realizata pentru a stimula reform structurale dupa cum sustinea guv BNR. Predictibilitatea economiei, si respectiv sistemului fiscal este cea mai buna stimulare pentru economie si a investitilor pe termen lung.

ilidia
30-05-2015 la ora 6:36 am

Nu ma asteptam de la dvs la afirmatia “rautacioasa”ca s-au taiat salarii si s-a marit TVA pt “a se construi terenuri in panta” cand stiti f. bine de ce s-a recurs la aceste masuri. Cand stiti f. bine ca numarul salariatilor din administratie crescuse cu cca 50% fata de 1990, numai Tariceanu angajand vre-o 200.000 de functionari, si ca nu putea fi redus peste noapte cu min. 400.0000 alimentand un somaj imposibil de sustinut. Sunteti mai in masura decat mine si altii sa faceti si sa publicati o analiza corecta a masurilor luate de guvernul Boc, poate nu toate cele mai potrivite.

Lucian Isar
30-05-2015 la ora 8:05 am

In economie nu exista “peste noapte”!
Este o poveste de manipulare politica.
Guvernul si Presedintele nu au avut vacanta in anul anterior.
Mecanismele de transmisie a politicilor economice pot dura 3,6 chiar si 18 luni.
Pentru exemplificarea sumelor aruncate pe fereastra care nu ar mai fi necesitat discursuri alarmiste, doar emisiunea de obligatiuni in dolari, ‘un succes la 7% dobanda”, a costat statul roman peste 300 de milioane pete cat ar fi fost normal sa plateasca. Un gen de credit in franci elevetieni dar achitat de toti contribuabilii.

In rest sunt sigur ca exista o justificare rationala dar tine de captura statului si sifonare.

Lucian Isar
30-05-2015 la ora 1:55 pm

Nu este momentul pentru reluarea “tintirii” unei date de aderare la euro. Este bine ca s-a inteles ca romanii asteapta dezvoltare si bunastare nu bifat de casute. Exemplul polonez poate fi folosit iar ca si ghidaj …

ADRIAN
31-05-2015 la ora 5:56 am

DOTTORII de la BNR îi freacă acum grija de DEFLAȚIE. Români nu au bani să-și ducă traiul de pe o zi pe alta, iar DOTTORII sunt îngrijorați că RO își vor amâna ”DECIZIA DE CUMPĂRARE”. Aștia citesc aceleași rapoarte de la INS, nu percep realitatea economică.

Când băncile cădeau secerate ca spicele și aceiași RO își pierdeau economiile, DOTTORII de la BNR aveau alte preocupări. FALIMENTE bănci: Banca Dacia Felix, Bancorex, Banca Columna, Banca Internationala a Religiilor, Bankcoop, Banca Turco-Romana, Banca Agricola, Banca Română de Scont, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Credit Bank, Banca Populară Română, Banca Albina, Banca Fortuna, Nova Bank. (14 bănci și mulți păgubiți !!!)

Toni Grecu, fost Divertis, invitat la Gala Premiilor UNITER (29 mai 2015), a avut următorul moment umoristic: Care sunt cei 3 piloni fundamentali pe care se bazeaza RO: 1)- la TVR 1 – de 25 de ani TELEENCICLOPEDIA; 2)- la UNITER – de 25 de ani Ion Caramitru; 3)- la BNR – de 25 de ani ISĂRESCU.

Mugur Isarescu a declarat ca, desi inflatia de baza va intra vreme de cateva trimestre in teritoriu negativ, in Romania nu exista pericol de deflatie.”Deflatia inseamna o stare de spirit, pe care N-O VAD INSTALATA IN MINTEA ROMANILOR. EA AMANA DECIZIA DE CUMPARARE, CARE DUCE LA SCADEREA CONSUMULUI SI APOI IAR LA REDUCEREA PRETURILOR”. “Toata Europa are problema asta, pana si Germania se confrunta cu deflatia. Japoniei i-au luat 20 de ani sa iasa din deflatie. Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica”, declara in 2013 Liviu Voinea, fost ministrul delegat pentru Buget, in prezent membru in boardul BNR.

dan
31-05-2015 la ora 4:33 pm

pacat de ce cei care inteleg fizica cuantica si nanotehnologia,si traiesc la limita saraciei.

anghel.
02-06-2015 la ora 6:39 pm

D-ul lUCIAN iSAR,,D-ta ai o problema,cred ca esti putin invidios pe rezultatele excelente ale guvernarii Ponta si mai cu seama basist.
Da eu sper sa te faci bine,pentru ca te inteleg,basismul asta este o boala foarte grea,asta nu se vindeca cu niciun medicament,boala asta n-are leac decat la crematoriu,..Va doresc sa aveti parte de acest tratament si sa scapati de suferinta,adica sa nu mai puteti mintii in halul asta!!

Andrei
02-06-2015 la ora 9:23 pm

@Anghel- Pot doar sa imi imaginez ca ai trecut cu greu 12 clase desi nu sunt convins ca le-ai terminat si mai cred ca esti genul ala de om care plimba o sacosa prin piata din lipsa de ocupatie.

lucian
03-06-2015 la ora 5:28 am

anghel esti penibil si bolnav de pontism, te rog daca poti posta ceva de doamne ajuta scrie daca nu te rog plateste-mi cei 7 eurocenti din motorina pe care ponta ii ia si apoi mai discutam, oricum ai facut un comentariu penibil, crematoriu intr-o discutir pur economica.

george holobaca
04-06-2015 la ora 8:13 am

Da, domnule Isar, în afară de dumneavoastră și alți câțiva supereconomiști pe care-i poți număra pe degete, toți ceilalți români nu înțeleg nimic, sunt proști grămadă. Numai că ei fac plățile fie în euro, fie în dolari ori franci elvețieni. Pentru proști e recomandată soluția cea mai dezavantajoasă. Păi dacă nu vreți euro, de ce ne socotiți toate cele în euro? Până când românii să suporte toate devalorizările monedelor lumii? De ce să plătesc comisioane când trebuie să fac plăți ori când călătoresc prin Europa? Pentru oamenii de rând, cu cât trecem mai repede la euro, cu atât mai bine. A, că Mugur Isărescu o să fie un bos oarecare, că guvernul n-o să mai poată fura prin inflație, că prin hățișul de conversie băncile vor pierde niște comisioane… Astea nu-s problemele cetățenilor de rând. Chestia că economia nu-i suficient de performantă e o gogoriță. Pentru asta suntem deja penalizați. Avem venituri de mizerie și corupție de top. Domnule Isar, singurul dumneavoastră argument că nu-i potrivit să trecem la euro e că nu înțelegem cu ce se mănâncă nanotehnologia, cuantica și compactul fiscal. Să fie articolul dumnevoastră un banc răsuflat, fără poantă? La care nu poți nici măcar să râzi?

clujean
04-06-2015 la ora 1:10 pm

@Lidia: in 1990 nu erau atat de multe probleme specifice capitalismului de rezolvat pentru administratia publica (ex. compartimente destinate celor n persoane juridice, fondurilor europene, asistentei sociale samd); mai gandeste inainte de a scrie.

petru
27-06-2015 la ora 10:06 pm

off topic, ref. la un comentariu de mai sus: de banca Unirea nu zice nimeni nimic? stiu ca ca un articol documentat necesita timp si efort… dar cred ca mai scoate la lumina ceva ce multi (inclusiv din BNR) nu ar dori sa se afle.

COMENTEAZA