Regula de 3 simpla: principalul vinovat pentru stagnarea economica a Romaniei?

20 august 2013 • General, Macro

Regula de 3 simpla se pare ca este principalul vinovat pentru ratarile economice din Romania: scazi o taxa tre sa bagi ori sa cresti o alta ca altfel nu da la calculele contabililor macro.

Acest rationament aritmetic simplu nu functioneaza si in economie. Impactul potential al unei astfel de judecati nu este de nivelul in care “da doar cu virgula” ci poate tine o intreaga economie emergenta in stagnare.

Cei care prin parerile lor influenteaza decidentii cu cunostinte economice sumare se bazeaza pe argumentul suprem al contabililor Macro, de la d. Isarescu pina la ilustri functionari din Ministerul de Finante, regula de 3 simpla.

Cum o dai cum o intorci tot Educatia precara este sursa problemelor economice romanesti.

Economia Romaniei este un sistem adaptativ complex si prin urmare operatiile aparent simple, crestem ori introducem o taxa ca sa astupam gaura produsa de scaderea alteia, nu au efectele liniare scontate.

Economia Romaniei este un sistem adaptativ complex si prin urmare operatiile aparent simple, crestem ori introducem o taxa ca sa astupam gaura produsa de scaderea alteia, nu au efectele liniare scontate.

Corifeii economiei promovati din translatori au ars etapele. Costul acestei manevre este ca acum ne bazam pe regula de 3 simpla si ne minunam cum fac de exemplu polonezii ca se misca asa de bine.

Dinamica economica este prea complicat de aprofundat, insusit si explicat si atunci se prefera cunostintele aritmetice de baza.

Explicatia pentru perpetuarea acestei deficiente este destul de simpla si tine de modul in care a fost “asezata” si a evoluat educatia economica in Romania.

Pe vremuri, atunci cand se formau cadrele actuale, economia era considerata o stiinta atat de umanista incat cei cu aplecare spre stiintele cantitative o evitau. Majoritatea erau cu aplecare mai mult spre lingvistica.

In consecinta si mecanismele de intelegere si predare erau derivate din orice altceva decat forme de aritmetica superioare regulii de 3 simpla. Exagerarea nu este atat de mare cum pare.

Revolutia si introducerea in studiul economiei a metodelor cantitative a aparut la sfarsitul anilor ’90 in Romania si prin urmare exponentii noii scoli sunt prea tineri ca sa faca fata parerii unui corifeu harsit. Suplimentar corifeul evita dezbaterea deschisa.

Scuza corifeului harsit este desigur faptul ca nu a avut sansa de a studia si altceva si ca li se cerea doar traduceri nu si intelegerea scrierilor. Aici clar scoala rusa din acea perioada a depasit-o mult pe cea romaneasca de economie, deoarece rusilor nu li se cerea doar intelegerea scrierilor vestice ci si creatia incat erau capabili sa si concureze de la egal la egal.

Economia Romaniei este un sistem adaptativ complex si prin urmare operatiile aparent simple, crestem ori introducem o taxa ca sa astupam gaura produsa de alta, nu au efectele liniare scontate.

Neliniaritatile sunt la tot pasul iar mesajele economice slab argumentate si care dovedesc o educatie economica precara nu fac decat sa scada optimismul mediului economic.

imagine de pe matematic.ro

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

9 Comentarii

ben
20-08-2013 la ora 3:17 pm

De 23 de ani sfaturile expertilor din bnr au condus, in principal, spre cresterea taxelor. Poate e timpul ca cei din politica sa isi dea seama ca nu pe str. Doamnei sunt cele mai luminate figuri in materie de finante.

dt
20-08-2013 la ora 4:49 pm

De 23 de ani se spune corect bis.ro si nu bnr.

luminita
21-08-2013 la ora 5:02 am

N-as pune cresterea taxelor pe seama BNR-ului, ci pe impotenta mediocrilor care au intrat in politica pt ca nu reuseau sa-si gaseasca un job in privat si, evident, a repetentilor cu functii de ministri care dupa ce si-au luat doctoratul s-au gandit ca e buna la CV si o diploma de bacalaureat.

Cu cateva exceptii care de fapt nici nu conteaza, in fruntea ministerelor si a principalelor entitati bugetare, sunt aceeasi oameni, plus/minus cateva rude pricopsite, de aceeasi valoare. Ma intreb ce cauta Voinea acolo?

In tara asta nu taxele reprezinta o problema, ci COLECTAREA lor!

Lucian Isar
21-08-2013 la ora 6:32 am

Legatura cu BNR este urmatoarea: In 2008 cand le atrageam atentia despre implicatiile pentru Romania a crizei din SUA, BNR frana economia si a continuat sa franeze in ciuda caderii economice.

Fara aceasta decelerare masiva produsa doar de BNR, Guvernul Romaniei nu ar fi ajuns in deficit de incasari pentru ca economia nici nu ar fi trecut sub zero dupa cum dovedeste evolutia Poloniei, tara cu potential de crestere inferior Romaniei (datorita intarzierii Romaniei).

Milton
23-08-2013 la ora 7:19 pm

Buna ziua dl Isar,

Legat de afirmatiile d-voastra despre implicatiile deciziilor autoritatii monetare din Romania asupra intensitatii scaderii economice din 2009 si stagnarea de dupa, va invit sa urmariti urmatorul clip (incepand cu minutul 17:04 mai exact)
http://www.youtube.com/watch?v=xNc-xhH8kkk

Milton
23-08-2013 la ora 7:40 pm

Buna ziua dl Isar,

Legat de afirmatiile d-voastra despre implicatiile deciziilor autoritatii monetare din Romania asupra intensitatii scaderii economice din 2009 si stagnarea de dupa, dar si legat de alte afirmatii, va invit sa urmariti urmatorul clip (incepand cu minutul 17:04 mai exact pana la 24:21 daca aveti timp)
http://www.youtube.com/watch?v=xNc-xhH8kkk

Lucian Isar
24-08-2013 la ora 7:32 am

Multumesc. Excelent

[…] Despre Regula de 3 simpla aplicata de contabilii macro si neintelegerea dinamicii economice am mai scris in opinia “Regula de 3 simpla: principalul vinovat pentru stagnarea economica a Romaniei?” […]

[…] Despre Regula de 3 simpla aplicata de contabilii macro si neintelegerea dinamicii economice am mai scris in opinia “Regula de 3 simpla: principalul vinovat pentru stagnarea economica a Romaniei?” […]

COMENTEAZA