Romania creste catinel cu 0,3% pe an, dar la Anu’ …

10 martie 2013 • General, Macro

 

Institutul National de Statistica a anuntat la prima revizuire ca economia Romaniei a crescut cu 0,3% in 2012.

In fiecare din ultimii 3 ani autoritatile s-au aflat in situatia de a prezenta contractie ori stagnare economica pentru anul precedent dar prognoze care de care mai mirabolante pentru anii ce urmeaza.  In acest an ecartul asignat “optimismului” in estimarea guvernamentala consider ca s-a redus la circa 0,5%.

Despre stagnarea economica din 2012 am vorbit in “Noul program de guvernare aduce stagnare ori crestere recesionara in 2012 ?”

In 2013 cresterea economiei Romaniei cred ca se va situa in jurul a 1% in principal datorita anului agricol mai bun decat cel din 2012.

In 2013 cresterea economiei Romaniei cred ca se va situa in jurul a 1% in principal datorita anului agricol mai bun decat cel din 2012.

Politicile guvernamentale nu vor putea sa contribuie la o crestere mai mare in 2013 din doua motive principale:

– exista o intirziere intre momentul deciziei, respectiv al implementarii si intervalul de manifestare al efectului maxim in economie;

– actuala politica monetara si de credit, o componenta importanta a mixului de politici macroeconomice, reprezinta o frina in calea atingerii potentialului economiei Romaniei.

actuala politica monetara si de credit reprezinta o frina in calea atingerii potentialului economiei Romaniei.

O prognoza este buna si poate fi monetizata daca indeplineste simultan doua conditii: este corecta si respectiv nu este conforma cu consensul.

Prognoza privind stagnarea economica in 2012 indeplineste cele 2 conditii, iar monetizarea se putea realiza in numeroase moduri e.g. aminarea deciziei de cumparare de active pentru a beneficia de cresterea numarului de insolvente si aparitia de active subevaluate.

O prognoza corecta, dar in linie cu consensul, nu poate fi fructificata cu rentabilitati importante deoarece preturile tind sa capteze prognoza de consens.

Statul poate obtine o crestere economica apropiata de potentialul economic al Romaniei in 2014 daca face in acest an citeva lucruri relativ simple, si anume

– reface legislatia si normele privind concesionarea si Parteneriatul Public Privat ( in lucru)

– participa la lansarea de poli de crestere ( polul de crestere Cluj IT ce vizeaza inovatia si IT-ul precum si Transylvania Aerospace Cluster de la Brasov privind insutria aeronautica si mecatronica au fost lansate inca de anul trecut) . Mai mult despre acest subiect in “Statul trebuie să participe la relansare prin organizarea de poli de creştere”.

In prezent singura componenta deficitara in mixul de politici macroeconomice menite sa repuna Romania pe o traiectorie de crestere sustenabila este politica monetara si de credit .

Desi corifeii decidenti in domeniu sustin ca politica monetara si de credit nu are efect asupra cresterii economice aceasta poate impulsiona pe termen scurt si mediu cresterea economica.

Politicile monetare si de credit ale tuturor tarilor cu exceptia Romaniei ( care urmeaza o politica monetara si de credit restrictive pe parcursul a 4 ani de recesiune si stagnare) demonstreaza rolul acestora asupra economiei. Despre costurile politicii deficitare a BNR pentru economia Romaniei si in “Cite miliarde de euro costa atingerea meteorica a unei tinte de inflatie ambitioase?”.

Romania este probabil singura tara din Uniunea Europeana care datorita potentialului inca neexploatat , a intirzierii valorificarii ineficientelor si a reformarii structurale incomplete poate avea o crestere sustinuta in jur de 4% pentru un numar semnificativ de ani.

Romania este probabil singura tara din Uniunea Europeana care … poate avea o crestere sustinuta in jur de 4% pentru un numar semnificativ de ani.

Anul 2013 desi nu va fi unul spectaculos din perspectiva cresterii economice poate fi unul important din perspectiva reindustrializarii pe baze private a economiei Romanesti si a punerii bazelor pentru atingerea palierului de crestere centrat pe 4%.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA