Rezervele statului si apa grea, legaturi de familie
O mare companie de stat a produs inainte sa intre in insolventa apa grea pentru urmatorii 20-30 de ani nu doar pentru reactoarele existente ci si pentru reactoarele 3 si 4 (aflate inca in stadiul de proiect).
Pretul la care a fost „vanduta” aceasta apa grea este de peste 3 ori pretul de piata (exista pret de piata si repere si in cazul apei grele).
Descoperirea nu a fost facuta de autoritatile romane ci de delegatia FMI, preocupata de gaura pe care o putea produce o astfel de tranzactie in financiarele centralei de la Cernavoda.
Pentru a salva situatia si a oculta activitatea baronului local implicat, premierul a decis preluarea apei grele la rezervele statului. Achizitia a fost realizata in aceleasi conditii, pentru a nu scoate la iveala prejudiciul.
Legatura apropiata cu respectivul baron local a devenit evidenta in momentul in care Premierul a dat jos tencuiala de pe peretii cabinetului din Palatul Victoria, neintelegand cum au aflat procurorii ca discutiile au avut loc in acel loc.
Inainte de insolventa, banii suplimentari injectati in respectivul fief electoral au fost sparti pe schimbarea faiantei, zugravit si alte activitati similare ca si utilitate.
Mecanismul este simplu.
Dupa eliminarea atator companii de stat, fiefurile locale au ajuns sa depinda doar de cateva companii care pot fi capusate pe plan local. Pe masura ce activitatea acestor companii a inceput sa scada iar dorintele baronilor sa creasca a fost necesara initierea unui mecanism care sa pompeze bani in teritoriu, pe masura ajutorului oferit in campanii si a a ltor servicii conexe.
Facturarea unei productii imense in avans si la suprapret reprezinta un astfel de mecanism de transfer de la guvern catre fiefuri. Este evident ca nu a fost suficient acest ajutor pentru volumul sifonarii de vreme ce compania a aterizat in insolventa.
Rezerva statului se dovedeste si in aceasta situatie un instrument la dispozitia Premierului de a rezolva probleme personale. Nu degeaba rezervele statului sunt conduse de atat vreme in familie.
1 Comentariu
COMENTEAZA
Blog roll
My links
- BMW Stiftung Herbert Quandt
- Cluj IT
- Doctoral School of Finance and Banking, ASE Bucharest
- Faculty of Mathematics and Computer Science, Bucharest University
- Harvard Business School
- Mathematical Institute, University of Oxford.
- Princeton Institute for Advanced Studies
- Santa Fe Institute
- University of Chicago Booth School of Business
[…] spagi intr-un singur an. In Romania. Dimensiunea economica este evidenta! Ce e de facut din punct de vedere economic? Asemenea sume trebuie sa lucreze in beneficiul economiei nationale, nu sa […]