Staza economica a Romaniei revopsita drept macrostabilitate benefica

Pentru o economie cu potential semnificativ de crestere cum e cea Romaniei (4% pentru un numar semnificativ de ani), dupa o recesiune abrupta si diferitele nuante de stagnare inclusiv o faza de crestere recesionara, este greu sa gasesti o justificare pentru lipsa de crestere economica fara a atinge zone sensibile.
In consecinta, pentru a nu discuta de motivele si solutiile la lipsa cresterii economice a Romaniei a reaparut conceptul de macrostabilitate prezentat ca una din marile realizari ale Romaniei.
Macrostabilizarea se defineste printr-un numar mare de parametri ale caror ponderi sunt valorizate diferit de la o tara la alta si de la o guvernare la alta.
Romania a ales indicatori nominali usor de “fixati” in conditiile sacrificarii bunastarii populatiei si a economiei reale.
Este usor sa “stabilizezi” o economie daca nimic nu mai misca.
Alte economii ale lumii au preferat un echilibru dinamic in care economia sa pulseze, banii sa circule si bunastarea populatiei sa fie mentinuta ori sa sporeasca.
Cel mai important reper macroeconmic pentru Romania este revenirea pe crestere fara artificii statistice.
Cel mai important reper macroeconmic pentru Romania este revenirea pe crestere fara artificii statistice.
Pentru a iesi din aceasta stare de staza in care diferiti reprezentanti ai comunitatii se congratuleaza pentru stabilizare dar economia reala nu se misca este nevoie de implementarea regulii lui’44. Mai mult pe aceasta tema in “Regula lui ’44”
Despre sustenabilitatea financiara a diferitelor combinatii in “Impozite mai mari ? Nu. Dobinzi reale mai mici !”
Pe fondul flexibilizarii discursului european privind austeritatea Romania poate negocia eliminarea anumitor pozitii din calculul deficitului astfel incit acesta sa se pozitioneze in mod sustenabil in jur de 4% si sa poata sustine investitiile. Fara partea de finantare/cofinantare din partea statului este dificil de urnit economia. In acest sens o Banca de Investitii si Dezvoltare Romaneasca ar fi oportuna pentru a gestiona arhitectura financiara din jurul proiectelor complaexe.
O tinta de inflatie in jurul a 4% ar permite un ritm mai accentuat de reducere a dobinzilor, reducerea rezervelor minime si eliminarea restrictiilor la credite pentru repornirea circulatiei banilor in economie si diminuarea insolventelor.
Regula lui ’44 poate fi urmarita in actuala conjunctura pentru a realiza o macrostabilizare dinamica a economiei Romanesti care sa permita revenirea economiei reale pe crestere si sporirea bunastarii populatiei.
imagine de pe art.ngfiles.com
1 Comentariu
COMENTEAZA
Blog roll
My links
- BMW Stiftung Herbert Quandt
- Cluj IT
- Doctoral School of Finance and Banking, ASE Bucharest
- Faculty of Mathematics and Computer Science, Bucharest University
- Harvard Business School
- Mathematical Institute, University of Oxford.
- Princeton Institute for Advanced Studies
- Santa Fe Institute
- University of Chicago Booth School of Business
[…] Fara repornirea economiei, Romania nu poate sa iasa din staza economica in care se afla indiferent daca unii se complac in a o numi propagandistic macrostabilitate (Mai mult pe aceasta tema in “Staza economica a Romaniei revopsita drept macrostabilitate benefica”.) […]