Prognoze pentru 2015

31 decembrie 2014 • General

Ca si analist economic este desigur mai usor sa vorbesti despre trecut. Nici atunci nu este usor sa deslusesti ce s-a intimplat in realitate si care au fost exact componentele si rolurile jucate. Exista o sumedenie de situatii economice in istoria economica recenta a Romaniei deturnate de lipsa de cunoastere or doar de simpla manipulare.

La ce sunt bune prognozele pentru cei care le citesc si se ghideaza dupa ele? In primul rand confera suportul psihic de a putea gasi explicatii exogene unui eventual rateu. Acest suport psihic este foarte important pentru oamenii de afaceri si ii ajuta sa isi asume riscurile fara a caror asumare economia nu ar avansa.

1) Curs de schimb: Cursul de schimb euro leu se va consolida peste 4,50. Volatilitatea va fi in continuare redusa dar nu sunt excluse mici salturi.

2) Dobanzile in economie: Dobanda de interventie va scadea marginal, dobanzile din piata vor converge catre dobanda de interventie normalizand dupa 7 ani situatia, dobanzile la depozite vor trece decisiv sub 3% iar dobanzile la credite se vor consolida la nivelele actuale.

3) Intermedierea financiara: Consolidarea/exiturile din sistemul bancar vor continua. Sistemul paralel de creditare va continua expansiunea. In 2015 va trebui luata o decizie legata de bursa de valori Bucuresti.

4) Cresterea economica: 2015 va inregistra o crestere economica in jur de 3% in principal pe baza optimismului generat de alegerile din noiembrie 2014. Valoarea va fi mult influentata de cat de repede va fi schimbata conducerea INS si de modul de corectare a cresterii anuntate pe 14 noiembrie 2014.

5) Bunastarea: 2015 va fi primul an dupa o lunga perioada in care toti indicatorii vor masura o sporirea a bunastarii populatiei.

6) Romania 2035: Cel mai important proiect al anului 2015 va fi Romania 2035. Daca acest proiect se va incheia cu un acord politic general vom putea vorbi nu doar de crestere economica ci si de dezvoltare economica iar Romania va putea reveni la un ritm mediu de crestere de 5% pe an.

La multi ani!

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

Paul
31-12-2014 la ora 12:27 pm

“In 2015 va trebui luata o decizie legata de bursa de valori Bucuresti.”

Ce fel de decizie? Puteti elabora putin?

popa george
31-12-2014 la ora 3:32 pm

Probabil se refera la includerea BVB pe lista de asteptare in vederea primirii statutului de piata emergenta. Sau la niste legi sau reduceri de taxe pentru firmele ce se vor lista pe bursa.

La multi ani! « Motanul Incaltat
02-01-2015 la ora 1:08 am

[…] Insa eu m-as apuca mai intai sa studiez si sa inteleg bine (am subliniat asta: sa inteleg bine) cum stam cu factorii de productie – Natura, Munca, Capitalul – la noi in tara pentru a vedea la modul foarte clar, […]

Terzi Petre
24-06-2015 la ora 11:32 am

Romania 2035, trebuie sa prevada, ca pana la 10 mai 2018, Romania sa adopte prin referendum, Constitutia aprobata in anul 1923. In acest fel, “gradina Micii Domnului” va putea inflori din nou ! Am zis ! Astept sa fiu combatut ! Prof.dr.ing. Terzi Petre – In 2009 desemnat ” Man of Year 2009 -for Romania ” , de cate American Biografical Institute, Inc. – Host of The Worl Forum, University of CAMBRIDGE, England.

COMENTEAZA