Premierul Ponta rateaza succesiv cu poarta goala: investitii si codul insolventei

3 octombrie 2013 • General, Macro

De cand nu se mai tine de logica economica a programului economic al USL care incerca sa readuca economia pe crestere si sa refaca echilibrele si increderea in economie, derapajele la nivel de decizii de tactica economica se tin lant.

Logica interna a derapajelor economice ale Premierului Ponta nu pot fi intelese decat dintr-o cheie electorala, stimularea diferitilor actori in jocul voturilor.

Cele doua ratari majore care afecteaza economia Romaniei si bunastarea populatiei la nivel de ani sunt legate de investitii si codul insolventei.

1) Investitiile au fost semnificativ sub ceea ce s-a agreat.

Lipsa investitiilor afecteaza economia la nivel de ani atat prin efectul asupra economiei reale precum si prin reducerea potentialului de crestere economica a Romaniei.

Limitarea investitiilor in conditiile in care Romania poate genera o rentabilitate superioara a costului de finantare inclusiv dupa deducerea capturii statului. Finalizarea investitiilor are beneficiul suplimentar de a multiplica si antrena economia. Mai mult investitorii straini si locali se uita la zonele in care este dispus si statul sa investeasca pentru a limita incertitudinea deciziei de afaceri.

Limitarea investitiilor a venit din mai multe balbe:

– prognoza facuta anul trecut de ministerul de finante, acum ministerul bugetului, a fost gresita ceea ce a facut ca incasarile sa fie mult inferioare nu fata de anul trecut ci fata de anticipari (Consiliul Fiscal a dezvoltat acest subiect);
– cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii a crescut mancand din spatiul destinat investitiilor

Lipsa preocuparii pentru investitii, dublata de rateurile pe atragerea investitiilor straine, face ca desi transferurile cu caracter electoral pot sa umple o prezentare, economia sa isi consolideze stagnarea economica.

2) Codul insolventei a fost modificat dupa intarzieri de mai mult de un an.

Ultimul motiv de intarziere in vara trecuta a fost realizarea ca “expertul” angajat si platit din bani ai Bancii Mondiale era pus sub acuzare. Surprinzator era acelasi expert care a provocat dezastrul cu actualul cod.

Codul insolventei ar trebui sa asigure intoarcerea activelor productive in circuitul economic cat mai repede pentru a nu afecta intreaga ecologie din jurul unei firme.

Surpriza maxima este nu doar ca actuala forma nu raspunde dorintei de normalitate a economiei romanesti de a evita insolventele fraudulente si a asigura caracterul de restructurare rapida fara intreruperea activitatii a unui astfel de pachet de masuri, ci introducerea de articole “speciale” dedicate unei anumite industrii: presa, cu o tinta evidenta in spatiul de insolvente actual: Realitatea TV.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

[…] De cand nu se mai tine de logica economica a programului economic al USL care incerca sa readuca economia pe crestere si sa refaca echilibrele si increderea in economie, derapajele la nivel de decizii de tactica economica se tin lant.Scris de Lucian Isar […]

cf
04-10-2013 la ora 8:19 am

Acelasi tip de conducere populisto-vrajitoare marca Ion Iliescu. Ce poate Ponta sa faca? Ce este invatat la sedintele
de partid. Nu are coloana vertebrala, a fost pus in functie nu a dat concurs, nu are pregatire economica, nu are consilieri angajati pe profesionalism, nu are…. nu stie… nu poate… nu vrea sa invete…
PDL cu misistri corupti cu judeacatori anchetati si care produc dosare penale la comnada, PSD cu aceeasi reteta de baroni “socialisti”, PNL cu ministri care au dosare penale si tot sunt numiti in functii, PC cu Voiculescu codamnat, oameni care intra in politica cu telul de a fura 30mil si de a sta 3 ani la puscarie… Celelalte partide care sunt mancate incet incet de cele mari…. Gepolitica care tine in functie la Cotroceni un presedinte care a fost destituit democratic de propriul popor, presa care scrie la comanda pentru apararea grupui infractional care-i este patron…. 15 ani in care invatamtul este distrus sistematic pentru ca e mai simplu sa conduci o tara de prosti decat una de destepti…
??? Vezi vre-o cale de iesire ???
Guvernarea politica=staul=cum il vede tot romanul, in organizarea sa actuala este o forma depasita, ceea ce numesc americanii “obsolit” el ar pur si simplu sa nu mai existe. Oricum Romania nu este o tara condusa este o tara in deriva care-si gaseste sinura drumul si l-ar gasii mult mai repede daca nu ar exista Guvernul, care real nu face decat sa incurce treburile si sa mareasca taxe ca sa poata sifona mai multi bani in buzunarele clasei conectate la politichie.
Ai tot scris de teoria statului minimalist si acesta este un model invechit pentru 2013 in Europa… Mai de graba trebuie marsat pe tema statului inexistent… Vorbim de un stat care nu poate NICI MACAR UNA COMPANIE la care este actionar majoritar sa o tina in profit si vrei sa aiba o tara pe mana care sa o conduca cu randament ??

COMENTEAZA