Repostare: Amnistie fiscala in Romania

29 ianuarie 2016 • General

Romania ar trebui sa se desmeticeasca si sa introduca amnistia fiscala.

Pe fondul lipsei de lichiditate din sistem si a reticentei investitorilor de a intra in noi proiecte in Romania, amnistia fiscala ar fi solutia atat pentru bugetul de stat precum si pentru cresterea capitalului autohton investit in economia Romaniei. Este o mare problema ca sifonarea si decapitalizarea economiei Romaniei ajunge sa finanteze alte economii in mod netrasparent.

Cu o economie gri semnificativa si o captura a statului realizata pe parcursul anilor, Romania beneficiaza de sume semnificative parcate atat in exterior precum si tinute sub forma de lichiditati nedeclarate inca pe teritoriul Romaniei.

Unele sume din exterior au revenit in tara in unele cazuri prin intermediul fondurilor de investitii si a aporturilor la capital si imprumututilor intra-grup realizate de vehicule financiare parcate in paradisuri fiscale (probabil ca mare parte din sumele investite in Romania si raportate statistic ca si provenind din Olanda si Austria isi au originea in economia Romaniei).

Marea majoritate a sumelor inca asteapta vremuri mai bune.

Pe fondul evolutiei recente a deschiderii paradisurilor fiscale catre diferite autoritati, taxarea acestor fonduri in cadrul unei amnistii fiscale ar reprezenta o motivatie serioasa pentru majoritatea detinatorilor in a le repatria.

Acest tip de solutie a fost utilizata de numeroase tari cu rezultate remarcabile in ultimii ani e.g. Australia in 2007 si 2009, Belgia in 2004, Germania in 2004, Grecia in 2010, Italia in 2001, 2003 si 2009, Portugalia in 2005 si 2010, Rusia in 2007, Africa de Sud in 2003, Spania in 2010, SUA in 2009 si 2012.

In Romania, datorita neincrederii generale si noutatii metodei, probabil ca se pot astepta doar 3-5 miliarde de euro.

Taxarea acestora ar fi suficienta pentru a nu mai introduce noi dari asupra companiilor si indirect asupra populatiei. Indirect o asemenea suma va trebui sa isi gasesca un spatiu investitional in Romania cu beneficii evidente pentru economia Romaniei.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

Grigorescu Razvan
29-01-2016 la ora 1:49 pm

Felicitari Dle Isar, ati pus punctul pe i.

Cris
30-01-2016 la ora 7:47 am

Lumea nu parcheaza sumele in Cipru numai pentru evitarea taxelor ci si de frica DNA, Parchet, etc. Ma indoiesc ca o amnistie fiscala va aduce miliarde inapoi in tara. Nu de asta au scos banii din tara cei care au furat miliarde de euro. Apoi, ca sa dai amnistie fiscala inseamna sa legalizezi furtul pentru ca te costa mai putin daca furi si beneficiezi de amnistite fiscala decat daca lucrezi corect si platesti o groaza de taxe.. Ce motivatie ar mai avea, atunci, prostii sa plateasca taxe cu nemiluita in Romania, daca aia care fura miliarde platesc doar 16% ??? O astfel de lege nu e numai inutila (ca nu va pune nimeni botul la ea) ci si imorala cu restul prostilor care platesc corect taxe exagerate, in Romania.

[…] despre locurile de munca din SUA – a raspuns ca el le creeaza. Cum? Creandu-le! Una e sa tot vorbesti despre crearea de locuri de munca si altceva e s-o si faci efectiv! A spus ca va […]

COMENTEAZA