Salariul Minim – IGM Economic Experts Panel

29 august 2013 • General, Macro

Dezbaterea referitoare la cresterea salariului minim are loc momentan si intre economistii din Statele Unite.

Un rezultat relevant pentru stadiul dezbaterii si pentru faptul ca dezbaterea nu poate avea loc la modul absolut ci legat de conditiile existente la un moment intr-o anumita economie este prezentat de IGM Economic Experts Panel.

Intrebarile puse celor 40 de experti relevanti au fost:

“Question A: Raising the federal minimum wage to $9 per hour would make it noticeably harder for low-skilled workers to find employment.”

“Question B: The distortionary costs of raising the federal minimum wage to $9 per hour and indexing it to inflation are sufficiently small compared with the benefits to low-skilled workers who can find employment that this would be a desirable policy.”

Rezultatul si raspunsul fiecarui expert poate fi consultat aici.

imagine de pe analysis.hsoub.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

cf
29-08-2013 la ora 8:13 pm

Orice creste a salriului minim este suportabila de catre firmele private, daca si numai daca este insotita de reducerea fiscalitatii. In rest este numai o metoda de crestere mistica a veniturilor la bugetul de stat. Am sus mistica deoarece in real aceste taxe vor fi raportate in statistici future insa nu si colectate, pentru ca nu firmele nu mai au puterea sa le plateasca.
Crestere salariului minim (deci implicit de taxe) + mentinerea fiscalitatii ridicate (implicit numar mare de taxe)= rezultatul va fi invers celui scontat de guvern (cresterea procentului lucratorilor neinregistrati). La nivel de conducere a economiei teoretic cum toate guvenele au condus si nu practic si real pe ce se incaseaza aceasta crestere ramane noar un instrument propagandist pentru a arata ca Romania nu este mai jos decat Bulgaria si un element de a creste abuziv veniturile la stat.
Toti, si spun TOTI guvenantii s-au gandit numai de unde sa taie si de unde sa creasca taxe. Nimeni nu s-a gandit cum sa producem REAL mai mult ca sa platim mai multe taxe.
Comparatia cu America nu stiu daca e cea mai reusita, pentru ca ei au inteles ca trebuie sa faci infuzie de capital in economie ca sa genereze consum si sa faca wright off la datorii si penalitti pentru firme. Modelul American e bazat pe puls real al economiei iar cel RO este bazat pe teorie falsa fara substanta economica. Poate provine si din faptul ca la ei economisti care conduc economia au ajuns in pozitii cu un procent mai mai mare pe profesionalism dacat cei pe linie de partid. Din nefericire la noi este invers: multi ajunsi pe linie de partid cu si putini pe profesionalism.
Ei au decidenti cu pregatire la Yale noi avem decidenti cu pregatire la Biotera. Sa ne mai uitam la discutia “espertilor” din america?? Cand patronatul romanesc URLAAAAA de 5 ani cu disperare pentru reducerea taxelor si pentru un guvern care sa conduca real si nu teoretic… sau macar un guvern care sa conduca…..

COMENTEAZA