Unde dai si unde crapa: Cresteri de taxe, razgandeli pe salarii, lipsa perspectivei de crestere si scaderea Investitiilor Straine Directe

9 martie 2012 • General, Macro

Cresterile de taxe peste noapte de genul ajustarii TVA sporesc incertitudinea privind evolutia multi-anuala a fiscalitatii in Romania.

Oscilatiile de la o luna la alta privind decizia de refacere a salariilor bugetarilor, fara pre-validare economica, accentueaza inconsecventa in politicile macro-economice.  Daca pana recent politicile economice erau contestabile dar consecvente acum au devenit si contestabile si inconsecvente.

Investitiile Straine  Directe nu urmaresc doar zonele cu potential  ci pe cele care in mod activ isi utilizeaza potentialul pentru expansiune economica.

Incertitudinea fiscala si inconsecventa in politici economice, incapabile sa genereze crestere economica sunt motivele principale pentru care investitiile straine directe nu se inghesuie in Economia Europeana si Emergenta a Romaniei.

In ultimii ani, Investitiile Straine Directe in economia Romaniei s-au diminuat masiv. Daca din sumele raportate se deduc aporturile la capitalul bancilor cu capital strain, situatia ar fi si mai grava.

La nivel global investitiile straine directe au cautat cu pregatere tarile cu economii emergente, potential de crestere si politici de stimulare a expansiunii economice. In raportul pe 2012 al firmei de consultanta A.T. Kerney se mentioneaza ca anul trecut, pentru prima data, investitiile directe in economiile emergente  le-au depasit pe cele in tarile cu economii mature.

Romania nu este doar o tara cu economie emergenta si potential economic dar mai are doua atuuri fata de alte destinatii de investitii: Este parte a Uniunii Europene si Nu este membra a Uniunii Monetare.

Recent publicatia franceza “La Tribune” considera Romania o destinatie mai competitiva decat China, unul din etaloanele globale.

Economistul care a promovat termenul de BRIC, Jim O’Neil, a publicat o noua carte intitulata “The Growth Map”. Cartea este o lectura usoara dar importanta pentru a intelege cum se determina destinatiile favorite pentru investitii. Investitorii cauta tari cu potential de crestere si care prin politicile macroeconomice contribuie la materializarea si monetizarea potentialului.

Cu o asemenea pozitionare favorabila a Romaniei, pe langa pasivitatea autoritatilor, cum se explica ocolirea tarii de catre investitiile straine directe?

Raspunsul este sugerat de studiile majoritatii organismelor internationale care gasesc ca factori ce inhiba Investitiile Straine Directe incertitudinea privind fiscalitatea, inconsecventa in politicile economice si lipsa perspevctivelor de crestere economica.

Intr-o lume in care natiunile concureaza economic, fara aceste trei ingrediente, planurile de investitii pe termen lung ale investitorilor straini gasesc alte destinatii.

Incertitudinea privind fiscalitatea a fost consacrata de cresterea intempestiva a TVA-ului. Aceasta modificare s-a operat peste noapte desi evolutiile economice sugerau cu mult timp inainte, deficiente in colectare pe fondul unei descresteri economice amplificata de masurile macroeconomice anterioare.

Inconsecventa in politicile economice a fost consfintita prin schimbarea de atitudine a presedintelui privind refacerea salariilor bugetarilor si suplimentar prin lipsa de armonizarea a parerii premierului cu cea a presedintelui privind cea mai buna forma de “stimulent” pre-electoral.

O continuare in Romania a testarii ipotezei economice perdante privind expansiunea in conditii de austeritate pe fond recesionar nu va fructifica potentialul economiei.

In concluzie, Romania ar trebui sa reverseze trendul Investitiilor Straine Directe prin eliminare, fezabila, a celor trei minusuri:

–       incertitudine fiscala,

–       inconsecventa in politici macroeconomice si

–       lipsa preocuparior credibile pentru expansiunea economiei.

 imagine de pe indolinkenglish.wordpress.com

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

gogu
09-03-2012 la ora 3:53 pm

Nu cred ca este ,,o pacaleala”, adevarul este ca acesti guvernanti au ,,pus deoparte” la sfarsitul anului 2011, aproximativ 2 miliarde de euro pentru aceasta revenire a salariilor si marire a pensiilor si cred ca aceasta suma a fost de fapt ascunsa in buget (intr-un mod sau altul).
Sigur aceasta ,,albire” a banilor va fi justificata pe seama ,,recuperarii de la evazionisti dupa 2 luni de actiuni energice impotriva lor” , asa ca nu ne mai miram ca vor fi bani la buget si de unde anume.
Asa ca chiar nu trebuie sa facem speculatii pe aceasta probabilitate, daca se reintregesc salariile sau nu, ci despre faptul cand se va petrece acest lucru.

gabrilea filip
10-03-2012 la ora 10:37 pm

adaugand la ce spuneti dvs aici si ce scrie biris aici
http://cursdeguvernare.ro/gabriel-biris-despre-reforma-impozitelor-e-nevoie-de-o-legislatie-care-sa-pastreze-capitalul-in-tara.html

mie tare mi-ar placea sa vad ca zece profesionisti inteligenti,manati de ceea ce politicieni vorbesc zilnic dar nu demonstreza niciodata,adica de patriotism,nu se pun deacord sa lucreze cateva luni moca si sa faca o propunere de reforma fiscala si de un model de crestere economica cu simulare sau cum ii spuneti voi in asa fel incat toata pleava asta incompetenta din varful puterii sa raman fara replica.
eu nu inteleg de ce oameni atat de putini care inteleg economia nu tipa cand il aud pe basescu facand filozofia castigului prin cresterea salariilor cand tot el a facut apologia scaderii lor, ca in filmele cu tampiti.
nu intelg de ce se chinuie dl daianu sa discute despre criza capitalismului si clasei de mijloc cand politologi ca fukayama dau explicatii mai competente ,iar domnia sa ar putea lua atitudine mult mai ferma impotriva greselilor economice ce se comit.
PS – in ce priveste incertitudinea fiscala razboiul taxelor holande sarkozy e apogeul propunerilor de modificari stupide si impacticabile in acest sens.
unii spun ca mai bine procedeaza David Cameron,care spune ca lasa nescimbat sistemul fiscal, chiar daca e defectuas, decat sa creeze incertitudini.

gabrilea filip
10-03-2012 la ora 10:56 pm

ia uite domnule,tot citind ce spun domni competenti ca dvs, am uitat de intuitiile mele politice.tot ma intrebam tot aici la dvs pe blog de ce a venit base in parlament sa-i dea lui ungureanu peste nas cu cas.pai vad acum pe dan petre la b1 ca spune ca ungureanu a dat criticat piscinele,piscinele s-au enervat ,iar base a reactionat,ca premierul a stricat ploilele pndi si influenta si prestigiul celui mai indragit fost ministru al lui zeus

COMENTEAZA