“Supararea” Premierului Ponta pe investitorii directi produce dislocari in economie

11 februarie 2014 • General

In Septembrie scriam in opinia “Ce pune Guvernul in locul Dacia? Rosia Montana?” ca in lipsa unei viziuni constructive “Guvernul va fi permanent in pozitie defensiva, investind doar in comunicarea de salvare a situatiilor de genul reducerii activitatii la … doar pentru exemplificare, Dacia”.

Nu este suficient sa vinzi vaci in China (din nou o maniera primitiva de a nu capta valoarea adaugata in Romania) pentru a spori bunastarea cetatenilor.

De atunci Premierul Ponta, probabil suparat ca nu au venit cele10 miliarde de dolari pe care le-a anuntat anterior, a lansat o serie sustinuta de atacuri asupra investitorilor potentiali si existenti:

– incertitudine legislativa cu schimbari idiosincratice in legile cu impact major asupra economiei gen cele ce vizeaza energia
– incertitudine fiscala cu cresteri de taxe si impozite imediat dupa declaratii in sens opus
– masuri economice de tactica economica electorala ce anunta cresteri viitoare de taxe si impozite si cel mai grav, evolutia spre impozit diferentiat.

Probabil ca aceasta “suparare” pe investitori nu ar fi atat de rapid resimtita de unii investitori aflati deja in expectative si conservare, daca Guvernul Ponta nu ar fi completat si cu masuri tintite.

Probabil ca dintre masurile daunatoare tintite se remarca inlocuirea unui segment de autostrada mult promis (si finantabil din bani europeni), cu segmental de autostrada spre Alexandria. Aceasta masura a Guvernului Ponta demanteleaza ecologia de afaceri generata de investitia Dacia –Renault, cea mai importanta din Romania.

In 2013, dupa ce se fac toate corectiile, cresterea ( care nu se regaseste nici in locuri de munca suplimentare nici bunastare a populatiei) isi are “surpriza” in anul agricol bun (are o perioada de 2 ani in Romania) si vitejia exporturilor cu captare de valoarea adaugata mica pe teritoriul Romaniei.

Pentru a reveni la cresterea economica potentiala a Romaniei de 4% si sporirea bunastarii Guvernul Roman trebuie sa faca eforturi sustinute in generarea de investitii directe cu valoare adaugata mare captata pe teritoriul Romaniei.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

ADRIAN
12-02-2014 la ora 8:43 am

Cum comentati dle.ISAR interventia presedintelui, Traian Basescu, cu privire la implicarea BNR in schema de ajutor fiscal, numita generic ELECTORATA.
”Totul are o limită în demagogie. Nu mi-a venit să cred că BNR este implicată în electorată. Este un fals, este o păcăleală. Dar ideea a plecat de la BNR, aşa că n-aş vrea să-l mai văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR, care spune că n-a mâncat usturoi şi nici gura nu-i miroase.”
”(…) Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern CORUPT. Instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, şi-a făcut singură rău.”

Cand esti asociat cu un CORUPT, se numeste ca esti COMPLICE, adica o forma a participatiei penale ce consta in activitatea persoanei care, cu intentie inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala, sau sa-l favorizezi pe faptuitor, chiar daca ulterior, promisiunea nu este îndeplinita..
Nu trebuie sa fii DOTTOR, trebuie sa stii sa citesti.

Lucian Isar
12-02-2014 la ora 9:59 am

Ar fi trebuit sa fie mai explicit la cine se refera pentru ca nu toata lumea din institutie a contribuit la acel material electoral.
E complicat sa argumentezi cu o institutie.
Elemente diverse se ascund in spatele unui blazon si se pierde din puterea dezbaterii academice pe teme economice.
A fost facut peste noapte, bagat pe fuga sub ochii FMI ca sa nu apuce sa aiba o pozitie argumentata si desigur folosind o ancora de credibilitate la vulg.
Am scris deja despre aceasta tactica electorala ca profita de pregatirea precara a unei anumite parti a electoratului.

ADRIAN
12-02-2014 la ora 12:28 pm

BNR NU ÎI PASĂ de DEBITORII BANCILOR, îi pasă NUMAI DE PRIVILEGIILE SALE.
Reamintesc ca BNR s/a IMPOTRIVIT masurii prin care clauzele abuzive din contractele de credite bancare urma sa fie denuntate in instanta si eliminate din contracte pentru ca se spunea, tot de expertii BNR, ca submineaza sistemul bancar, afectand deponentii
”Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţa la începutul lunii iulie că studiul realizat de banca centrală privind clauzele abuzive din contractele băncilor relevă un “impact major” asupra sistemului bancar şi a deponenţilor, considerând că aceştia din urmă trebuie să fie protejaţi în locul debitorilor care dau în judecată băncile.”
Dar expertii de la Bruxelles erau de o alta parere, in acest sens (banuiesc ca tot in urma unor studii de impact, au dat o directiva care trebuia transpusa il legislatia din Romania si care se regaea si in NCC
Potrivit Directivei 93/131, clauzele abuzive inserate intr-un contract incheiat cu un
consumator de catre un vanzator sau un furnizor, impuse de acesta, nu creeaza obligatii
pentru consumator.

In fine, m/am referit si la performantale BNR legate de falimentele Banca Dacia Felix, Bancorex, Banca Columna, Banca Internationala a Religiilor, Bankcoop, Banca Turco-Romana, Banca Agricola, Banca Română de Scont, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, Credit Bank, Banca Populară Română, Banca Albina, Banca Fortuna, Nova Bank.(sunt peste 10 falimemte bancare, cam mult, ”parerea mea”, ca sa citez un clasic in viata)
Tot presedintele Basescu, pe cand era Primar al Capitalei, afirma ca vinovat si responsabil pentru aceste falimente este d.Isarescu.
”Cu siguranta d.Isarescu crede ca altcineva este de vina pentru aceste falimente in urma carora contribuabilul roman a platit si inca mai plateste.”
Redau un extras din legea privind STATUTUL BNR-Lege nr.312 din 28.06.2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.582 din 30 iunie 2004, Intrare în vigoare la 30.iul.2004,
ARTICOLUL 2 – Obiectivul fundamental şi principalele atribuţii
(2) Principalele atribuţii ale Băncii Naţionale a României sunt:
b) AUTORIZAREA, REGLEMENTAREA ŞI SUPRAVEGHEREA PRUDENŢIALĂ A INSTITUŢIILOR DE CREDIT, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;

COMENTEAZA