Romania Creste, dar Recesionar: cum sa “sari” din Put in Lac

18 ianuarie 2012 • General, Macro, Media

La romani, vorba din lac in put indica o directie gresita. Prin urmare inversind logica, un salt din put in lac este un pas in directia buna.

Daca asa stau lucrurile, e de inteles de ce ne laudam cu progresele economice. A realizat si economia Romaniei saltul, prin trecerea de la o recesiune adanca si prelungita (putul) la o “crestere recesionara” (lacul). 

Cum? Prin politici vizionare si in pas cu timpurile. Expresia in pas cu timpurile este rezultatul mediei intre parerea analistilor independenti si cea exprimata de autoritati. Analistii independenti sustin ca autoritatile nu au anticipat evolutiile economice, sunt in urma cu politicile monetare si de credit si ca atunci cind au reactionat au facut-o impulsiv si neinspirat (e.g. cresterea TVA ). Autoritatile sustin mai nou, ca prin masurile de austeritate sunt inaintea plutonului si doar nesansa conditiilor europene ii tine pe loc. Prin urmare, pe medie, suntem in pas cu timpurile. 

Cresterea economica recesionara poate fi definita alternativ, fie ca o crestere mica a PIB-ului incapabila sa genereze crearea de locuri de munca or alternativ sa reduca semnificativ somajul, fie ca o crestere economica reala mult sub potentialul economiei. 

Romania bifeaza ambele definitii. 

Romania are o crestere economica sub potentialul sau. 

PIB-ul Romaniei creste intr-un ritm scazut inclusiv dupa includerea unui an agricol exceptional. Simultan cu cresterea anemica, economia Romaniei nu a reusit sa produca locuri de munca din toamna anului 2010. Somajul se mentine in zona 7.2%-7.3% pana si in conditiile continuarii migratiei.  

Dupa o scadere economica de 10% din PIB pe parcursul a doi ani, o cresterea minora si in principal datorita unor factori pasageri, nu este altceva decat ceea ce pietele numesc ” dead cat bounce”. 

Definitia uzuala privind recesiunea, implicand doua trimestre, PIB-ul si punctul de zero, este una usor de comunicat dar incompleta. In alte tari pentru a decide momentul declansarii si iesirii din recesiune se folosesc mai multi indicatori care vizeaza activitatea economica in ansamblu, incluzand rata de creste a PIB-ului real dar si indicatori privind situatia fortei de munca. National Bureau of Economic Research foloseste circa 9 indicatori pentru a stabili cele doua momente.

Punctul de zero poate fi relevant pentru economiile mature, dar nu si pentru economia Romaniei or pentru alte economii emergente cu potential mult deasupra lui zero.

Zero nu este punctul fata de care se decide nici macar simplist o situatie recesionara pentru tarile cu economii emergente. E putin probabil ca in cazul Chinei discutiile privind intrarea in recesiune sa inceapa doar in preajma cresterii zero. FMI se refera la o recesiune globala in cazul in care cresterea trece sub 2.4% ceea ce implica ca pentru unele tari reperul corect pentru declararea recesiunii este un nivel pozitiv si nu zero.

Mentinerea economiei intr-o perioada de crestere economica recesionara NU este generata de situatia externa care a afectat si alte economii, ci de deciziile economice nationale. 

Solutia de iesire la liman este legata de schimbarea strategiilor promovate la nivel national. Devalorizarea interna, cresterea taxelor, conditii monetare si de credit restrictive, lipsa de viziune investitionala nu fac decat sa ingreuneze procesul de sporire a bunastarii populatiei si prelungirea balacirii in lac.

poza preluata de pe http://colinjong.com

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

[…] si in situatia Romaniei, cresterea economica este anemica (in Romania suntem intr-o perioada de “crestere recesionara”) iar inflatia scade prea repede afectand suplimentar cresterea […]

COMENTEAZA