Reducerea de taxe intampinata cu ruminari liniare

28 mai 2014 • General

De fiecare cand se propune reducerea taxelor si impozitelor in Romania intra in lupta gandirea liniara a contabililor macroeconomici.

E usor de sustinut, e usor de comunicat electoratului si prin urmare desi profund incorecta este folosita permanent.

Scazi cu 1% “pierzi” suma X. Incorect dar a devenit unul din acele locuri comune pe care le poate sustine oricine e.g. “Estimarile pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei”.

Este drept ca dinamica economica este o materie nu doar grea dar care a fost introdusa si relativ recent in unele scoli si cu siguranta nu in toate.

Specialistii formati destoinic o considera o injuratura pentru ca stiu ei dupa ani de truda sa manevreze campurile lipsa de la excel.

Economia este un sistem adaptativ complex. Deciziile de tipul cresterilor, respectiv scaderilor de taxe au un efect neliniar. Prin urmare exercitiile facile liniare folosite pentru a justifica pastrarea, respectiv cresterea fiscalitatii sunt gresite.

Un exemplu recent de rateu de estimare este faimoasa taxa pe stalp. Desi in permanenta s-a punctat ca este o taxa cu efect masiv asupra economiei iar suma estimata de Ministerul de Finante este prea mica, de abia dupa momentul aplicarii taxei s-a recunoscut ca efectul este cel putin dublu fata de cat a comunicat guvernul.

Reducerile de taxe stimuleaza economia si sporesc bunastarea populatiei pe canale multiple ce nu pot fi patrunse fara o delimitare de simplificarile gandirii liniare e.g. locuri noi de munca, investitii si apetit investitional, optimism al mediului de afaceri si al consumatorului, evaziune mai redusa prin conformare voluntara etc.

Toate acestea se realizeaza daca daca sistemul fiscal ajunge ca si nivel si stufosenie in zona perceputa de cetatean ca si de bun simt si in linie cu volumul si calitatea serviciilor oferita de statul catre cetatean si agentii economici.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA