Romania se imprumuta la 4,5% in dolari ? Merita crescuta suma

1 martie 2013 • General, Macro

Romania a reusit sa se imprumute la inceputul anului la o dobanda de 4,5% in dolari.

4,5% pe an este o dobanda sustenabila pentru potentialul de crestere al Romaniei. Despre legatura intre dobanda si sustenabilitate am vorbit in “Impozite mai mari ? Nu. Dobinzi reale mai mici !”

Romania ar trebui sa nu se opreasca aici si sa iasa din nou pe piete cu o maturitate diferita pentru a beneficia de prietenia aratata  in aceasta perioada nu doar tarii noastre.

Analizat la rece acest imprumut este un rezultat bun pentru Romania.
Este un rezultat exceptional comparat cu fiasco-ul emisiunii de acum un an despre care am scris in “Dobanda ridicata la imprumutul Romaniei de 1.5 miliarde USD este o expresie a taxei pe disperare or a taxei de smecher ? “ si in “Emisiunea de “succes” a Romaniei, pierdere de 72,5 (+) milioane dolari in 3 saptamani Q.E.D.”

4,5% pe an este o dobanda sustenabila pentru potentialul de crestere al Romaniei.

Romania ar trebui sa nu se opreasca aici si sa iasa din nou cu o maturitate diferita pentru a beneficia de prietenia aratata de piete in aceasta perioada nu doar tarii noastre.

Dobanda redusa obtinuta nu este rezultatul unor masuri economice apreciate de piete ci este rezultatul intrepatrunderii conjuncturale a catorva influente:

– Lichiditate excesiva mentinuta in piata de dolari de catre Rezervele Federale;
– Introducerea instrumentelor de credit ale Romaniei intr-un indice important ceea ce a presupus ca fondurile care urmaresc acest indice sa isi rebalanseze portofoliul;
– Exotismul si lipsa de lichiditate a emitentului Romania despre care s-a vorbit in “O alta interpretare a “succesului” emisiunii de obligatiuni in USD”;

– “Luna de miere” de care se bucura orice guvern nou;

– Sentimentul pozitiv pentru intreaga regiune despre care s-a vorbit in “O noua baliverna a premierului Victor Ponta: CDS-ul Romaniei si rolul sau activ in scaderea lui”;

– Impresia ca ultimul acord cu finantatorii internationali se va incheia fara sincope ori intarzieri suplimentare.

Impactul cel mai mare asupra dobanzii urmatorului imprumut al Romaniei il pot avea dubiile privind incheierea cu succes a acordului Romaniei cu finantatorii internationali. Cu cat Romania se apropie de Iunie fara realizari remarcabile precum si intarzierea de a reveni in Romania a misiunii FMI nu fac decat sa creasca dobanda la care se poate imprumuta Romania de pietele internationale.

imagine de pe fishmecharters.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA