Romania stat capturat – faza pe deficite

5 decembrie 2015 • General

Captura statului roman se manifesta pe multiple paliere de la cea de reglementare (angajati in entitatile de reglementare ce deservesc interesele sponsorilor) pana la … deficite.

Romania a gresit major cand a negociat traiectoria atingerii obiectivului pe termen mediu.

Romania are nevoie de spatiu fiscal pentru dezvoltare, investitii.

Deficitul pana in limita maxima permisa ar trebui directionat catre investitiile cu efect de antrenare si rentabilitate superioara costului finantare e.g. intr-o economie emergenta ca cea a Romaniei si un segment de 10 km de autostrada pot completa un culoar intreg, imposibil de realizat intr-o economie europeana matura.

Captura statului in cazul deficitului pentru 2016 s-a manifestat atipic prin umplerea spatiului fiscal cu ajustari salariale. Fosta guvernare a fost “vizionara” si a aprobat in parlament utilizarea a circa jumatate din deficitul bugetar estimat pentru 2016. Eliminarea/amanarea implementarii s-ar solda cu respingerea bugetului. In consecinta deficitul a fost “capturat” de nevoile electorale si de buna pozitionare in detrimentul investitiilor.

Pozitia Consiliului Fiscal este de anticipat ca va fi extrem de nuantata in a analiza, tehnocrat, proiectul de buget.

Ocolirea tintelor de deficit fara a miza pe relansarea investitiilor, cuprinse in acordurile internationale si in comunicarea recenta a FMI, sunt probabil justificabile si dincolo de captura statului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Romania stat capturat - faza pe deficite, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA