Privatizarea prin falimentare a CFR Marfa: cand Ministerul Transporturilor se amuza/P.S.

20 iunie 2013 • General

Ministerul Transporturilor a inceput sa emita mesaje amuzante despre negocierea cu un singur ofertant pentru CFR Marfa.

Motivul pentru mesajele amuzante de la Ministerul Transporturilor, pe final de procedura, poate fi o compensare pentru lipsa de lirism unde a excelat privatizarea Olchim.

Ceilalti 2 ofertanti au fost sicanati pentru a se retrage.

Ministrul Fenechiu: “Oferta tehnică a fost acceptată. Oferta financiară conţine nişte condiţii. Suntem în negocierea acestor condiţii. Dacă vom ajunge la un consens, vom finaliza procedura. Dacă nu se va întâmpla acest va fi descalificat ofertantul rămas în cursă”.

“Suma oferită este mai mare decât 180 de milioane de euro. Atât timp cât se va renunţa la condiţiile cerute vom merge mai departe”.

Cu siguranta nici un om de afaceri serios nu ar oferi mai mult de 180 de milioane de euro, daca tot concureaza singur mai ales ca pe ultima suta de metri Ministerul Transporturilor a scos active evaluate ( sub-evaluate in realitate) la circa 15 milioane de euro, ceea ce inseamna 8,3% din valoare estimata pe fuga de consultanti. Singurul caz este cel in care promisiunea de pret este atat de “conditionata” ori indepartata in timp incat exista sanse ca cine monitorizeaza implementarea, “sa uite”.

GFR ar trebui sa aiba in acest moment, pe conturile auditate ale tuturor entitatilor din grup, 232 milioane de euro ( 52 de milioane euro facilitate de catre Eximbank Romania dar nu pentru achizitia CFR Marfa).

Asa ceva nu exista ! Si nu amintim de gluma cu taranu si girafa.

GFR ar trebui sa aiba in acest moment, pe conturile auditate ale tuturor entitatilor din grup, 232 milioane de euro ( 52 de milioane euro facilitate de catre Eximbank Romania dar nu pentru achizitia CFR Marfa).

Asa ceva nu exista ! Si nu amintim de gluma cu taranu si girafa.

Daca are de gand sa plateasca in “transe”, pe parcursul a mai multor ani atunci privatizarea CFR Marfa, orchestrata de Ministerul Transporturilor, este asa cum am mai scris, exact ca si cea de la Oltchim. Despre golania numita privatizarea CFR Marfa am scris in Privatizarea CFR Marfa un remake dupa DD-Oltchim dar cu mult mai putin “lirism” / P.S.2 Dan Diaconescu poate participa si la CFR Marfa, CFR Marfa pe topogan ! Cum sa califici cistigatorul prin descalificare, “Negotiauctions” si “privatizarea” CFR Marfa, Eximbank intra in golania privatizarii CFR Marfa?, De ce un “Deutsche Bahn” nu a participat la “privatizarea” CFR Marfa? / P.S.1, Golania CFR Marfa: avem castigator prin “abandon” provocat. Premierul nu are ce reprosa!.

Nu se poate vorbi de un investitor strategic asa cum este normal pentru CFR Marfa si cum conditiona pe vremuri CSAT-ul.

Din perspectiva rationala, de afaceri, este in interesul GFR ca privatizarea CFR Marfa sa se faca prin insolventa/faliment deoarece poate cumpara mai ieftin si cota de piata si activele.

Esecul acestui simulacru de privatizare arunca CFR Marfa in insolventa.

Ratarea privatizarii CFR Marfa este in avantajul GFR si din perspectiva expansiunii regionale. Ramine cu lichiditati, oricum cota de piata o ia si organic de la CFR Marfa si nici nu va fi nevoit de Consiliul Concurentei sa vinda pentru a nu fi un monopol privat.

Singurul caz in care ar fi dispusa o firma ca si GFR sa achizitioneze CFR Marfa “in transe” desi stie ca va trebui sa vanda imediat dupa este cel in care consultantii care au evaluat CFR Marfa au ratat in minus valoarea cu multe sute de milioane de euro.

P.S. cica s-a vandut CFR Marfa

imagine de pe image.stirileprotv.ro

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

Lucian
20-06-2013 la ora 1:21 pm

Domnule Luciana Isar, am rugămintea de-a nu da înapoi de la principile ( chiar dacă ele sunt făcute să se încalce) dumneavoastră. „Ca răul să tiumfe, oameni BUNI trebuie să nu facă nimic”.
Știu că ați făcut parte dintr-o echipă de oameni, care au crezut că pot face ceva pentru Ministerul Transporturilor, care pot face ceva ptr. Societățile de transport pe calea ferată, de marfă sau călători. Din nefericire va-ți lovit de acești politicieni, care nu au decât un singur interes: interesul propriu. Nu dezarmați și folosițivă de sistem, ptr. binele acestei țări (nu folosesc cuvinte mari), ptr. binele acestor români mințiți de tot ceea ce înseamnă putere.
V-am urmărit cu foarte mare atenție, în emisiunea Deschide Lumea de ieri. Așa am înțeles ceea ce se întâmplă, cu așa zisa privatizare a CFR Marfă. Afirmațile dumneavoastră se vor adeverii cât de curând. Vă mulțumesc de explicații, de informații, vă mulțumesc că mi-ați deschis mintea.
Întrebare: Ce este de făcut?

Lucian Isar
20-06-2013 la ora 3:25 pm

Ce este de facut ?
De continuat
Si citeva luni in astfel de companii si rezultatele arata diferit
S-a progresat mult
Nimeni nu credea in Hidroelectrica si totusi a reusit sa intre pe plus
Tarom are prima luna pe plus
Se poate si astfel de actiuni au avut loc la diferite companii
Desigur ca nu e usor si justitia ar trebui sa isi faca treaba mai repede dar se va ajunge si acolo

Lucian
20-06-2013 la ora 4:39 pm

Domnule Isar, mulțumesc ptr. răspuns, sunteți un om optimist. Tare-aș vrea să coborâți la nivelul meu și să-mi spuneți atunci cum se văd aceste mici (după mine) realizări, enumerate de dumneavoastră. Sincer, mă așteptam la un răspuns mai amplu. Aveți ce trebuie ptr. asta (este părerea mea și ea contează).
După câte am trăit, am văzut și văd, sunt un pesimist.

Marius
21-06-2013 la ora 10:30 am

Daca ar gandi minim 30% din cei ce traiesc in tara asa: ” “Se poate si astfel de actiuni au avut loc la diferite companii” situatia ar putea fi schimbata mai repede si trecea nu ar fi asa “dureroasa”(cu scadea asa de abrupta si cresterea asta anemica in PIB). E mai bine sa se inceapa cu ganditul, unde iti este gandul acolo iti este si energia …(fiecare alege dupa puterea lui de intelegere)

1aesthetics
12-01-2022 la ora 11:14 pm

3barricade

COMENTEAZA